“Cumhuriyetimiz şehit ve gazilerimizin emanetidir”

“Cumhuriyetimiz şehit ve gazilerimizin emanetidir”

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, şehitlik ve gazilik makamlarının Türk milleti için ulaşılabilecek en yüce makamlar olduğunu söyleyerek, “Şehitlik ve gazilik mertebelerini iyi anlamalı, anlatmalıyız. Cumhuriyetimiz şehit ve gazilerimizin emanetidir” dedi

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e “Mareşal” rütbesi ve “Gazi” ünvanının verildiği 19 Eylül Gaziler Günü, Afyonkarahisar’da çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Etkinlikler Kocatepe Parkı’nda bulunan Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törenle başladı. Afyonkarahisar Valiliği, İkmal ve Garnizon Komutanlığı, Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği adına Atatürk Anıtı’na çelenkler sunuldu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Türkiye Muharip Gaziler Derneği Afyonkarahisar Temsilcisi Mücahit Yusuf Aytaç Hürkal günün anlam ve önemine dair bir konuşma yaptı.
“19 EYLÜL TÜM GAZİLERİN ŞEREF GÜNÜDÜR”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde Türk Bayrağı göndere çekildikten sonra Türkiye Muharip Gaziler Derneği Temsilcisi Yusuf Aytaç Hürkal tarafından bir konuşma yapıldı. Aytaç Hürkal, 19 Eylül Gaziler Günü’nün bedeli canla ve kanla ödenmiş vatan topraklarının vatan olmasında ve devletin bekası uğrunda canlarını adayanların gurur ve şerefle hatırlanıp anıldıkları bir gün olduğunu söyledi. Hürkal, “19 Eylül; Kurtuluş Savaşı’nda, Kore, Kıbrıs’ta savaşan Muharip Gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine terör örgütlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis, güvenlik korucuları ve 15 Temmuz’da meydana gelen hain darbe girişiminde vücutlarını siper eden tüm malul gazilerin şeref günüdür. 19 Eylül Gaziler Günü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün TBMM tarafından gazi unvanı ile taçlandırdığı gündür.” dedi.
“TBMM 19 EYLÜL’DE ATATÜRK’E GAZİLİK VE MAREŞALLİK RÜTBESİ TEVCİ ETTİ”
Yusuf Aytaç Hürkal, Türk’ün ebedi vatanı olan Anadolu’daki bin yıllık varlığını sona erdirmek isteyen emperyalist güçlerin 1. Dünya Savaşı sonunda Türkiye’yi dört bir yandan işgal ettiklerini belirtti. Hürkal, “Bu işgal ile yetinmeyip, vatanımızı parçalamayı amaçlayan Serv Anlaşmasını milletimize zorla kabul ettirmek üzere Yunan ordusu, bir sene sonra Dumlupınar’da aynı akıbete uğratılarak 9 Eylül 1922’de topraklarımızdan tamamen atıldı. Sakarya Meydan Muharebesi, Türk’ün ateşle imtihanı ve Anadolu halkının ölüm kalım mücadelesi olmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi yaklaşık 238 yıldır Avrupa’dan geri çekilen Türk Ordusunun son savunma savaşı olmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi, Kurtuluş Savaşı’nın seyrini ve kaderini değiştirmiştir. Kısacası Anadolu’nun düşmandan kurtuluşu için bir kırılmadır. Türk Milleti adına TBMM 19 Eylül 1921 tarihinde bu emsalsiz zaferin anısına, zaferin mimarı, Başkomutan M. Kemal Atatürk’e ‘Gazilik’ unvanı ile ‘Maraşellik’ rütbesini tevci etmiştir.” diye konuştu.
Hürkal sözlerine şöyle devam etti: “Üzerinde yaşadığımız toprakların bizler için vatana dönüşmesi, bayrağımızın özgürce dalgalanması, şehitlerimizin ve gazilerimizin emsalsiz fedakârlıklarının eseridir. Tarihin her döneminde hür yaşamayı, bağımsızlık ve istiklalini canı pahasına korumayı ilke edinen aziz milletimiz, bu uğurda şehit ve gazi olmayı büyük bir onur ve gurur kaynağı saymıştır. Ülkemizde şehidi ve gazisi olmayan aile yok gibidir. Aziz milletimizin asırlardır Anadolu toprakları üzerinde verdiği varoluş mücadelesinin şifresi ‘Ölürsem şehit, kalırsam gazi.’ deyişinde saklıdır. 19 Eylül, savaş meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan, fedakâr ve kahraman gazilerimizin şeref ve kahramanlık günüdür.”
MEVLİD-İ ŞERİF OKUTULDU, DUALAR EDİLDİ
Etkinlikler kapsamında 19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle Gedik Ahmet Paşa Camii’nde ebediyete irtihal eden aziz şehitlerimiz ve gazilerimizin ruhlarına ithafen Mevlid-i Şerif okutularak, dualar edildi.
POTOKOL ÜYELERİ GAZİLERLE BİR ARAYA GELDİ
Gaziler Günü etkinlikleri kapsamında Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ve protokol üyeleri, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Afyonkarahisar Temsilciliği’ne de ziyarette bulundu. Gazilerle bir araya gelen protokol üyeleri tüm gazilere sağlıklı, uzun ömür dilerken, ebediyete irtihal eden gaziler için dualar ettiler.
19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla Valiliği’nce gaziler onuruna verilen yemeğe de katılan Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneram Osman Alp, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve il protokolü; gaziler ve yakınları ile bir araya geldi.
“CUMHURİYETİMİZ ŞEHİT VE GAZİLERİMİZİN EMANETİDİR”
Şehitlik ve gazilik makamlarının Türk milleti için ulaşılabilecek en yüce makamlar olduğunu ifade eden Vali Yiğitbaşı, “Bu topraklarda huzur ve güven içinde yaşamamızın asli unsurlarından biri olan kahramanlarımızın, Türk Milleti’nin kalbinde her zaman müstesna bir yeri vardır. Şehitlik ve gazilik vatan sevgisini, milli ve manevi değerlerini her şeyden üstün tutan Türk Milleti için ulaşılabilecek en yüce makamlardır. Mustafa Kemal Atatürk’e Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 19 Eylül 1921 tarihinde Mareşallik rütbesiyle birlikte gazilik unvanının da verildiği gün “Gaziler Günü” olarak kabul edilmiştir. Böylesine büyük fedakârlıklarla kurulan Cumhuriyetimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere vatan sevgisiyle yaşamını ülkesine adayan kahramanlarımızın, şehitlerimizin ve gazilerimizin bizlere emanetidir” dedi.
“ŞEHİTLİK VE GAZİLİK MERTEBELERİNİ İYİ ANLAMALI, ANLATMALIYIZ”
Şehitlik ve gazilik mertebelerinin iyi anlaşılması gerektiğini kaydeden Vali Yiğitbaşı, “Hiç şüphe yok ki, milletimizin bekası şehitlik ve Gazilik ruhu kazanmış bir kalbe sahip olan nesiller yetiştirmekle mümkündür. Bunun için geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza şehit ve gazilerimizin Gelibolu’da, Yemen’de, Sarıkamış’ta, Dumlupınar’da, Sakarya’da, Gaziantep’te, Afyonkarahisar’da bu millet için verdiği İstiklal Mücadelesi’ni, destan yazan kahramanların mücadeleci ruhunu iyi anlatmalıyız. Milletin ve vatanın bekası şehitlik ve gazilik bilincinin diri tutulmasıyla mümkün olacaktır.” diye konuştu.
Bezlere Sorumluluklarımızı Hatırlatıyorlar
Gaziler Günü’nü bir kez daha kutlayan Vali Yiğitbaşı konuşmasının son bölümünde şunları söyledi: “Varlıklarıyla bize hem sorumluluklarımızı hatırlatan, hem de maneviyatımızı takviye eden, bize güç veren gazilerimiz, bugün olduğu gibi bundan sonra da bize ilham vermeye, gaza ruhumuzu diri tutmaya devam edeceklerdir.”
Konuk Gazileri ve yakınlarını tek tek masalarda ziyaret eden Vali Yiğitbaşı, her birine şükranlarını iletip, Gaziler Günü’nü de tebrik etti.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM