Küçükçankaya, diz sağlığını anlattı

Küçükçankaya, diz sağlığını anlattı

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Levent Küçükçankaya, diz sağlığını korumaya yönelik önerilerde bulundu

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Levent Küçükçankaya, dizlerin vücuttaki en büyük, en güçlü eklemler olduğunu kaydetti.
“HAREKETSİZLİK VE VÜCUT AĞIRLIĞININ ARTMASI TEHLİKELİDİR”
Dr. Levent Küçükçankaya, “Çoğu insan onları gün boyunca neredeyse sürekli olarak oturmak, ayakta durmak, yürümek, zıplamak ve eğilmek için kullanır. Hareketsiz durduğunuzda vücut ağırlığınızın yüzde 80’ini ve odanın içinde yürürken yüzde 150’sini veya daha fazlasını taşırlar. Yaş, yaralanma ve tekrarlanan hareketler dizlerinize zarar verebilir ve en yaygın diz artriti türlerinden biri olan osteoartrite yani kısaca osteoartrite yol açabilir. Osteoartritte kıkırdak yani kemiklerin uçlarının birbiri üzerinde kaymasına yardımcı olan pürüzsüz, kaygan bir örtü yavaş yavaş aşınır. Bu, kemiğin kemiğe sürtünmesini sağlar. Ağrı, şişme, sertlik ve hareket kaybı gibi tipik semptomlar zamanla daha da kötüleşir. Normal aşınma ve yıpranma, özellikle 50 yaşından sonra osteoartrit olmanızın büyük bir nedenidir. Ancak bir yaralanma veya sürekli kaldırma, sarsma veya bükülme de duruma neden olabilir veya durumu kötüleştirebilir.” dedi.
“18,5 ile 24,9 ARASINDA VÜCUT KİTLE ENDEKSİ HEDEFLENMELİDİR”
Diz sağlığını korumaya yardımcı olabilecek veya en azından hasarı minimumda tutabilecek önerilerde bulunan Küçükçankaya şunları kaydetti: “Sadece 5 kilogram verildiğinde dizlerden 20 kilogram kadar güç alınır. Güç tam olarak ne yaptığınıza bağlıdır. Bu, her gün dizlerinizde 20 kilo daha az aşınma ve yıpranma anlamına gelir ve bu da zamanla büyük bir fark yaratabilir. Kilo kaybından önceki eklem ağrılarını bile azaltabilir. Aşırı kilo bu sadece ağırlık fazlası değildir. Vücudunuzdaki yağ hücreleri, eklemlerinizde sert olan ve osteoartrite bağlı iltihaplanmaya yol açabilecek kimyasallar salgılar. Daha az yağ, daha az iltihaplanma anlamına gelebilir. Küçük bir miktarı bile kaybetmek yardımcı olabilir. Ağırlığı uzak tutun ve daha sonra yaşamda artrit olma olasılığınız çok daha düşüktür. Yine de herkes kilo vermeye çalışmamalıdır. Kişinin bedenine en uygun aralık hakkında doktorla konuşması gerekir. Temel bir kural, 18,5 ile 24,9 arasında bir vücut kitle indeksi hedeflenmesidir.”
“DİZ AĞRISI VARSA DOKTORLA KONUŞULMALIDIR”
Dr. Levent Küçükçankaya, birkaç kilo vermeyi denemeye karar verilmesi halinde, alışkanlıklar ve yaşam tarzı için anlamlı olan sağlıklı bir kilo verme planı tasarlamak için doktorla birlikte çalışılması gerektiğini vurguladı. Küçükçankaya, “Egzersiz, eklemlere zarar vermekten çok, aynı hareketi çok fazla yapmadığınız veya zaten yaralanmış bir eklemi diz gibi aşırı zorlama olmadığı sürece onların sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Diz ağrınız varsa ve daha da kötüleştirmek istemiyorsanız doktorunuzla konuşun. Diz çökmek, derinden eğilmek veya özellikle dizlerinizi zorlayan yokuş aşağı koşmayı içeren egzersizlerden kaçınmak daha iyi olabilir. Ancak aynı hareketin çok fazla yapılması diz ağrısı riskinizi artırırken, çok az aktivite de kötü olabilir. Örneğin, ameliyat, yaralanma veya hastalık nedeniyle hareket edemeyen insanlar aslında dizlerinde ve başka yerlerdeki kıkırdakları kullanılmadıkları için kaybetmeye başlarlar. Yani dizleri çalışır durumda tutmak için en azından biraz aktiviteye ihtiyaç vardır.” ifadelerine yer verdi.
“EGZERSİZ AĞRIYI HAFİFLETEBİLİR”
Hareket ve egzersizle sadece kıkırdak dokunun fayda görmediğini belirten Küçükçankaya şunları ifade etti: “Egzersiz, diz eklemini oluşturan ve hareket ettiren karmaşık kas, bağ ve tendon koleksiyonunu güçlendirmeye ve germeye yardımcı olur. Bu, sabit kalmasına ve doğru şekilde hareket etmesine yardımcı olur. Egzersiz ayrıca eklem ağrısının bir nedeni olan kronik inflamasyona da yardımcı olur ve bağlı inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir. Hali hazırda osteoartrit semptomlarınız varsa, ağrıyı hafifletmek ve dizdeki hareketi iyileştirmek için ilaç almak dışında yapabilecek en iyi şey egzersiz yapmaktır. Egzersizin sağlıklı kilo verme programının bir parçası olduğunu unutulmamalıdır. Fazla kilolar atıldığında, dizlerinizden baskı alırsınız. Yürümek, yüzmek veya kürek çekmek gibi aerobik aktiviteler iltihabı azaltabilir ve daha uzun süre aktif kalabilmeniz için dayanıklılığı artırabilir.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM