Kanserden Korunabilmek Ve Yenebilmek Mümkün!

Kanserden Korunabilmek Ve Yenebilmek Mümkün!

İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz, kanser hastalığının önlenilebilir ve erken teşhisi halinde yenilebilir bir hastalık olduğunu belirtti.

Afyonkarahisar Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz, kanserin önlenebilir, erken tanı ile tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu, bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle tanı geciktiğinde tedavinin güçleştiğini ifade etti.

“1-7 NİSAN ULUSAL KANSER HAFTASIDIR”

Konsu hakkında açıklama yapan Dr. Korkmaz, “Kanser aynı zamanda sosyal, psikolojik, ekonomik yönden de hasta, hasta yakınları ve toplumun önemli bir kısmını etkileyebilmektedir. Bu önemli sağlık sorununa halkın dikkatinin çekilmesi, toplumun kansere yönelik bilincinin arttırılması ve farkındalık oluşturulması amacıyla 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası olarak belirlenmiş olup her yıl düzenlenen etkinlikler kanser mücadelesinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Teknolojinin gelişmesi, tıbbın ilerlemesi ile elde edilen sonuçların daha etkin kullanılması, özellikle yapay zekânın günümüzde hızla yükselmeye başlaması ve sağlık okuryazarlığının halkı bilgilendirme, bilinçlendirme, farkındalık çalışmalarında kullanımı önem kazanmıştır. Dünya kanser istatistiklerine göre; 75 yaşa kadar her 5 kişiden 1’inde kanser gelişme riski, her 10 kişiden 1’inde ise kanser nedeniyle hayatını kaybetme riski mevcuttur. Dünya Kanser Raporunda, nüfusun artması ve yaşlanması ile birlikte kanser vaka sayısındaki artışın devam edeceği, bu artışın en fazla düşük ve orta gelirli ülkeleri etkileyeceği vurgulanmaktadır.” dedi.

“HER YIL MİLYONLARCA HAYAT KURTARILABİLİR”

Kanserden ölümlerin yüzde 70’nin düşük-orta gelirli ülkelerde meydana geldiğine dikkat çeken Dr. Korkmaz, “Kanseri önleme, erken teşhis ve tedavi için kaynaklara uygun stratejilerin uygulanmasıyla her yıl milyonlarca hayat kurtarılabilir. Ülkemizde ise kanser, yıllardır en sık izlenen ikinci ölüm sebebidir. Yaklaşık her 6 ölümden biri kanser nedeniyle gerçekleşmektedir. Türkiye’de 2019 yılında yaşa standardize kanser hızı erkeklerde yüz binde 264,9 kadınlarda ise yüz binde 193,4’tür. İlgili yılda Türkiye’de toplam 223.087 kişiye yeni kanser teşhisi konulmuştur. Erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanseri en sık izlenen kanser olma özelliğini sürdürmektedir. Kolorektal kanserler de önceki yıllarda olduğu gibi üçüncü sıklıkta izlenmeye devam etmektedir. Kanser gelişiminde, yüzde 90 çevresel, yüzde 10 oranında ise genetik faktörler etkilidir. Çevresel faktörler arasında yer alan; tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu veya obez olma ve enfeksiyonlara maruziyet gibi risklerin engellenmesi yolu ile gelişmekte olan kanserlerin günümüzde yüzde 30, yüzde 50 oranında önlenebileceği bilinmektedir. Özellikle tarama programları ve kanser belirtilerinin erken fark edilmesi, teşhis ve tedavi hizmetlerine erken dönemde erişilmesi yolu ile uygulanan tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türleri göz önüne alınırsa, korunmanın önemi daha da artmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

“SAĞLIKLI BİR BİREY OLMAK ELİMİZDEDİR”

“Son yıllarda yapılan çalışmalar, kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.” diyen Dr. Korkmaz, “Bu kapsamda; kanserojen maddelerin tespiti, risk faktörlerinden kaçınma, önleme, korunma, tarama ve erken tanı en önemli kanser kontrol stratejileri arasında yer almaktadır.

Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)’nde; 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri taraması yapılmaktadır. 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir kolorektal kanser taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır. Sağlıklı bir birey olmak elimizdedir. Bireyler olarak, sağlıklı ve aktif bir yaşam tarzı sürdürmek, alkol, tütün ve aşırı/uzun süreli güneşe maruz kalmaktan kaçınmak da dâhil olmak üzere sağlığımızın sorumluluğunu üstlenebiliriz.” dedi.

“KANSERİ BİRLİKTE YENEBİLİRİZ KANSERDEN KORUNABİLİRİZ”

Dr. Korkmaz, sözlerini şöyle tamamladı: “Kansere karşı mücadelede ‘Farkındalık ve Bilinç Düzeyinin Artırılması’ önemli bir diğer strateji olup her yıl 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftasında, sağlıklı bir toplum için, önemi giderek artan kanser hastalığına karşı halkta farkındalık oluşturmalıdır.  Taramalara katılımı artırmak için düzenlenen bu etkinliklerle halkı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek hedeflenmektedir. Ancak tüm bu çalışmaların yılın bir haftası ile sınırlı tutulmayıp yıl boyunca sürdürülmesi kanserle mücadelede akılda tutulması gereken bir unsur olup önemli kazanımlar sağlayacaktır. 2024 yılı 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası teması olarak ‘Kanseri birlikte yenebiliriz.’ ‘Kanserden korunabiliriz.’ belirlenmiş olup kanserle mücadelede halkımızı bilinçlendirme çalışmaları en önemli avantajımız olacaktır. Bu vesile ile belirttiğimiz kıstaslardaki herkesi merkezlerimize ücretsiz tarama yaptırmaya davet ediyor, sağlık ve esenlik diliyorum.”

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
serhat korkmaz

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM