Hızlı tren projesinin finansörü CreditSuisse hisseleri çakıldı

Hızlı tren projesinin finansörü CreditSuisse hisseleri çakıldı

Afyonkarahisar’dan geçecek olan Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) ihalesine kredi veren CreditSuisse hisseleri ABD’li Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) iflasından sonra dibi gördü. Bu durumun Hızlı Tren inşaatını etkileyip etkilemeyeceği merakla bekleniyor

 

İhale süreci ve ortaya çıkan maliyetiyle gündemden düşmeyen Ankara-İzmir YHT ihalesinde kredi veren bankayla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Afyonkarahisar’ın Ankara ve İzmir’e hızlı tren hattı ile bağlantısını sağlamak üzere ihaleyi alan ERG Holding 2.3 milyar 163 milyon Euro dış finansman kullanarak ihaleyi aldı. Bu finansmanın önemli bir bölümü de CreditSuisse’den alınmıştı.
İsviçreli yatırım bankası CreditSuisse’in hisseleri, İsviçre borsasındaki ilk işlemlerde tarihi dip seviyeye düştü.
İsviçreli bankanın hisseleri yüzde 8’den fazla düşüşle hisse başına 2,29 İsviçre frangından (2,50 dolar) işlem görürken, cuma günü gerilediği 2,41 franklık dip seviyenin de altına inmiş oldu.
ŞİRKET KRİZLERLE BOĞUŞUYORDU
Uzun süredir çeşitli sorunlarla mücadele eden CreditSuisse, bilançosunu güçlendirmek için yeniden yapılandırma kapsamında, maliyetleri düşürmeye ve iş gücünü azaltmaya başlamıştı. Yeniden yapılandırma kapsamında bankanın yatırım bankacılığı kolu, CS First Boston olarak ayrılmıştı.
Banka geçen hafta Perşembe günü, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun çağrısı üzerine yıllık raporunun yayımını erteleyeceğini açıklamış ve bilançosuyla ilgili kuşkulara neden olmuştu.
Öte yandan ABD’li Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) geçen hafta iflas etmesinin ardından uygulamaya alınan düzenlemeler de bankacılık hisseleri üzerinde baskı oluşturdu.
HIZLI TREN ÇALIŞMALARINDA HAREKET YOK
Geçtiğimiz yıl yurtdışından sağlanan kredi ile Afyonkarahisar’daki Hızlı Tren inşaatı şantiyelerinde de hareket başlamış, inşaatın kısa sürede tamamlanmasına yönelik ümit doğmuştu. Yaz aylarından bu yana Afyonkarahisar’da bulunan Hızlı Tren İnşaatı şantiyelerinde herhangi bir hareket gözlenmiyor. Son yaşanan banka ve kredi konusunun Afyonkarahisar için büyük önem taşıyan hızlı tren projesine nasıl etki edeceği merakla bekleniyor.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM