Afyon CAKA, 10. yıla özel konser verecek

Afyon CAKA, 10. yıla özel konser verecek

Afyon CAKA Orkestrasının “10. Yıl Özel Konseri”nde dünyaca ünlü keman sanatçısı Prof. Dr. Cihat Aşkın, 40 öğrenci ile sahne alacak

 

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Çocuk ve Gençlik Orkestrası (Afyon CAKA) 10. yıl özel konseri 14 Ocak 2023 tarihinde saat 18.00’de AKÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde yapılacak.
AFYON CAKA’NIN TEMELİ 19 ARALIK 2012’DE ATILDI
Dünyaca ünlü keman sanatçısı Prof. Dr. Cihat Aşkın’ın projesi olan Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları, (CAKA) 2001 yılında Bursa’da başladı. Proje, Aşkın’ın çocukların yetiştirilmesine verdiği değer ve müzik eğitiminin yaygınlaşmasına gösterdiği büyük önem sonucunda birçok ilde yaygınlaşıp pek çok öğrencinin keman eğitimi almasını sağladı. Cihat Aşkın’ın 19 Aralık 2012 tarihinde Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı binası açılışı ve Türkiye CAKA Yıldızları konseri için Afyonkarahisar’a gelmesiyle Afyon CAKA projesinin temelleri atıldı. 3 Ocak 2013 tarihinde Uğur Türkmen ve Filiz Yıldız Bursa’da Cihat Aşkın ile buluşarak “birinci derece” beratlarını aldılar. Uğur Türkmen aynı zamanda Afyon CAKA Şube Başkanı olarak Aşkın tarafından görevlendirildi. 5 Ocak 2013 tarihinde Afyon CAKA projesinin ilk toplantısı konservatuvar binası toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya 15 aile katıldı ve CAKA projesi ailelerle paylaşıldı.13 Ocak 2013 tarihinde ise son başvurular belirlendi ve 17 üyelik ilk CAKA dersleri başlamış oldu. 25 Mart 2013 tarihinde ilk CAKA Eğitim Konseri gerçekleşti. Bu konserde tüm çocuklar sahneye çıkıp ilk performanslarını sergilediler. Ardından her üç ayda bir farklı temalarda konserler mutlaka yapılıyor. Uğur Türkmen ve Filiz Yıldız’ın yanı sıra Gonca Kılıç, Sevgi Taş, Gülşah Tazegül ve Gonca Yerlikaya projede eğitmenlik yaptılar.
KONSERLER BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Dördüncü yılın sonunda projede yer alan çocukların birlikte müzik yapmaya hazır oldukları görülerek seviyelerine ve yaşlarına uygun eser seçimleri yapıldı. Seçilen eserler Uğur Türkmen tarafından çocukların seviyelerine uygun hale getirilerek çoksesli olarak düzenlendi. Yıl içerisinde üç bireysel konser (Mart-Haziran-Eylül aylarında) ve bir toplu konser (Aralık ayında) gerçekleştirildi. Aralık ayı konserlerinin hazırlık aşaması Ekim, Kasım ve Aralık olmak üzere üç ay sürdür. 2016 yılsonu konseri itibariyle “Afyon Kocatepe Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Orkestrası” adı altında ilk orkestra konseri gerçekleştiren topluluk her yıl sonu konseri için bir tema belirleyerek daha sistematik hale geldi. 2017 yılında “Film Müzikleri” 2018 yılında “Senfonik Rock” 2019 yılında “Senfonik Türküler” 2022 yılında ise “Tangolar ve Valsler” temalı konserler Afyon Kocatepe Üniversitesi Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Büyük beğeni toplayan konserler halk tarafından da büyük ilgi gördü. Orkestra ayrıca Isparta ve Kütahya’da da birçok konser verdi. Orkestra 2019 yılından itibaren proje kapsamında olmayan çocukları da bir seçme sınavı yaparak orkestraya dahil etti.
İKİ ESER CİHAT AŞKIN’LA BİRLİKTE SESLENDİRİLECEK
10. Yıl konserinde; bu projede yetişmiş fakat ailesinin tayini veya üniversite eğitimi nedeniyle Afyon dışında olan öğrencilerde sahne alacaklar. Filiz Yıldız ve Gülşah Tazegül’ün hazırladığı orkestranın 14 Ocak 2023 tarihinde gerçekleştireceği “10. Yıl Özel Konseri”nde 40 öğrencide sahnede olacak. Orkestra düzenlemelerini Afyon CAKA Kurucu Başkanı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Uğur Türkmen’in yaptığı, Şefliğini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdür Yardımcısı Doç. Bahadır Çokamay’ın yapacağı konserde orkestra iki eseri projenin baş mimarı dünyaca ünlü keman sanatçısı Prof. Dr. Cihat Aşkın ile seslendirecek. Orkestrada yer alan öğrencilerin yaş aralığı 8 ila 20 arasında bulunuyor. Orkestra üyeleri kendilerine verdikleri desteklerden dolayı başta AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ve Konservatuvar Müdürü Doç. Dr. Çağhan Adar olmak üzere tüm üniversite ve konservatuvar yönetimine teşekkür etti.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM