AFJET’TEKİ İHALELER İPTAL EDİLİYOR

AFJET’TEKİ İHALELER İPTAL EDİLİYOR

Afyonkarahisar’da son günlerin önemli gündem maddesi bilindiği üzere AFJET…
Hemşehrilerimizden gelen birçok soru ve öneri karşısında biz de görevimizi yapmaya çalışıyor, kamuoyunu doğru bilgilendirmeye çalışıyoruz. Ama her nedense AFJET’in eski Genel Müdürü Yusuf Ulutürk bu durumdan pek memnun görünmüyor. Yaptığı yorumlarla AFJET’te ne kadar yetkili varsa hepsini namlunun ucuna koyuyor. Bize gönderdiği mesajlarla suçlamalarda bulunuyor, geçmişine, konumuna, vasıflarına yakışmayan hareketler sergiliyor. Bu öfkesi, bu siniri ancak eldeki imkanların elden gitmesi nedeniyle olabilir. Yusuf Bey sanıyoruz ki yeni yönetimin başarısız olması için gece-gündüz Allah’a yalvarıyor, Afyonkarahisar’ın bu kışı “dıdılayarak” geçirmesi, yalvar-yakar olunup kendisinin yeniden göreve çağrılması için dua ediyor sanki.
***
Bu günlere nasıl gelindiğini hatırlamak gerekirse eğer, geçen kış hiç olmadığı şekilde AFJET Afyonkarahisarlılar’ı ısıtamamış, büyük sıkıntılar yaşanmıştı. Afyonkarahisar eski Valisi Gökmen Çiçek, AFJET A.Ş.nin Yönetim Kurulu Başkanı olarak, AFJET Genel Müdürü Ulutürk’ün istifasını istemiş, sonrasında olanlar olmuştu. Yusuf Bey Genel Müdürlük makamından ayrılmamak için acayip tutumlar içerisine girmiş, tam da o günlerde Vali Gökmen Çiçek’in Kayseri’ye tayini gerçekleşmişti. AFJET’in Yönetim Kurulu Başkan Vekili olan Belediye Başkanı Mehmet Zeybek de, yetkisini kullanıp Genel Müdür Ulutürk’ü görevinden almıştı. Nasıl ki Yönetim Kurulu yetki verip Genel Müdür tayin etmişse, verdiği yetkiyi geri alıp Genel Müdürü bu kez de azletmişti.
İşte böylesine tantanalı günler yaşanırken, Afyonkarahisar AFJET Genel Müdürü’nün istifasını ya da görevden alınmasını konuşurken sonradan ortaya çıkıyor ki, Yusuf Bey de görevden alınacağını ya da ayrılacağını bile bile pompa ihalesi yapmaya girişmiş. Genel Müdür Yusuf Bey trilyonluk ihale yapıp pompa almaya kalkışmış ama AFJET Yönetim Kurulu üyeleri bu durumdan haberdar olamamışlar.
Senin istifan konuşuluyor, görevden alınacağın ya da ayrılacağın gündemin ilk maddesi… Sen ihaleye çıkıyorsun ve Yönetim Kurulu bunu bilmiyor, manzara bu.
İşin dikkat çeken bir başka boyutu ise Genel Müdür Yusuf Bey ihaleye çıkmakta gösterdiği aceleciliği, ihale ile almak istediği malların teslim alınışında her nedense göstermiyor. Yapılan ihale ile alınan milyonluk motorlar kışın ortasında mı Afyon’a gelecek, sezon bitince mi teslim alınacak belli değil.
AFJET Genel Müdürlük binasında ihale ile ilgili herhangibir kayıt-kuyut, dosya vs mevcut değil. Yeni Genel Müdür İsmail Kara, Yönetim Kurulu’nun kendisine verdiği yetki ile yeni motorların alımı için ihale hazırlığına başlıyor ki, ne görsün? Bir personel kendisini uyarıyor, “Biz bu işin ihalesini yapmıştık” diyor da bu işler öyle ortaya çıkıyor.
Sonuç itibariyle Ulutürk’ün yaptığı ihale iptal ediliyor ve yeniden yapılıyor. Yeni yapılan ihalede AFJET’in karı 5 milyon TL civarında…
***
Şimdi diğer bazı ihalelerin de iptali söz konusu. Yeminli Mali Müşavirler AFJET hesaplarını denetliyor. Sonrasında Sayıştay Denetimleri olacak.
Ve tabi asıl sınav vatandaş nezdinde verilecek. Önümüzde 60 günlük bir süreç var. Ekim ayı başında havalar soğumaya başlayacak. Eğer geçen kış gibi bir sıkıntı olursa bunun hesabını önce Yönetim Kurulu, sonra Genel Müdür verecek. Millet sorumlu arayacak. O nedenle bugünden bazı soruların sorulması aslında AFJET’i kendine getiriyor bize göre. Kişilik haklarına saldırmadan, bugünden sorulan sorular aksayan, eksik kalan şeylerin ortaya çıkmasına vesile oluyor.

 

AFGAZJET’E DE DİKKAT… VATANDAŞIN DA SORUMLULUKLARI VAR

 

Afyonkarahisar AFJET’i konuşuyor olsa da asıl sorun AFGAZJET’te gibi görünüyor. AFGAZJET, AFJET’in Gazlıgöl havzası için kurulan bir benzeri şirket. Oradaki sorunlar daha büyük gibi sanki. AFJET’teki gibi orada da olayların insicamı bozulmuş. Bu kurumlarda insicamın bozulmasında da en çok pandemi döneminin etkisi olmuş. Toplantılar yapılamamış, kararlar fikir birliğiyle alınamamış, birileri inisiyatif alırken, birileri devre dışı bırakılmış. Sonrasında bugünlere gelinmiş. AFGAZJET’te mesela; görevdeki iki önemli isim yıllardır küs ve birbiriyle konuşmuyorsa oradan nasıl bir verim beklenebilir ki?
***
Afyonkarahisarlılar olarak jeotermal enerji konusunda bizlerin de üzerine düşün meseleler var yeniden aynı sorunların yaşanmaması için…
Mühendislik hesaplarına sadık kalınması gerekiyor. Metrekare olarak yapılan ısınma hesaplarına uyulması gerekiyor.
Öncelikle siyaseti bu işin içerisine çok bulaştırmayacağız. Hatırla-gönülle yeni abonelikler vermeyeceğiz. Vereceksek bunun planını-bedelini hazırlayacağız. Eskiden Atatürk Stadı’nın bulunduğu yerde bir tek konutluk AFJET aboneliği varken bugün aynı noktada yüzlerce konutluk abonelik var mesela. Bunun planlaması yapıldı mı, bedeli-masrafı AFJET tarafından tahsil edildi mi bilen yok…
Afyonkarahisar’ın hava kirliliğinden kurtulmasında payı çok yüksek olan ve Allah’ın bu topraklara bir lütfu olan jeotermal enerjinin verimli kullanılabilmesi için elektrik altyapımızda gereken yeniliklerin yapılması gereki-yor. Her alanda olduğu gibi ısınma ve AFJET konusunda da elektrik sıkıntıları ana etkenlerden birisi.
Jeotermal suyu bir nimet olarak görmeli, başta Gazlıgöl’deki villalar olmak üzere, tonlarca su alan havuzlar doldurulup boşaltılarak, altını çöpe atar gibi davranmamalıyız.
AFJET ve benzeri kuruluşların denetiminin layıkıyla yapılabilmesi için gerekli teftiş mekanizmaları oluşturulmalı, davul birilerinin sırtında, tokmak başka birinin elinde olmamalı. Sorunlar yaşandığında da vatandaşın karşısına geçip, hakkıyla hesap verilebilmeli. En önemlisi; sorun yaşanmayacak bir yapıya bürünülmelidir. Yoksa bu pilav daha çok su kaldırırır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM