“Ultraviyole ışınları göze kışın bile zarar verebilir”

“Ultraviyole ışınları göze kışın bile zarar verebilir”

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Zübeyde Aydın Başekim, ultraviyole ışınlarının kış mevsiminde de göze zarar verebileceğini açıkladı

 

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Zübeyde Aydın Başekim, kış aylarında kardan yansıyan ultraviyole ışınlarının gözlerinize zarar verebiliceğini ifade etti.
Dr. Zübeyde Aydın Başekim, ultraviyole ışınının, gözün birçok bölümüne etki ettiğini dile getirdi. Dr. Başekim, “Güneş ışınları, insan gözünün algılayamayacağı veya hissedemeyeceği oranda ultraviyole (UV) radyasyonu yayar. Ağrılı kornea hasarı dışında, pterjium yani göze et yürümesi, cilt kanseri, gözün ön yüzey tümörleri katarakt ve makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı) riskini de artırır. Güneş ışığının en yoğun olduğu yaz ayları dışında, kar yağışının olduğu kış aylarında da yansıyan ışın sebebiyle göz ve çevre dokularda ultraviyole hasarı oluşabilir. Gözlerimizi güneşten korumamızı sağlayan güneş gözlüklerinin UV ışınlarından koruyucu özellikte ve gözümüze uygun olması gerekir. Kaliteli bir güneş gözlüğünde camın renginin koyu ya da açıklığından ziyade ultraviyole (UV) ışınlarını engelleyip engellemediği önem taşımaktadır. Güneş gözlüklerinin mutlaka UV ya da morötesi ışınları kestiğine dair bir sertifikası olmalıdır. Normalde her gözlük camı ultraviyole ışınları değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili UV blokajı için özel kaplamalar kullanılması gerekmektedir. Güneş gözlüklerinin ışını bloke etme gücü UV200, UV400 ve UV600 gibi ibarelerle ifade edilmektedir. Özellikle yazın deniz kenarında ve kışın kayak yaparken minimum UV400 korumalı gözlüklerin kullanılması gerekir.” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM