“Esnafın ikinci dalgaya dayanacak gücü yok”

“Esnafın ikinci dalgaya dayanacak gücü yok”

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Covid-19 pandemi sürecinde en ağır bedeli esnaf ve sanatkârın ödediğini söyledi. Palandöken, “Haberlere göre pandemi oranlarında hayli yükselme var. İnşallah işyerleri kapatılmaz. Zaten esnafın pandemide ikinci dalgaya dayanacak gücü yok” dedi
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, dün sabah Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Cengiz Üstün ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti. Palandöken, ESOB seçimi sonrası göreve seçilen Cengiz Üstün ve ekibine iyi dileklerini ileterek Afyonkarahisar’ın esnaf ve sanatkârı hakkında bilgi almak için Afyonkarahisar’a geldiğini söyledi. Ziyarette, Afyonkarahisar esnaf odalarının başkanları hazır bulundu.
“HER ZAMAN TESK YÖNETİCİLERİMİZİ ÖRNEK ALDIK”
Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Cengiz Üstün, hayırlı olsun ziyareti için Bendevi Palandöken’e teşekkür etti. Üstün, “Bizler Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) yönetimine 7 Mayıs 2022 tarihinde seçildik. Sayın TESK GEnel Başkanımız ve Başkan Yardımcılarımızdan güç aldık. Bununla birlikte Afyonkarahisar esnaf ve sanatkârımızla biliyoruz ki TESK olarak her daim sizlerden destek aldık. Bu dönemde de bizlerin yanımızda olduğunuzu biliyoruz. Buralara kadar teşrifinizden dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum. Her zaman biz sizleri örnek aldık. Sizlerin yıllardan beri esnaf teşkilatlarımıza yapmış olduklarınızı biliyoruz.” dedi.
“AFYONKARAHİSAR ÇOK OLUMLU YÖNDE GELİŞTİ”
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Afyonkarahisar’ın sanayinin girişinden caddelerinde ki refüjlere kadar değiştiğini ifade etti. “Tabi ki buraya yakışan yapılmış.” diyen Palandöken, “Afyonkarahisar denildiğinde kahramanlıkların başkenti olarak bilinmektedir. Kocatepe’de verilen komutla ülkemize önemli katkılar yapılmıştır. Afyonkarahisar leziz yemekleriyle Türkiye’nin marka şehridir. Bununla da kalmayıp termal turizmde de ülkemizin olmazsa olmazıdır. Sanayide ki gelişme turizmde ki gelişme ile birleşince Afyonkarahisar gerçekten çok olumlu yönde gelişti.” diye konuştu.
“PANDEMİNİN AĞIR FATURASINI EN ÇOK ESNAF VE SANATKÂR ÖDEDİ”
Esnaf ve sanatkârın Covid-19 pandemi sürecinde 2 yıl boyunca sıkıntılı bir dönem geçirdiğini belirten Palandöken, “Pandeminin ağır faturasını en çok esnaf ve sanatkâr ödedi. Bilindiği üzere esnaf ve sanatkâr tabii ki bu ülkenin olmazsa olmazıdır. İki milyonun üzerinde işyeri ve üyesi bulunan Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşuyuz. İthalat, ihracaat ve istihdam da ülkenin ortalama yüzde 68’ni karşılayan, genel istihdamda yüzde 96’sı küçük işletmelerden oluşan bir yapıya sahibiz.” şeklinde konuştu.
“ZİNCİR MARKETLERİN AFYON’A HİÇBİR KATKISI YOK”
Türkiye’nin en büyük sorunlarından bir tanesinin yüksek enflasyon olduğunu dile getiren Palandöken, “Aşırı fiyat artışlarının nedeni de bilindiği üzere gizli maliyetlerdir. Esnafın bunu karşılayabilmesi için diğer taraftanda kredi destekler v.s esnafın şu andaki sıkışıklığın başlamasıyla ilgilidir. İki bin 415 mesleği içine alan konfederasyonuz. Afyonkarahisar ESOB’un yeni yönetimi 7 Mayıs 2022 tarihinde göreve başladı. Bizler o günden bugüne o heyecanı birlikte yaşamak içinde zaman kolluyoruz. Ülkemizdeki tüm gelişmelerle ilgili esnaf ve sanatkârın bu çorbada önemli tuzu var. Esnaf olmasa ülkede küçük fidanlıkların olması mümkün değildir. Bunların ormana dönüşebilmesi için esnaf ve sanatkâra destek şarttır. Esnafın en büyük handikabı şehirlerdeki perakende sektörünün önemli ölçekte zincir marketlerin Afyon’a hiçbir katkısı yoktur. Paralarının, vergilerinin İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlere gitmektedir. Buralardan sadece konteynerlerle atıkları kaldırıldığı bir yaşam modeli vardır.” ifadelerini kullandı.
“AFYON’A İSTANBUL’DAN BİR KAMYONUN GELİŞİ 20 BİN TL”
Zincir market yapılanmalarına karşı esnaf ve sanatkârın gelişebilmesi için mutlaka ve mutlaka bir düzenleme yapılması gerektiğini belirten Palandöken şöyle konuştu: “Aynı şekilde bilindiği üzere maliyetlerin artması şoför esnafı başta olmak üzere nakliyeden doğan masrafları üzerine koyduğunuzda fiyatlar yükseliyor. Tek fiyat sisteminin oluşabilmesi, bunu sağlamak içinde petrolde ucuz akaryakıt alınabilmesi için şoför esnafının taksicinin, minibüsçünün, halk otobüsçüsünün, kamyoncunun, tırcının bu petrolü ucuza alması lazımdır ki bu ürünlerin fiyatlarına yansımasın. Bugün İstanbul’dan Afyon’a gelecek bir kamyon 20 bin TL’den aşağı gelemiyor. Yani ürün bedava bile olsa maliyete böldüğünüzde 20 bin TL’lik mazot yakması lazımdır. Bu durum aynı şekilde parça ve yedek parça, araç tamirinde de geçerlidir. Bir tane lastik patlasa maliyetlerinin ne olduğunu düşünün. Maliyetlerin düşmesi için öncelikle esnafın kullandığı girdilerde bir indirim sağlanmalıdır. Elektrikte, doğalgaz da dolayısıyla da petrolde bu indirim sağlanmadığı sürece enflasyonun düşmesinde çok zorlanılıyor.” Burcu AYDIN’ın Haberinin devamı gazeteniz Kocatepe’de…

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM