DÜŞEN UÇAĞIN HATIRLATTIKLARI AFYONKARAHİSAR’DA DÜŞEN UÇAKLAR

DÜŞEN UÇAĞIN HATIRLATTIKLARI AFYONKARAHİSAR’DA DÜŞEN UÇAKLAR

Önceki gün akşam saatlerinde TV’de alt yazı ile geçen “Afyonkarahisar’da eğitim uçağı düştü’’ haberi bizi epey endişeye sevketti, tabiri caizse içimiz cız etti. Acaba pilotlarımıza bir şey oldu mu? düşüncesi onların sağlık haberlerini alınca yerini ferahlamaya bıraktı.
Birkaç yıl önce sabahları 05.30’da başlayan pervaneli uçak sesi uykumuzu bölüyordu. Evimizin havaalanı yakınlarında uçak kalkış istikametinde olması, uçakların o bölgede gün boyunca sürekli alçak uçuşla turlaması da neydi? Askeri uçakların uçuşuna alışkınız da askeri havaalanından kalkan sürekli havada turlayan sivil küçük uçaklar da neyin nesiydi? Sorduk soruşturduk. Hava Harp Okulu’na mensup pilot adaylarının eğitim uçuşları olduğu söylendi. O gün bugündür eğitimler yılın bu aylarında belli bir süre devam ediyor.
Havacılık tabiri ile bu kaza-kırım bize yıllar önce ilimizde yaşanan başka uçak kazalarını hatırlattı.
1994 yılının 13 Eylül günü öğleden sonra Eşrefpaşa Mahallesi civarında bir arkadaşın evindeyiz. Okulların açılmasına gün sayıyor, sohbet, muhabbet vakit geçiriyoruz. Alçaktan uçan jetlerin gürültüsü kimi zaman bizim sesimizi bastırıyor.
Rutin uçak gürültüleri biraz sonra yerini şiddetli bir patlamaya bıraktı. İlk başta ne olduğunu anlamadık ancak biraz sonra haber yayıldı;
‘Askeri Fabrika bahçesine uçak düşmüş’’
Ne oldu, nasıl oldu? O dönemde şimdiki gibi sosyal medya yok ancak akşam haberlerinde öğreniyoruz ki, 3 şehidimiz varmış.
Ertesi gün yerel basını takip ediyor ve öğreniyoruz, Konya Ana Jet Üs Komutanlığı Hava Meydanı’ndaki tamir bakım çalışmaları sebebiyle Afyon Hava Meydan Komutanlığı’na geçici görevle gönderilen F4 Fantom uçağı eğitim uçuşunu yapmış ve inişe geçtiği sırada havada bilinmeyen bir sebeple alev alarak Askeri Fabrika bahçesine düşmüştü. Kazada Pilot Teğmen Kenan Kiper şehit olmuş, yardımcısı Pilot üsteğmen Cesur Özkaya paraşütüyle atlayarak yaralı kurtulmuştu.. Üstelik şehit olan sadece pilot değildi. Askeri Fabrika’da o sırada vatani görevini yapan Salih Turan ve Zübeyir Oktay isimli iki asker de enkazın altında kalmışlar onlar da şehit olmuşlardı.
Uçağın nisbeten boş fabrika sahası yerine çevredeki yerleşimin, apartmanların üstüne düşmesi halinde yaşanacak felaketin boyutları o gün bugündür aklımdan çıkmaz.
Afyonkarahisar’ın yakın tarihindeki uçak kazaları bununla sınırlı değil elbette. Bu kazanın üzerinden çok fazla bir süre geçmeden 1996 yılında bir uçak daha ilimiz sınırları içinde düştü. Üstelik düşen uçağın modeli bir önceki ile aynı idi F4 Fantom.
25 Mart 1996 günü öğlen saatlerinde Malatya Askeri Havaalanı’ndan havalan F4 Fantom uçağı eğitim uçuşu esnasında ilimiz merkez Kızıldağ Köyü yakınlarında açık araziye düştü. Uçaktaki Pilot Üsteğmen Ercan Evren ve Pilot Teğmen Hikmet Karasu uçağın düşeceğini anladıklarında kendilerini fırlatma koltuğu ile uçaktan atarlar ancak bulunduklarında yaralıdırlar. Helikopterle Ankara’ya gönderilen pilotlardan Teğmen Hikmet Karasu birkaç gün sonra hastanede şehit olur.
İlimizde yaşanan bizim hatırladığımız uçak kazaları bunlar. Bir de çok uzun yıllar önce yaşananlar var.
13 Kasım 1950 günü Kayseri’den havalanan C47 Dakota tipi nakliye uçağı Emirdağları üzerine geldiğinde sisle karşılaşmış ve dağın zirvesine çarparak düşmüştür. Bu kazada Pilot Yzb. Bedri ve 3 astsubayımız şehit olmuş, şehitlerimiz Afyon Hava Şehitliği’ne defnedilmişlerdir.
28 Haziran 1977 tarihinde Eskişehir’den kalkan bir F4 Fantom uçağımız Emirdağ Gömü Kasabası yakınlarında düşmüş Pilot Yüzbaşı İlker Özgüler ile Pilot Üsteğmen Göksel Doğan şehit olmuşlardır.
İlimiz sınırları içerisinde yaşanan kazaların en ilginci, acısı ise 5 Temmuz 1991 günü Dinar Tatarlı Kasabası’nda düşen F16 uçağıdır. Uçağın pilotu Yüzbaşı Muzaffer Garip,Ankara Akıncı Hava Üssü’nden eğitim uçuşu amacıyla havalanır. Doğum yeri olan Tatarlı Kasabası üzerinde uçağının dağa çarpması neticesinde şehit olur.
Önceki gün yaşanan ve çok şükür pilotlarımızın sağ salim kurtulduğu kaza bize Afyonkarahisar’da yaşanan uçak kazalarını hatırlatma imkânı verdi. Bu vesile ile şehitlerimize rahmet dilerken, okurlarımıza da gökte, yerde kazasız, belasız günler dileyelim.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM