“Devri sabık yapmıyoruz, anahtar kelime tasarruf ve üretmek, makam otosu kullanmaktan vazgeçilmeli”

“Devri sabık yapmıyoruz, anahtar kelime tasarruf ve üretmek, makam otosu kullanmaktan vazgeçilmeli”

ESOB Başkanı Cengiz Üstün, geçmiş yıllarda “kapalı bir kutu” olduğunu belirttiği ESOB’un yeni yönetimi olarak şeffaflıktan yana olduklarını vurguladı. Üstün, devri sabık yapmayacaklarını ancak geçmişteki yönetim tarzının da kendilerine uymadığını söyledi. Üstün, “Devri sabık yapmıyoruz. Anahtar kelime tasarruf ve üretmek. Ülke sathında makam otosu kullanımından vazgeçilmeli” dedi

 

Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Cengiz Üstün ve yönetim kurulu üyeleri dün öğleden sonra saat 15.00’de ESOB binasında 3 aylık görev sürelerini değerlendiren bir basın toplantısı düzenlediler. Toplantıya ESOB Başkanı Cengiz Üstün’ün yanı sıra; Dinar Esnaf Odası Başkanı ve ESOB Başkan Vekili Sabri Can Bekleriz, Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Suat Uygur, Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Yılmazaslan, Ayakkabıcılar Odası Başkanı Şükrü Kosdak hazır bulundu.
“ESOB’UN YENİ YÖNETİMİ
GÖREVDE ÜÇ AYINI TAMAMLADI”
Cengiz Üstün, ESOB yönetimi olarak seçimli genel kurul sonucu görevde üç ayı doldurduklarını söyledi. Medya aracılığıyla üç aylık periyotlarda değerlendirme ve istişare toplantıları yapmak niyetinde olduklarını belirten Üstün, “Yaptığımız çalışmaları ve faaliyetlerimizi üç aylık periyotlarda basınımızla paylaşacağız. Bizler göreve gelmeden önce seçilmemiz halinde odalarımızın güçlü olacağını söylemiştik. Esnafımızın güçlü olabilmesi için odalarımızın güçlü olması gerekmektedir. Odalarımızın güçlü olması Birliğimizin güçlü olması anlamına gelmektedir. Biz ESOB yönetimi olarak bugün 23 bin esnafı temsilen buradaysak, ben ve arkadaşlarım, tüm kurullarımız, 37 odamız yegane olarak görevde üç aylık dilimi tamamladık. Kısaca üç ay içerisinde yapmış olduklarımızı düzenlediğimiz basın toplantısıyla paylaşacağız.” dedi.
“23 BİN ESNAF BENİM VE ARKADAŞLARIMIN DANIŞMANIDIR”
ESOB yönetimi olarak toplam 37 oda, 23 bin esnafın başkanı olduğunun altını çizen Cengiz Üstün, “Seçimden sonra Allah eksik etmesin o kadar çok sayıda ziyaretçi kabul ettik ki bunları bizi ve arkadaşlarımızı ziyadesiyle memnun etti. Esnaf ve sanatkarımızın sıkıntılarını onları dinleyerek kurullarımızla birlikte öğrenme yolunu tercih ediyoruz. Bunlara biz çözüm noktasında gerek siyasilere gerekse mahalli idarelerle biz bunları esnaf adına paylaşacağız. Dolayısıyla 23 esnaf hem benim hemde arkadaşlarımın danışmanıdır. Bizler bu düsturla 37 odamızla birlikte her oda başkanımız kendi bölgelerinde kendi ihtisas grubunda sahadalar ve sahdaki sıkıntıları bire bir ele alıyorlar. Afyonkarahisar geniş bir coğrafyadır, çeşitli zamanlarda arkadaşlarımızla oturup ele aldıkları konuları birlikte değerlendiriyoruz.” diye konuştu.
“ÜRETMEK VE TASARRUF
ETMEK DURUMUNDAYIZ”
ESOB’un yeni yönetimi olarak dünden bugüne mevcut durumun fotoğrafını çektiklerini belirten Üstün, “Göreve geldiğimiz 7 Mayıs 2022 tarihinden itibaren genel olarak geçmişten bu tarafa Odalar Birliği’nde yapılan ve yapılmış olan faaliyetlerin fotoğrağını çektik. Biz devri sabık yapmayacağız. Ancak geçmişteki yönetim tarzının da bize uymadığını, kendi anlayışımızla birlikte hastaya teşhis koyabilmek adına bir fotoğrafı çektik. Öncelikle faaliyetlerimizin dışında biz tasarrufa önem vereceğiz. Ülkemiz ekonomik sıkıntılardan geçiyor. Covid-19 pandemisi en çok esnaf ve sanatkarı etkilemiştir. Arkasından Ukrayna-Rusya savaşı baş gösterdi. Kuraklık gibi sıkıntılarla birlikte dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıkıntılar var. Biz üretmek durumundayız, biz tasarruf etmek durumundayız. Bizde bunu gözeterek ESOB ve birlik bünyesinde bulunan anonim şirkemizi AFES’te özellikle tasarrufu ön plana çıkardık. Bundan sonrada bu şekilde devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
“TASARRUF NOKTASINDA
ESOB’UN İKİ ARACI SATILACAK”
Hizmet etmek üzere geldikleri makamın sağladığı makam araçlarını tasarruf tedbirleri noktasında kullanmadıklarının altını çizen Üstün, “Biz bu makama hizmet etmek amacıyla seçildik. Bir tane Mercedes bir tane Skoda olmak üzere iki tane aracımız vardı. Göreve başladıktan sonra biz her iki aracıda garaja çektirdik. İlgili esnaf grubu arkadaşlarımızın yaptığı piyasa araştırmasıyla herkesten alacağımız tekliflerle en iyi kıymeti verene bu iki aracımızı satacağız. Ben Birlik Başkanı olarak bu süreçte şahsi aracımı kullanacağım. Fakat ben bunu sadece bizim Odalar Birliğiyle ilgili değil tüm Türkiye’ye örnek olmasını istiyorum. En yukardan aşağıya kadar madem ülkede sıkıntı yaşanıyor. Bu sıkıntıyı hep birlikte kucaklayacaksak; Esnaf ve sanatkarıyla, milletvekiliyle, hükümet yetkilileriyle, bürokratlarla ve vatandaşımızla birlikte birey olarak bunları düşünmek durumundayız.” ifadelerini kullandı.
“SÜREKLİ İSTİŞARE HALİNDEYİZ”
Birlik yöneticileri ve oda başkanlarının bu makamlara seçimle geldiklerini, odalarda genel sekreterler ve çalışanların olduğunu söyleyen Üstün, “Yeni yöneticiler olarak genel sekreterlerimizin ve çalışanlarımızın durumlarını düzeltmek zorundaydık. Üç aylık dilimde biz 37 odamız başta olmak üzere her birinin sıkıntılarını gerek idari noktada gerekse personellerin sıkıntıları noktasında gerekse eğitim noktasında bunlara destek olmaya başladık. Sürekli istişare halindeyiz. Burada birlik personelimizle, büyük odalarımızın bir çok oda başkanımız ve oda sekreterlerinden destek almak suretiyle bugünü kurtarmak için değil geleceğe dönük genel sekterlerimize eğitim veriyoruz. Bu minvalde odalarımızın durumunu çek ettik. Ancak çokta iç açıcı bir durum yoktur. Bazı odalarımızın çok sıkıntılı olduklarını gördük. Önümüzdeki süreçte öncelikle esnaf odalarımızı güçlü kılmak adına buradaki genel sekterlerimizi, hatta başkanlarımızı, yöneticilerimizi gerçekten odalar nasıl yönetilir noktasında, ekonomik olarak, temsil noktasında neler yapılır diye bizler istişarelerde bulunuyoruz. Eksik olan gerekli eğitimleri vermeye başladık ve devam ediyoruz. ” ifadelerine yer verdi.
“GEÇMİŞTE ESOB KAPALI KUTUYDU BİZ ŞEFFAFLIKTAN YANAYIZ”
Bir planlama dahilinde önümüzdeki dönemlerde birçok projeyi basın aracılığıyla kamuoyuna duyuracaklarını açıklayan Üstün şunları kaydetti: “Basınımız bizim için çok önemlidir. Çünkü geçmiş yıllarda ESOB hakikaten kapalı bir kutuydu. Biz şeffaflıktan yanayız. Kurullarımızın dışında olan odalarımızla da bunları paylaştığımız gibi basınımızla da paylaşacağız. Dolayısıyla kamuoyunu da aydınlatmış olacağız. Biz görev yaptığımız süre boyunca ben ve arkadaşlarım burada hizmet ediyorsak en iyisini yapacağız. En iyisini yapmak durumundayız biz bunu düstür edindik. Amacımız hizmet etmekse bunu hep birlikte yapacağız. Bugün biz 23 bin esnaftan bahsediyoruz. 23 esnafa benim tek tek ulaşmam mümkün değil. 17 ilçemizde, 37 odamıza Allah’a şükürler olsun tüm Başkanlarımız hem odalarına hem de esnaflarına hakimlerdir. Örneğin Dinar ilçesinin Tatarlı beldesinde bir esnafımızın sıkıntısı varsa o ESOB olarak bizimde sıkıntımızdır. Dolayısıyla her yerdeki esnaf ve sanatkarımıza giderek dokunacağız.”
“ODALAR VE ODA BAŞKANLARI
NE İŞE YARAR SORUSUNDAN RAHATSIZIZ GEREĞİNİ YAPACAĞIZ”
“Emirdağ, Çay ve Dodurga’da köyünde, kentinde, beldesinde biz eğer oda başkanlarımızın aracılığıyla bunlara dokunamazsak görevimizi yapmamış oluruz.” diyen Üstün şunları söyledi: “Asli görevimiz tüm esnafımıza dokunabilmektir. Şimdiye kadar odalar ne işe yarar? Oda başkanları ne işe yarar? Bizlere ithafen konuşulan bu sözlerle ilgili basın toplantımız vesilesiyle kamuoyuna da duyuruda bulunuyorum. Esnafın odasıyla ilgili bir sorunu varsa söylemelidir. Örneğin Dinar Esnaf Odası Başkanı bölgesindeki sorunları halletmekle görevlidir. Halledemediği noktada ESOB olarak biz devreye gireceğiz. Dolayısıyla bu sıkıntıları gidermiş olacağız. Sözünü ettiğim türdeki sorulardan biz rahatsızız. Biz Afyon’dan, 37 odadan ve 23 bin esnafımızdan sorumluyuz.”
“ANKARA’DA ÜÇ FARKLI İHTİSAS GRUBUNDA AFYON TEMSİL EDİLİYOR”
Üstün sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de 81 il var. Önümüzdeki ay içerisinde TESK seçimleri vardır. Birlik seçimlerinden sonra federayon seçimleri yapıldı. Afyon’un adını Türkiye’de de duyurmak adına toplam 13 federasyonda Afyonlu arkadaşlarımızın yer almaları için çabaladık. Bu nedenle her seçime katıldık. Gönül istiyor ki 13 başkanımızı federasyonlarda temsil edelim. Ama ilk defa bu yıl Kasaplar ve Besiciler Federasyonu’nda Afyonkarahisar’dan Kasaplar Oda Başkanımız Sayın İbrahim Yörük yönetici olarak seçilmiştir. Sandıklı Pazarcılar Esnaf Odası Başkanımız Türkiye Pazarcılar Federasyonu yönetim kurulu üyesi seçildi. Ağaç İşleri Federasyon yönetiminde Afyon’dan bir arkadaş vardır. İhtisas grubundan üç arkadaşımız bizi Ankara’da temsil etmektedir. Bizler önce Afyon olarak kendi kapımızın önünü süpüreceğiz. Ama Türkiye’de de Afyon’un öneminianlatan, mesleki konularda nerelerde önemli olup, ulusal düzeyde markalar oluşturma yönünde çalışmalarımız olacaktır.”
“ÇIRAKLIK EĞİTİM MERKEZİMİZ YERİNDE KALACAK”
Ana kelimenin kendileri için tasarruf olduğunun altını çizen Üstün şöyle konuştu: “Durumun fotoğrafını çektiğini ifade ettim. Önümüzdeki dönemde belli bir planlama dahilinde basınımızla rutin toplantılar yaparak sizleri bilgilendireceğiz. Üç konu hakkında da basın toplantımız vesilesiyle kamuoyunu bilgilendirmek istiyorum. Çıraklık Eğitim Merkezi konusunda Güvenevler Mahalle Muhtarının bir siyasinin ziyaretinde okul yapımı için talep ettiği yer Çıraklık Eğitim Merkezidir. Bende konuyu basından öğrendim. İşin aslını öğrendikten sonra gerçekten durumun öyle olmadığını gördük. Bu arada Berberler ve Kuaförler Oda Başkanımız Sayın Suat Uygur, Çıraklık Eğitim Merkezi konusunda çırak kalfa yoğunluğu bulunan bir meslek grubunun temsilcisi, aynı zamanda Muhtarlar Dernek Başkanı olduğu için Güvenevler Mahalle Muhtarı ile aralarında ki bir diyalog basına yansıdı. Başkanımız Çıraklık Eğitim Merkezine sahip çıkarken bu muhtarımızın talepleri doğrultusunda dernekten istifa ettiğine dair konu basında yer aldı. Halbuki olayın bu konudan önce cereyan ederek farklı bir olaydan dolayı muhtarın dernek üyeliğinden istifa ettiğini öğrendim. Bu durumu bizzat Güvenevler Mahalle Muhtarımızın ağzından aldık. Çıraklık Eğitim Merkezi yerinde kalmalı, bu merkez bizim geleceğimizi oluşturan unsurlarımızdır. Çıraklık Eğitim Merkezinde bugün öğrenci sayımız bin 520’dir. Öğrenci telaffi eğitimi gören öğrenci sayımız 300 olurken toplamda bin 820 öğrencimiz vardır. Derslikleriyle birlikte çıraklık eğitimi aldıkları gibi birçok kurs burada veriliyor. Çıraklık Eğitim Merkezinin taşınmasına yönelik haberler yersiz ve gereksizdir. Şu ana kadar bizler konu hakkında basın açıklaması yapmadık çünkü bunu gerektiren bir konu yoktu. Çıraklık Eğitimi Genel Müdürlüğüyle, siyasetçilerimizle görüştüm. Çıraklık Eğitim Merkezimiz yerinde kalacak ve kesinlikle bu okulun taşınması sözkonusu değildir. Güvenevler Mahallesinde yapımı ihtiyaçsa bu okul bir tarafı yaparken başka bir yeri yıkmamak suretiyle uygun başka bir yere yapılmalıdır. Artık bu konunun esnaf ve sanatkarımzın zaten yeterince sıkıntılı olduğu bir dönemde gündeme geliyor olması bizleri üzmektedir.”
“UNUN ÇUVALINI
325 TL’DEN KÜÇÜK İŞLETMELERE TEMİN EDECEĞİZ”
26 Kasım 2021 tarihinde Bakkallar Oda Başkanı olarak ESOB seçiminden önce makul fiyatlı un temini konusunda ciddi çalışma yürüttüğünü hatırlatan Üstün, “Devletimizin TMO aracılığıyla fırıncılara ucuz buğday ve karşılığında un vermesiyle birlikte biz fırıncılarımızla bu ucuz unu buluşturduk. O günkü çağrımda, Bu unu bizim esnafımızla buluşturmazsanız sizleri teşhir edeceğim diyerek rantiyecilere seslenmiştim. Bizim basın açıklamamız hakikaten hem Afyon’da hem de Türkiye’de bir ses getirdi. Geçtiğimiz aylarda o gün Fuar Alanı’nda yaklaşık 12 bin çuval un dağıtarak, sözleşmeli un fabrikalarıyla fırıncılarımıza Mayıs ayına kadar söz almıştık. Bu sözü almanında gururu içerisindeyiz. Biz ucuz unu esnafımıza temin ettik. Ancak birçok sebeplerle bugün un fiyatı 500 TL’ye ulaştı. Mahalle fırınlarımızda Bakkallar Odası üyesi olarak unun çuvalını maalesef yaklaşık 500 TL civarında satın almaktadır. Biz buna seyirci kalamazdık. TMO Başmüdürümüz ve siyasilerimizle birlikte şu anda 325 TL’den anlaşmalı un fabrikalarından fırıncılarımıza özellikle mahalle fırınlarına tedarik etmek üzere bu unu biz temin ettik. Tüm anlaşması olan fabrikalardan temin edeceğiz. Buna rağmen almayan olursa Bakkallar Odası ile irtibata geçebilirler. Mikro işletmelere biz bu fiyatla un temini yapacağız. basın toplantımızla bunu kamuoyuna duyuruyorum. Biz Afyonkarahisar’da en ucuz ekmeği satarken iddia edildiği üzere esnafımızı ezmiyoruz. Birincisi fırıncımız yani bizim esnafımız para kazanacak. Fırıncı bakkala satacak bakkal para kazanacak. Üçüncüsü de vatandaşımız ucuz ekmek yiyecek. Allah’a şükürler olsun Afyonkarahisar’da 81 ilde biz bu zinciri yakaladık ve devam ettiriyoruz ve devamda ettireceğiz. Bize değişik illerden telefonlar geliyor. Biz bölgemizden sorumluyuz. Bize gelen serzenişlere de kulaklarımızı tıkadık. Biz arkadaşlarımızla birlikte yolumuza devam ediyoruz. Unun çuvalı yol masrafıyla birlikte 325 TL dışında en fazla 340 TL olur. Yüksek fiyatla fırıncıların aldığı görülürse lütfen bizleri uyarın.” dedi.
“İNŞALLAH AFYON’A YAKIŞIR BİR KAMYON GARAJI KAZANDIRACAĞIZ”
Cengiz Üstün, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı ve ESOB Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Karataş’la birlikte seçim öncesi bir kamyon garajı yapma düşüncesine sahip olduklarını açıkladı. Üstün sözlerini şöyle tamamladı: “Şu andaki kamyon garajımız ihtiyacı karşılamamaktadır. Dışarıda da hakikaten kavşak nokta Afyon’un verdiği görüntü ilimizi menfi yönde etkilemektedir. Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’le sıkça görüyoruz. Kendisi geçtiğimiz Belediye Meclis Toplantısında kamyon garajı yapılmak üzere bir tahsis yapıldığını açıkladı. Belediye Başkanımız, Şoförler Odası Başkanımız ve ESOB yönetimi olarak bizler neler yapabileceğimize yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Afyon’a en güzel şekilde kazandırabileceğimiz bir kamyon garajını da inşallah basınımızla birilkte Allah bizlere nasip etsin.”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM