“Yunan’ın dün olduğu gibi bugün de yüreği yetmez”

“Yunan’ın dün olduğu gibi bugün de yüreği yetmez”

Büyük Taarruz Zafer Haftası 100. Yıl kutlama programlarına katılmak üzere Afyonkarahisar’a gelen Cumhurbaşkanı
Yardımcısı Fuat Oktay, kutlamalarda yaptığı konuşmada, “Büyük zaferin 100’üncü yılında böyle güçlü bir Türkiye varken şu anda bölgede ve mavi vatanda türlü aymazlıklarla kaçak dövüşenler aynı cesareti gösterebilir mi? Yunan’ın dün olduğu gibi bugün de yüreği yetmez” dedi

Milli mücadelenin kilit şehri Afyonkarahisar, Büyük Taarruz Zaferi’nin 100. yılını coşku dolu etkinliklerle kutluyor. Kutlamalar kapsamında Atatürk’ün Büyük Taarruz’ sevk ve idare ettiği Kocatepe ve karargâhını bulunduğu Şuhut ilçesinde etkinlikler düzenlendi. Büyük Taarruz zaferinin 100. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen Zafer Haftası etkinlikleri kapsamında ilk olarak Atatürk’ün karargâhı olan Şuhut Atatürk Evi ziyaret edildi. Ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Milletvekilleri Veysel Eroğlu, Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven, Mehmet Taytak, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Alp, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alpaslan Kavaklıoğlu, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, ve diğer protokol üyeleriyle birlikte yüzlerce katılımcı Mehter Marşı eşliğinde Atatürk Evi’nden Şuhut Stadyumuna kadar coşkulu bir şekilde yürüdüler. Daha sonra Zafer Haftası etkinliklerine renk katan Atlı Birlikleri, Büyük Taarruz Karargâhından İzmir’e uğurladı.
Etkinlikler Afyonkarahisar Valiliği koordinasyonunda düzenlenen Şuhut Belediye Şehir Stadyumundaki programla devam etti. Programa Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Milletvekilleri Veysel Eroğlu, Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven, Mehmet Taytak, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Alp, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alpaslan Kavaklıoğlu, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Mustafa Tuğrul Şahin, Siyasi Parti Temsilcileri, Belediye Başkanları, gaziler, diğer protokol üyeleri ile farklı illerden gelen üniversite öğrencileri, sivil toplum kuruluşu üyeleri ve vatandaşlar katıldılar.
Saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal marşı ile protokol konuşmaları başladı.
“ZAFER BAYRAMIMIZ HEPİMİZE KUTLU OLSUN”
Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programda protokol konuşmalarına geçildi. “Bugün ve bir hafta boyunca, Zafer Haftası kutlamaları için hep beraber el ele, gönül gönüle; şühedanın ve ecdadın manevi huzurunda, birlikte ve bir arada, Zaferin kazanıldığı topraklarda, milli mücadelenin sembol şehri Afyonkarahisar’dayız” diyerek konuşmasına başlayan Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı: “Tarihte eşi benzeri çok az görülen böylesine büyük bir zaferin 100. yılına erişmenin ve onu hep birlikte kutluyor olmanın gururu, heyecanı ve mutluluğu içerisindeyiz. Zafer Bayramımız hepimize kutlu olsun. Büyük Önder Atatürk, 30 Ağustos 1924 tarihinde büyük zaferi şu cümlelerle anlatmıştır: “ Afyonkarahisar Dumlupınar meydan savaşı ve onun son parçası olan 30 Ağustos zaferi, Türk tarihinin en önemli dönüm noktasıdır. Ulusal tarihimiz çok büyük, çok parlak zaferle doludur ama Türk ulusunun burada kazandığı zafer kadar kesin sonuçlu, yalnız bizim tarihimize değil dünya tarihine yeni bir adım vermekte kesin etkili bir meydan savaşı hatırlamıyorum. Milli şairimiz merhum Mehmet Akif ise; “Allah’ım ne muazzam zaferdi o, ortalık hercümerç oldu; beş altı saat içinde bir başka dünya doğdu. Bizim dilimiz tutulmuştu, ordu bizzat yazıyordu…” diyerek bu büyük zaferin ve ordumuzun yazdığı kurtuluş destanının önemini açık bir biçimde vurgulamıştır.” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİN TEMELLERİ BU TOPRAKLARDA ATILMIŞTIR”
Büyük Taarruz’un Anadolu’nun ebediyete kadar Türk yurdu olarak kalacağının tüm dünyaya ilanı olduğunu vurgulayan Vali Yiğitbaşı: “Bugün; ecdadımızın 100 yıl önce, Anadolu’yu işgale gelen düşmana, Türk Milletini tarih sahnesinden silmek isteyenlere unutamayacağı dersi verdiği ve kendisine vurulmak istenen esaret zincirini kırdığı gündür. Kahraman Milletimiz 100 yıl önce bu gece; Gazi Mustafa Kemal’in komutasında kurtuluş mücadelesini buradan, Şuhut ilçemizden başlatmış, her türlü yokluk ve imkânsızlıkları göğsündeki yüksek iman gücü ve vatan sevgisi ile aşmış, düşmanı denize dökmüştür. Bu zafer, Anadolu’nun ebediyete kadar Türk yurdu olarak kalacağının tüm dünyaya ilanı olmuştur. Büyük zaferle, Türkiye Cumhuriyeti devletinin temelleri bu topraklarda atılmış, Afyonkarahisar, “Cumhuriyetin Kazanıldığı Topraklar” olmuştur. Afyonkarahisar ve Şuhut İlçemiz milli mücadelede apayrı bir yere ve öneme sahiptir. 26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz’la ilgili son hazırlıklar Şuhut ilçemizde yapılmış, harekatla ilgili son emir, bugün Atatürk Evi olan Hacı Veli Konağı’nda verilmiştir” şeklinde konuştu.
“DESTANSI MÜCADELE”
Vali Yiğitbaşı’nın arından konuşan Oktay, Kocatepe’den başlayan ve 9 Eylül’de tüm vatanın kurtuluşuna kapı açan Büyük Taarruz’un 100. Yıl dönümü kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile tüm şehit ve gazileri rahmetle, minnetle yâd ettiğini dile getiren Oktay, Şuhut’tan tüm Afyonkarahisar’a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ileterek, “Coğrafyamız Birinci Dünya Savaşında büyük acılar yaşamış ancak milletimiz, kendi geleceğini tayin etmeyi başarmıştır. O zorlu günlerde milletin önünde iki seçenek vardı; ya zillete teslim olunacak ya da yıkılan yakılan bir ülke, yılmaz evlatlarının azmiyle yeniden ayağa kalkacak ve küllerinden doğacaktı. İşgallere karşı başlatılan Kuvay-ı milliye hareketi; dünyanın şaşkınlıkla, düşmanlarımızın öfkeyle, dostlarımızın ise ümitle takip ettiği destansı bir mücadele ortaya koymuştur. 1921’de Duatepe’ye kadar gelen Yunan ordusunu püskürtmek, daha birkaç yıl önce tarihe ‘Çanakkale geçilmez’ sözünü altın harflerle yazdıran vatan evlatlarına düşmüştü. Sakarya’da 22 gün 22 gece süren çarpışmaların ardından durdurulan düşman ordusunu tamamen yurttan atmak amacıyla, 100 yıl önce bu gecenin şafağında, Büyük Taarruz başladı.” dedi.
“YUNAN’IN DÜN OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE YÜREĞİ YETMEZ”
20 yıldır kalkınma yolunda önlerine çıkan gizli-açık engelleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, milli mücadeledeki o ruhla aştıklarını ve aşacaklarına dikkat çeken Oktay, “Bugün dünden çok daha gür bir sedayla, Türkiye’ye diz çöktürmeye çalışanlara; ‘hodri meydan’ diyoruz. Büyük zaferin 100’üncü yılında böyle güçlü bir Türkiye varken şu anda bölgede ve mavi vatanda türlü aymazlıklarla kaçak dövüşenler aynı cesareti gösterebilir mi? Yunan’ın dün olduğu gibi bugün de yüreği yetmez. Türkiye’nin demokrasisine, istikrarına, bölgesel çıkarlarına göz dikenler bunun dönüp kendilerine vereceği zararın farkında mı? İçerdeki ve dışarıdaki bedhahları İstiklal mücadelesinde olduğu gibi yine denizlere dökeriz. MİLGEM gemilerimiz ve denizaltılarımızdan İHA, SİHA ve insansız kara araçlarına; havada karada denizde, milli güvenliğini milli teçhizatıyla sağlayabilen bir Türkiye var bugün. Kendi uydusunu üretme kapasitesine sahip, ‘Türkiye’nin otomobili TOGG’ için gün sayan, ihracatta rekorlara tarımda yüksek rekolteye koşan bir Türkiye’den söz ediyoruz. Hem Malazgirt Zaferimizin 951. Yıldönümünü hem de 30 Ağustos’ta zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz’un başlangıcının 100. yılını gönülden kutluyorum.” ifadelerine yer verdi.
Konuşmaların ardından katılımcılara stadyumda Büyük Taarruz video gösterimi yapıldı. Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sanat Akademisi Müzik gurubu eşliğinde sanatsal gösteri sahnelendi.
Stadyumdaki programın sonunda Şuhut Belediye Başkanı Recep Bozkurt Oktay ve protokol üyelerine Afyonkarahisar ve Şuhut’a has lezzet keşkek ikramında bulundu. Oktay’ın kentten ayrılmasından sonra protokol üyeleri Çakırözü Köyü Ortaokulu’na geçti.
Protokol üyelerinin Çakırözü Köyü’nden başlattığı yürüyüşte binlerce kişi Kocatepe’ye yürüyüşe geçti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Bando ve Tarihi Tören Takımı eşliğinde Çakırözü Köyü’nde başlayan yürüyüşte vatandaşlara lazer ışık gösterisi eşlik etti.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM