Eczacılar 16 Ekim’de  mitingde bir araya gelecek

Eczacılar 16 Ekim’de mitingde bir araya gelecek

TEB 33. Bölge Afyonkarahisar Eczacı Odası Başkanı Alper Pehlivanlı, odanın mali genel kurul toplantısında 16 Ekim 2022 tarihinde Ankara’da yapılacak olan büyük eczacı mitingine katılım çağrısında bulundu. Pehlivanlı, “Sağlık sisteminin sürdürülebilirliği, eczaneleri ve mesleğimizi hayatta tutabilmek için bu mitingde içine hiçbir siyasi düşünce katmadan haklarımızı demokratik bir şekilde dile getireceğiz” dedi

 

Türk Eczacılar Birliği (TEB) 33. Bölge Afyonkarahisar Eczacı Odası 2022 Yılı olağan seçimsiz mali genel kurul toplantısı 24 Eylül 2022 Cumartesi günü öğleden sonra oda da gerçekleştirildi.
“ODA OLARAK BÜYÜK TAARRUZUN 100. YIL KUTLAMALARINA KATILDIK”
Toplantının açılış konuşmasını TEB 33. Bölge Afyonkarahisar Eczacı Odası Başkanı Alper Pehlivanlı yaptı. Pehlivanlı, sözlerine zor dönemde özveri ile sağlık hizmeti vermeye devam eden meslektaşlarına teşekkür ederek başladı. Pehlivanlı, “Başta Rahmetli Ömer Helvacıoğlu, Rahmetli Melih Köken ve Sedat Zora olmak üzere odamızın bugünlerine gelmesinde emeği geçen tüm başkanlarımızı ve yöneticilerimizi minnetle anıyorum. Bu sene Büyük Taarruzun 100. yılı kutlamaları gerçekleştirildi. Bizde Afyonkarahisar Eczacı Odası olarak bu kutlamalarda yer aldık. Ya istiklal ya ölüm diyen bir liderin izinden giden Türk Milletinin makûs talihini yendiği büyük bir zaferin başlangıcıdır büyük taarruz. Bir imparatorluğun küllerinden atatürk gibi bir dehanın önderliğinde bilimle, sanatla, üretim ve akılla yeni, çağdaş bir cumhuriyetin kazanıldığı, bir diriliştir büyük taarruz. Böylelikle de Bizlerin bu güzel vatanda özgürce yaşamamızı sağlayan başta ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle ve saygıyla anıyorum.” dedi.
“ECZANELER SON 30 YILIN EN ZOR DÖNEMİNİ YAŞIYOR”
“Gerek mesleki, gerekse ülke olarak çok zor bir dönemden geçtiğimizi söyleyebilirim. Rusya-Ukrayna savaşının küresel olarak yarattığı olumsuz etkiyi maalesef ki ülke olarak daha fazla hissediyoruz.” diyen Pehlivanlı, “Toplumdaki gerilim de inanılmaz boyutta. Bunu eczanelerimizde de hissediyoruz. Eczanelerin ekonomik anlamda son 30 yılın en zor dönemini yaşaması ve eczane ekonomilerinin dip seviyelerde olması nedeniyle tabiki. Mesleki gündemimizde ise en önemli konu ilaç fiyat karanamesi olmakta. İlaç fiyat karanamesinin değiştirlmesi için uzun süredir birliğimiz tarafından görüşmeler yapılıyordu. Ancak özellikle Haziran başında birliğimizin yaptığı basın açıklaması ve sonrasında 54 eczacı odasının ortak hareket etmesi neticesinde Temmuz ayında ilaç fiyat karanamesinde bir miktar da olsa düzenleme yapıldı. Ancak kademeler arası geçiş rakamlarının yükseltilmemesi ve bu rakamların da TL yerine yine avroya bağlanmaması nedeniyle eczaneler ekonomik olarak erimeye devam etmektedir.” diye konuştu.
“TALEPLERİMİZ SAĞLIK SİSTEMİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ İÇİN”
Pehlivanlı şunları kaydetti: “Sonuç olarak bu mızrak bu çuvala sığmıyor Türkiye genelinde TL bazında satışı yapılan ilaçların yüzde 55’i, 4,5. kademe ilaçlardan oluşmaktadır. Eczane işletme giderlerinin cironun yüzde 15’ini bulduğu bu ortamda. Bu karlılıkla artık bu işin sürdürülebilirliğinin çok zorlaştığını söyleyebilirim. Konuya sadece eczane eczacıları olarak da bakmamalıyız. Eczacılık mesleğinin kurumlar nezdinde bir öneminin olmadığını sağlık çalışanlarının özlük hakları için yapılan düzenlemede eczacıya hakkaniyetli bir iyileştirme yapılmamasıyla da gördük. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın da durumu hiç iyi değil. Bizler aslında büyük bişey istemiyoruz. Ülkemizi seven bir meslek gurubu olarak çalışanları ile birlikte hayatımızı idame ettirmek ve halk sağlığına katkı vermek istiyoruz. Bizler sadece hak ettiğimizi istemekte ve bunu da sağlık sisteminin sürdürülebilirliği için talep ediyoruz.”
“İSTEKLERİMİZ ECZANELERİ VE MESLEĞİ HAYATTA TUTABİLMEK İÇİN”
Eczaneleri ve eczacılık mesleğini hayatta tutabilmek için meslektaşlarının isteklerini dile getiren Pehlivanlı, “İlaç Fiyat Kararnamesi’nde, 18 yıl öncesinin koşullarına göre belirlenen fiyat baremlerinin güncel duruma göre yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Yapılacak barem artışlarının enflasyon, ilaç fiyat artışları ve yeniden değerleme oranı gibi bir standarda bağlanarak güncellenmelerin yapılacağı yeni bir model oluşturulmasını istiyoruz. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın hak ettikleri koşullarda görev yapmaları ve özlük haklarının iyileştirilmesini istiyoruz. Birliğimizin SGK ile 2022 yılı protokolü için görüşmelere başladığı bu dönemde SGK protokolünde eczacıların içinde bulunduğu ekonomik darboğaz gözetilerek gerçekçi iyileştirmelerin yapılmasını istiyoruz. Eczanelerimizde istihdamın devamlılığının sağlanabilmesi için kamunun desteğinin artırılması, eczanelere KOSGEB ve İŞKUR desteklerinin sağlanmasını istiyoruz. Eczane ekonomilerinin salt ilaç fiyatlarına bağlı bir yapıdan uzaklaştırılmasına yönelik yeni bir model üzerinde çalışmaların başlatılması ve hizmetler karşılığı eczacıların hak ettiği Meslek Hakkının verilmesini istiyoruz. Takviye Edici Gıdaların da Sağlık Bakanlığından ruhsatlandırılarak sadece eczanelerden, eczacı danışmanlığı ve takibinde halka sunulması yönünde gereken düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. İlacın her zaman bulunabilir ve kolay erişilebilir olmasını savunan biz eczacılar tüm tarafların görüşleri alınarak halkın cebinden daha az para çıkacağı, yeni bir ilaç geri ödeme sisteminin kurgulanmasını talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.
“ANKARA’DA 16 EKİM’DEKİ BÜYÜK MİTİNGDE HAKLARIMIZI DİLE GETİRECEĞİZ”
Eczacı camiasının, isteklerini yüksek tondan dile getirmesi gerektiğini savunan Pehlivanlı sözlerini şöyle tamamladı: “Medyada daha çok görünür olmalıyız. Öncelikle halkımızı bilgilendirmekle başlayan tepki sürecimizi sonrasında Ankara’da 16 Ekim 2022 tarihinde yapılacak olan bir mitingle devam ettireceğiz. Bu mitinge sizlerin, ailelerinizin ve personellerinizin katılımı gerçekten çok önemlidir. Bu arada da başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere iletişim yollarını sonuna kadar zorlamaya devam etmeliyiz. Bir tarih ve yer veriyorum. 16 Ekim Pazar Ankara. TEB ve 54 eczacı odası olarak büyük eczacı mitingini 16 Ekim 2022’de Ankara’da düzenleyeceğiz. Bu mitingde içine hiçbir siyasi düşünce katmadan haklarımızı demokratik bir şekilde dile getireceğiz. Bu mitinge Ankaraya yakın bir il olarak, Afyon olarak yoğun katılımda bulunmamız çok önemli. İşte bu nedenle değerli meslektaşlarımızı, ailelerini ve eczane çalışanlarımızı bu mitinge bekliyoruz. Bu son bir yıl içerisinde beraber çalıştığım, odamızın yetkili kurullarına, ilçe temsilcilerimize, oda çalışanlarımıza ve desteklerini bizden esirgemeyen değerli meslektaşlarıma yönetim kurulum adına teşekkür ediyorum. Genel kurulumuzun mesleğimize ve Afyonkarahisara hayırlı olmasını diliyor, mesleğimizi daha iyi koşullarda yerine getireceğimiz sağlıklı ve huzurlu günlerde bir arada olmayı diliyorum.”
KURUL RAPORLARI OYBİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ
Genel kurul divanı Hayrullah Serim’in başkanlığında; Esra Tosun, Büşra İplikçioğlu ve İpek Özteke’den oluştu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra sırayla; Yönetim kurulu faaliyet ve mali raporları okundu. Ardından denetleme kurulu raporu okundu. Tüm raporlar tek tek oylanarak ibra edildi. 2022-2023 yılı tahmini bütçesinin oylanmasının ardında toplantı sona erdi.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM