Çatağıl öğrenci servisi kazasında memur sanıklar ihmal suçlamasını reddetti

Çatağıl öğrenci servisi kazasında memur sanıklar ihmal suçlamasını reddetti

Afyonkarahisar 1. Ağır Ceza Mahkemesi dün Çatağıl servis kazası davasının 6. duruşması görüldü. İşveren sanık İ.D ile şoför sanık A.Ş’nin yargılandıkları ana dosya ile “İhmal Suretiyle Görevi Kötüye Kullanma” suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 4 memur sanığın dosyaları birleştirildi. Duruşmada memur sanıklar üzerlerine atılı ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma suçunu reddettiler. Sanıklar velilerin hızlı ve tehlikeli araç kullanım yönünde şikâyetçi olmadıklarını ileri sürdüler. Duruşma 3 saat sürdü

 

İscehisar ilçesinin Çatağıl köyünde 5 öğrencinin hayatını kaybettiği, 5 öğrencinin yaralandığı kaza sonrası açılan kamu davasının altıncı duruşması dün 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Altıncı duruşmada memur sanıklar; M.Ş, T.K, G.Ş.Ö ve C.Ö’nün ifadeleri alındı.Sanık avukatları memur sanıkların yargılanmasının ağır ceza mahkemesinde görülmesinin sanıkların itibar kaybına uğrayacağını, medyanın davayı takip ederek kamuoyuna yansıtacağı gerekçeleriyle bu dosyanın ana dosyadan ayrılarak İscehisar Asliye Ceza Mahkemesine yetki devri talebinde bulundu. Talep mahkeme heyeti tarafından oybirliğiyle reddedildi.
SERVİS ŞOFÜRÜNÜN
TUTUKLULUĞU SÜRÜYOR
Hatırlanacağı üzere 5’nci duruşmada sanıklardan işveren İ.D tahliye edilmişti. İ.D’nin tahliye kararına mağdur avukatları ile Cumhuriyet Savcısı itiraz etmişti. Afyonkarahisar’ın İscehisar İlçesi’ne bağlı Çatağıl Köyü’nde 11 Ekim 2021 tarihinde meydana gelen öğrenci servisi kazasında 4’ü kız, 1’i erkek olmak üzere 5 öğrenci hayatını kaybetmiş, 1’i ağır olmak üzere 4 öğrenci yaralanmıştı.Öğrenci servis kazasının 6’ncı duruşması Afyonkarahisar 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görüldü. Servis şoförü tutuklu sanık A.Ş’nin (54) tutukluluk hali devam ediyor. Sanık İ.D. yaşı, sağlık durumu ve tutuklu kaldığı süre ön görülerek bir önceki duruşmada tahliye edilmişti.
“GEREKLİ DENETİMLERİ
YAPTIK, HIZLI SERVİS KULLANIM ŞİKÂYETİ ALMADIK”
Memur sanıklardan M.Ş Destek Hizmetleri Müdürlüğü görevini yürüttüğünü, üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğini, memur sanık C.Ö ile gerekli denetimleri yaptıklarını söyledi. M.Ş, şahsına servis aracının tehlikeli ve hızlı kullanıldığı, ihale evrakındaki araç dışında araç kullanıldığına dair bir şikâyet almadığını söyledi.İscehisar İlçe eski Milli Eğitim Müdürü sanık T.K, olayda ihmal ve kusuru olmadığını, ailelerin ocağına ateş düştüğü gibi kendisininde 4 ay sokağa çıkamadığını, dizlerinin tutmadığını söyledi. T.K, “Takdiri ilahi, bu kaza olacakmış.” dedi. Şikâyetçi mağdurlar Fatih Demirel, Ayhan Duran ve Hanefi Tek duruşmada söz alarak hızlı ve tehlikeli servis kullanımını pek çok defa sanıklara şikâyet ettiklerini, son şikâyetten 6 gün sonra 5 çocuğun hayatını kaybettiği kazanın olduğunu söylediler.
“MÜDAHALE ETSELERDİ ŞU ANDA ÇOCUKLARIMIZ YAŞIYORDU”
Şikâyetçi veli Fatih Demirel duruşmada söz alarak Melisa Nur’un babası olduğunu, servis aracının hızlı gittiğini memur sanıklara sözlü olarak bildirdiğini, veli Ayhan Durak’la görüşmeye birlikte gittiklerini söyledi. Olası bir kazada vebalin boyunlarına olacağını söylediğini ifade eden Demirel, son şikâyetlerinden 6 gün sonra kazanın meydana geldiğini belirterek, “Bunlar müdahale etselerdi şu anda çocuklarımız yaşıyor olacaklardı.” dedi.
“ÇOK ÜZÜGÜNÜZ, TAKDİRİ İLAHİ,
BU KAZA OLACAKMIŞ”
İfade veren İscehisar İlçe eski Milli Eğitim Müdürü sanık T.K2016 yılından itibaren ilçe müdürlüğü yaptığını, 6 bin öğrencinin sorumluluğunda olup 14 bölümü idare ettiğini, yoğun çalıştığını dile getirdi. T.K, “Çok üzgünüz. Ailelerin ocaklarına ateş düştü. Ama bu kaza bizleri de derinden etkiledi. Dört ay sokağa çıkamadık, dizlerimizin bağı tutmadı. Takdiri ilahi bu kaza olacakmış, keşke olmasaydı. Taşıma ihalesine talipli çıkmayınca doğrudan temine mecbur kaldık. Çok yoğun çalıştığım için ayrıntıları bilmiyorum. Herkesin çalışma alanı bellidir. Ben İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak gelen evrakları onaylar Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderirim. Evrakların takibi elektronik ortamdan yapılır.” diye konuştu.
“İŞLERİNE GELMEYİNCE TANIMAZLAR”
Öğrenci velilerinden Hanefi Tek, eski okul müdürü sanık G.Ş.Ö’nün konuyu bildiğini, hızlı servis aracı kullanıldığına dair dilekçe vererek, İlçe Milli Eğitim Müdürüne şikayetçi olduğunu söyledi. Sanıklardan eski İlçe Milli Eğitim Müdürü T.K, Hanefi Tek’i tanımadığını söyleyince Tek, “İşlerine gelmeyince tanımazlar. Yukarıda Cenab-ı Allah var. Hepimiz can taşıyoruz. Bir dilim ekmeğin peşindeyiz.” ifadelerini kullandı.
“MÜDÜR BEY ELDE BİR SERVİS VAR BUNUNLA İDARE EDECEKSİNİZ DEDİ”
Öğrenci velisi Ayhan Duran, servisin öğrencileri toplanma yerlerinden almadığını eski İlçe Milli Eğitim müdürü sanık T.K’ya bildirdiklerini, servis şoförünün çocukları köyün dışında çok uzak mesafede bıraktığını, hızlı ve tehlikeli araç kullandığını şikayetçi olduklarını, bu şikayeti velilerden Hanefi Tek’le birlikte yaptıklarını dile getirdi. Ayhan Duran, “Müdür bey bize, ‘Elde bir servis var. Bununla idare edeceksiniz.’ dedi.
“MORG ÇIKIŞI CENAZEDEN SONRA EVRAKI JANDARMAYA TESLİM ETTİM”
Eski Okul Müdürü G.Ş.Ö, kendisine eski durak yerlerinin geçerli olup, geçen yıl servis hizmeti veren araç ve şoförün görevlendirildiğinin söylendiğini anlattı. Öğrenci velilerinden defalarca servis şoförünün çocukları köy dışında uzakta bıraktığı yönünde şikayetler aldığını, defalarca aradığı servis şoförü tutuklu sanık A.Ş’nin telefonu açmadığını söyleyen G.Ş.Ö durumu Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bildirdiğini kaydetti. G.Ş.Ö kendisine servis ihalesiyle ilgili hiçbir bilginin iletilmediğini ifade etti. 6 Eylül tarihinde taşımanın başladığını, kendisine eksik olan bazı evrakların tamamlanacağının söylediğini açıkladı. G.Ş. Ö, “Kaza sonrası morga teşhis için gittim. Sanık C.Ö morgdan çıktığım esnada telefonla aradı. ‘Kaza yapan araç ihalede kayıtlı olan araç değil. Biz evrakları imha ettik. Sende elindeki evrakı imha et,’ dedi. Tamam deyip telefonu kapattım. Cenaze sonrası okuldan evrakı alıp jandarmaya teslim ettim.” dedi.
“G. HOCA EVRAKI 3 GÜN SONRA JANDARMAYA VERDİ SANIKLARIN HEPSİ ÇELİŞKİLİ KONUŞUYOR”
G.Ş. Ö’nün bu sözleri üzerine söz alan veli Fadime Tek şunları söyledi: “Ben Hakan Tek’in annesiyim.Okulun açıldığı ilk gün kitapları almaya gittim. Servis ihalesini sorduğumda G. hoca, ‘İhaleye giren olmadı.’ dedi. Çocuklarımız okula, ilk açıldığı gün olan 6 Eylül’de değil okullar açıldıktan 15 gün sonra gitti. Bizlerde götüremedik. Hatta görüşmemiz sırasında geçen yılki servis şoförünün çocuklarımızı güzergâh dışındaki dağ yolundan götürdüğünü, çocuklarımızı öldüreceğini söyledim. Bana, servis sahibi işveren İ.D’nin ‘Milli Eğitim Müdürü benim adamım. Seni koltuğundan ederim.’ dediğini anlattı. Şikâyet için toplam 18 dilekçe verdim. 18’nci dilekçem ne oldu? G. hoca ilgili evrakı jandarmaya üç gün sonra teslim etti. Bu sanıkların hepsi karışık konuşuyorlar. Memurların hepsi çelişkilidir.” diye konuştu. Eski Okul MüdürüG.Ş.Ö, dağ yolu olarak kast edilen yolu normal servis güzergahı olarak düşündüğünü, servis ihalesiyle ilgili evrakı jandarmanın kendisinden ertesi gün aldığını dile getirdi.
“SANIK G.Ş.Ö’YE BİR YANLIŞLIK VARSA DÜZELTİLMESİNİ SÖYLEDİM”
İscehisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde memur olduğunu belirten sanık C.Ö, görevini kötüye kullanmadığını, amirlerinin emirlerini yerine getirdiğini ifade ederek üzerine atılı suçlamayı kabul etmedi. Sıradan bir memur olarak kendisinin karar mercii olmadığını, amirlerinin verdiği görevleri yerine getirdiğini aktaran C.Ö, “Servis şoförünün hızlı ve tehlikeli araç kullandığı hakkında bir bilgim yoktur. Eğer böyle bir şikâyet olsaydı zaten yetkililerede iletirdim. Böylesi taleplerin sözlü değil yazılı olarak iletilmesi gerekir. Taşıma ihalesini alan İ.D’nin bize bildirdiği aracın plakası 03 S 85’dir. Kazayı yapan 03 UU567 plakalı araç bize bildirilmedi. Sanık G.Ş.Ö ile telefonda görüşürken bir yanlışlık varsa düzeltemesini söylemiştim. Sisteme yanlış bilgi girilebileceğini düşünerek bunu söyledim. Ayrıca okul müdürüne ihale evrakı gönderme yükümlülüğümde yoktur. Araç şoföre ve plakasını ise şifai olarak bildirmiştim. Kazada ihmalim yoktur, suçsuzum, beraatimi istiyorum.” şeklinde konuştu.
Duruşmanın savcısı araç Şoförü A.Ş’nin tutukluluk halinin devamına, Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) mağdurların kesin durumuna yönelik raporun beklenmesi yönünde mütalaa verdi. Duruşma sonunda verilen ara kararda servis şoförü sanık A.Ş’nin tutukluluk halinin devamına karar verildi. Yedinci duruşma 30 Ocak 2023 tarihinde görülecek.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM