Eroğlu: İstanbul’un 2071 yılına kadar su sorununu çözdük

Eroğlu: İstanbul’un 2071 yılına kadar su sorununu çözdük

Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, İstanbul’un su sorunu yerinde ve verimli yatırımlarla çözdüklerini belirtti

 

 

Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, İstanbul’un su sorununu çözdüklerini belirterek konu hakkındaki ayrıntıları aktardı. Eroğlu, “İstanbul, Dünyanın incisi şehrimizdir. Dünya tek devlet olsa başşehri İstanbul olurdu. Güzide şehrimiz 1950 sonrası taşı toprağı altın denilerek büyük göçler almış ancak merkezi yönetimler ve diğer mahalli idareler nüfus artışına uygun olarak çevre alt yapısı ve suyla alakalı yatırımları yapmadıkları için halk büyük sıkıntılar yaşamıştır. Susuzluk, hava kirlenmesi, Haliç’in kirlenmesi, çöp dağları İstanbul’un kangren haline gelmiş mes’eleleridir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı olmadan önceki dönemi yaşayan aziz İstanbullular bu mes’eleleri acı bir hatıra olarak zihinlerinde taşımaktadır. Yaşanılanları gençlere anlatmak fevkalade zordur. Bugün İstanbul’un ve İstanbullular’ın yaşadığı, 28 yıl öncesinin İstanbul’unu hatırlatmaktadır. 1994 öncesi İstanbul’u yönetemeyen zihniyet nasıl ki o zaman şehri susuz bırakmışsa bugün de aradan 3,5 yıl geçmesine rağmen şehre bir litre dahi su getirmeyi becerememiştir.” dedi.
“ERDOĞAN’IN İSTANBUL BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLMESİ KENT İÇİN MİLAT OLMUŞTUR”
1994 yılından önce İstanbul’un büyük sorunlarla karşı karşıya kaldığını hatırlatan Eroğlu, bu dönemin susuzluk, yolsuzluk, kirlilikle anıldığını söyledi. Eroğlu, “27 Mart 1994 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesi İstanbul için bir milat olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımızın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde su, çevre ve altyapı yatırımlarında İstanbul altın yıllarını yaşamıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle ben de İSKİ Genel Müdürü olarak vazifelendirildim ve 5 Mayıs 1994 Cuma günü vazifeye başladım. Yaptığımız inceleme ve çalışmaların neticesinde 1 Ocak 1995 Saat 08.59’da su kesintisine son vereceğiz dedik ve bunu başardık. O dönem merkezi hükümetle ayrı siyasi görüşlere sahip olmamıza rağmen hiçbir zaman mazeretlere sığınmadık. Tek bir derdimiz vardı. O da İstanbul’a hizmet ve proje üretmekti. Ülkemizde baraj inşa eden ilk Belediye olduk. 7 Dereden 7 Tepeye suyu ilettik. Istranca derelerinin ilk barajı olan Düzdere Barajının temelini 21.07.1994 tarihinde yeniden attık. Çünkü ihale edilmiş fakat malum zihniyetin skandalı sebebiyle ilerleme kaydedilmişti. 1995 yılında Istranca Dereleri Projelerinin 1 ve 2’nci kademesini teşkil eden şu barajları hizmete aldık: Düzdere, Kuzulu Dere, Büyükdere, Elmalıdere, Sultanbahçedere, Kazandere, Papuçdere.”
“BÜYÜK YATIRIMLAR YAPILDI”
Eroğlu, açıklamasına şöyle devam etti:
“Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde İSKİ’nin yürüttüğü çalışmalar ile 7 dere 7 tepeyle buluşturulmuş ve yıllık 235 milyon metreküp su şehre getirilmiştir. İSKİ ayrıca 1996 yılında Şile Keson kuyularını ve 1998 yılında da Sazlıdere Barajını hizmete alarak yıllık 85 milyon metreküp su daha devreye alındı.1994 yılından 2019 yılına kadar 25 yılda İstanbul’a muazzam içmesuyu yatırımları yaptık. İSKİ 1994 ile 2019 yılları arasında yaptığımız çalışmalar neticesinde İstanbul’da su kaynaklarının kapasitesi büyük oranda geliştirilmiştir. Geçmişte su verilemezken su kaynakları 10 katına çıkartılmış ve İstanbul suya doymuştur. İsale hattı uzunluğu 227 km’den 2.602 km’ye, içme suyu şebeke hattının uzunluğunu ise 19.146 km’ye çıkarttık. Bu büyüklükteki uzunluk ekvator uzunluğunun yarısına tekabül etmektedir. Eski borular değiştirildi. Böylece şebekelerin içme suyu kaybını yüzde 65’ten yüzde 25’e düşürdük. İstanbul’umuzda her noktaya su ulaştırmak için 300.000 kW gücünde 79 terfi merkezi ve 800.000 metreküp suyu depolayabilecek 61 büyük su haznesi inşa ettik. Dünyanın en ileri içme suyu arıtma tesislerini İstanbul’a kazandırdık.1994 öncesi İstanbul’da yaşanan büyük su sıkıntısını, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde Allah’a şükür biz çözdük. Ardından gelen Belediye Başkanlarımız döneminde de hem İSKİ, hem de DSİ marifetiyle yeni projeler geliştirdik. İstanbul 16 milyon nüfusu ile pek çok ülkeden daha fazla nüfusa sahip bir şehirdir. Dolayısıyla bu büyüklükteki bir şehrin gelecek 10 yılını, 20 yılını ve hatta 50 yılını planlamamız gerekmekteydi. Bu büyüklükteki bir şehri tek kaynağa bağlamak asla kabul edilemezdi. 1994 öncesi yaşanan sıkıntıları tekrar yaşamamak için İstanbul’a köklü çözüm olacak Melen Projesini hayata geçirdik. İstanbul’un içme suyu ihtiyacını 2071 yılına kadar teminat altına alan Melen Projesi, Cumhuriyet tarihinin en büyük içme suyu temin projesidir. Melen Projesi, toplam 4 safhadan müteşekkil olup nihai safhası tamamlandığında İstanbul’a yıllık takriben 1 milyar metreküp ilave su temin edilecektir.”
“İBB KURU LAF ÜRETİYOR”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamalarda suyun sınırlı ve yetmeyecek durumda olduğu söylemlerine anlam veremediğini kaydeden Eoğlu, “2021’de İstanbul’un kullandığı 1 milyar 74 milyon m3 suyun 626 milyon m3’ü Melen ve Yeşilçay Sisteminden verilmiştir. Yani yüzde 59’u. Hal böyleyken, 3,5 yıldır İstanbul’a bir çivi dahi çakmayanların çıkıp Melen’den şehre su iletilmiyormuş gibi algı yapmasını İstanbulluların takdirine sunuyorum. Belediye yönetiminde olanlar iş değil kuru laf üretmektedir. 15 yıldır Melen Sisteminden Aziz İstanbul’a içmesuyu iletilmesine rağmen sanki Melen’den şehre su verilmiyormuş gibi bir algı oluşturmaya çalışmaları hamaset üretmekten başka bir şey değildir. 3,5 yıldır kendilerinin yaptığı herhangi bir içmesuyu yatırımı bulunmamaktadır. İçmesuyuna dair yaptıkları tek şey getirdiğimiz suya ve tarihi çeşmeye musluk takmaktan ibarettir. İstanbul’un suyunu bizler getirdik. Dev barajlar, içinden otomobil geçen içmesuyu arıtma tesislerini, içmesuyu isale hatlarını, Dünyanın en modern içmesuyu arıtma tesislerini İstanbul’a kazandırdık. Tamamen çürümüş, küflenmiş içmesuyu şebekesini modern borularla yeniledik. Dev terfi merkezleri ve içmesuyu haznelerini hizmete aldık. Muazzam atıksukollektörleri, atıksuları toplayan kanalizasyon ağı, devasa kollektör ile tüneller ve atıksu arıtma tesisleri yaptık. Lağım çukuruna dönen Haliç’i kurtardık. Kanalizasyon sistemleri, atıksukollektörleri, atıksu tünelleri ve atıksu arıtma tesisleri inşa ettik. İstanbul’un atık sularının yüzde 99’u dönemimizde toplandı ve bunların tamamı arıtma tesislerine bağlandı. Dünyanın en ileri içmesuyu arıtma tesislerini İstanbul’a kazandırdık. İstanbul’un su ihtiyacı günlük 3 milyon metreküp olmasına rağmen su ihtiyacının 1,5 katı kapasitede 6 adet içmesuyu arıtma tesisini hizmete aldık. Pek çok İleri Biyolojik atıksu arıtma tesisini şehrimize kazandırdık.” ifadelerini kullandı. >> Esra KÜÇÜKKURT’un Haberi

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM