Afyon’a IPARD’la 679,70 milyonluk hibe sağlandı

Afyon’a IPARD’la 679,70 milyonluk hibe sağlandı

Afyonkarahisar Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Denetleme Kurumu İl Koordinatörü Zülgari Özdemir, kente TKDK Kırsal Kalkınma Programı IPARD Hibeleri kapsamında toplam 1025 projeyle 679,70 milyon TL hibe sağlandığını açıkladı. Özdemir, “Bu hibeler sayesinde kente 1345,70 milyon TL yatırım yapıldı” dedi

 

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü IPARD Yönetim Otoritesi koordinasyonunda Afyonkarahisar Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle dün öğleden sonra İkbal Termal Otel’de IPARD 3 Bilgilendirem ve Tanıtım Toplantısı düzenlendi. Toplantıya; Afyonkarahisar Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Acar, TKDK İl Koordinatörü Zülgari Özdemir, Tarım Reformu Müdürlüğü IPARD Yönetim Otoritesi Ziraat Mühendisi Figen Ercan, Tarım ve Orman Bakanlığı ve İl Müdürlüğü temsilcileri, tarımsal işletme yetkilileri, yatırımcılar katıldı.
“FONLARIN YÜZDE 75’İ AB BÜTÇESİNDEN KARŞILANIYOR”
IPARD Yatırımları sinevizyon gösterimi ile başlayan toplantının açış konuşmasını TKDK İl Koordinatörü Zülgari Özdemir yaptı. Zülgari Özdemir, AB’nin katılım öncesi aday ve potansiyel aday ülkelere destek amacıyla oluşturduğu, mali yardım aracı IPA’nın beşinci bileşeninin Kırsal Kalkınma projesi olduğunu dile getirdi. Özdemir, “Topluluğun Ortak Tarım Politikasına uyum sağlanmasının yanı sıra, politika geliştirmeyi destekleyen, tarım sektörü ve kırsal alanların sürdürülebilir adaptasyonuna katkı sağlamayı amaçlayan Kırsal Kalkınma Programı olan IPARD programı hazırlanmıştır. Porgram Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmıştır. IPARD Programı kapsamında, belirlenen yatırım alanları ve sektörlere yönelik AB hibe fonlarını dağıtmak üzere, 2007 yılında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu kurulmuş akreditasyon sürecini ve 42 ilde teşkilatlanmasını tamamlayarak 2012 yılından itibaren hibe fonlarını yatırımcılarla buluşturmaya başlamıştır. Kurumumuz tarafından kullandırılan fonların yüzde 75i AB bütçesinden, yüzde 25’i ise ulusal bütçeden karşılanmaktadır.” dedi.
“TKDK YATIRIMCILARA ÖNEMLİ KAZANIMLAR SAĞLIYOR”
Kırsal kalkınmanın, yalnızca tarımsal kalkınmayı kapsamadığına değinen Özedmir, “Kırsal kalkınma aynı zamanda; sanayileşme, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik, barınma, ulaşım ve istihdam alanlarında gelişmeyi kapsar. Yatırımların öneminin arttığı günümüzde, tarım ve kırsal alanda; büyük ölçekli, dünya standartlarına ulaşmış, rekabetçi ve sürdürülebilir işletmeler kurulması ile kaliteli üretimin özendirilmesi noktasında TKDK, yatırımcılara önemli kazanımlar sağlamaktadır. IPARD programı, kırsal alanda sadece tarım ve hayvancılık yatırımları değil, çevre, sanayi, turizm, el sanatları ve yenilenebilir enerji yatırımları gibi oldukça geniş bir yelpazeyi kapsayan, tarımsal yatırımların desteklenmesi ve yönlendirilmesi, kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi, örgütlenmenin güçlendirilmesi, istihdamın artırılması ve yerel kalkınma stratejilerinin harekete geçirilmesini amaçlayan bütüncül bir yaklaşımı benimsemektedir. Kırsal alanların geliştirilmesi ve kalkındırılması için yapılacak yatırımlar ve bunların desteklenmesi de IPARD programının özünü oluşturmaktadır. TKDK IPARD Hibeleri kapsamında Afyonkarahisar’a toplam 1025 projeyle 679,70 milyon hibe sağlandı. Bu hibelerin 481,90 milyon TL’si ödendi. 197.80 milyon TL’nin ödemesi yapılacaktır. Bu hibeler sayesinde 1345,70 milyon TL yatırım yapıldı. Afyonkarahisar’a; 65 süt üretim tesisi, 77 besi çiftliği, 23 kanatlı üretim tesisi, 6 yumurta tavukçuluğu, 22 süt işletme tesisi, 45 süt toplama merkezi, 29 kırmızı et işletme tesisi, 2 kanatlı et işletme tesisi yapıldı. 27 meyve sebze işletme, soğuk hava deposu, 535 bitkisel üretim, işletme ve pazarlama projesi, 12 arıcılık projesi, 40 zanaatkârlık ve katma değerli ürünler projesi, 45 kırsal turizm tesisi, 1 makine parkı, 96 yenilenebilir enerji tesisi kazandırılmıştır.” diye konuştu.
“TAVUKÇULUKTA BİRİNCİ ET SEKTÖRÜNDE ÖNCÜYÜZ”
Afyonkarahisar Tarım ve İl Müdürü İbrahim Acar, kentin et sektöründen meyveciliğe, yumurta üretiminden süt ürünleri üretimine kadar farklı sektörlerde ciddi yatırımlara ev sahipliği yaptığını söyledi. Acar, “İlimizin diğer illerden farkı her sektörde tarımsal olarak ciddi yatırımları olan, söz sahibi bir il olmasıdır. Tavukçuluk konusunda Türkiye’de şuanda birinci sıradayız. Et sektöründe öncü illerden biriyiz. Meyvecilik konusunda, kirazda Türkiye’de en fazla ihracatın yapıldığı iliz. Tarımın hemen hemen her konumunda söz sahibiyiz. Sanayi ve tarımın entegrasyonunu sağlamakta kırsal kalkınmanın amaçlarından biridir. Afyonkarahisar, tarım sektöründe söz sahibi olmasından dolayı tarım ve sanayinin entegrasyonunu sağlama noktasında çok daha iyi durumdadır. IPARD’dan aldığımız desteklerle Afyonkarahisar’da tarımsal yatırımların hızlanması veya entegrasyonunun sağlanması açısından ilimizin önünü açtı.” şeklinde konuştu.
“IPARD AB’YE KATILIM ÖNCESİ BİR YATIRIM ARACIDIR”
IPARD 3 Programının sunumunu Tarım Reformu Müdürlüğü IPARD Yönetim Otoritesi Ziraat Mühendisi Figen Ercan gerçekleştirdi. Ercan, sunum önecsi IPARD programını anlattı. IPARD’ın Avrupa Birliği tarafından katılım öncesi bir yatırım aracı olduğunu dile getiren Ercan şunları kaydetti: “Avrupa Birliği aday ve potansiyel aday ülkelerine genellikle katılım öncesinde çeşitli mali yardımlarda bulunmaktadır. IPARD’da bunlardan bir tanesidir. IPARD altında beş bileşen bulunmaktadır. Bu beş bileşenin sorumlu olduğu kurumlarda farklıdır. Kırsal Kalkınma bileşeni Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafında yönetilmektedir. Bu yönetimi de yönetim otoritesi gerçekleştirmektedir. Bunun yanı sıra geçiş dönemi destekleri ve kurumsal yapılanma, bölgesel gelişme ve insan kaynaklarının yenilenmesi gibi bileşenlerimiz vardır. Bu konularla ilgili Çalışma Bakanlığı, Hazine Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı kendi alanlarında sorumlularını yerine getirmektedir.” Toplantının ikinci oturumunda Afyonkarahisar Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Denetleme Kurumu İl Koordinatörü Zülgari Özdemir, Afyonkarahisar Tarım ve İl Müdürü İbrahim Acar ve IPARD faydalanıcısı Kübra Özbayram Mezgil bilgilendirme sunumları yapıldı. Toplantı, soru- cevap bölümü ile tamamlandı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM