İGM’de sular durulmuyor

İGM’de sular durulmuyor

İGM MHP Merkez Üyesi Ahmet Zeki Ertürk, Afyonkarahisar İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Toy’un, Uşak il sınırında kendi köyü Düzkışla yolunu İl Özel İdaresi’nin araç ve personelleriyle yazılı izin almadan ve meclise bilgi vermeden yaptırdığını iddia ederek tepki gösterdi. Toy ise iddianın doğru olmadığın her şeyin yasal zeminde yapıldığını açıkladı

 

İl Genel Meclisi Ekim ayı toplantılarının ikincisinde Afyonkarahisar sınırları dışına taşan bir yol yapımı konusu toplantı sonunda tartışmaya neden oldu.
“PARA VE KAYNAK
İLİMİZ DIŞINDA KULLANILMAMALI”
Ahmet Zeki Ertürk, İl Özel İdaresi GEnel Sekreteri Murat Toy’un Uşak’ın Banaz ilçesindeki köyünden Afyonkarahisar’ın Hocalar ilçesine gelen bir yolu Afyonkarahisar İl Özel İdaresi araç ve gereçleriyle yaptırıp yaptırmadığını sordu. Ertürk, “Bu konuda sizden bir açıklama istiyoruz. Şayet doğruysa durum çok vahimdir. Afyonkarahisar merkez ve köylerine yapılacak olan yatırımların finansmanında kullanılacak paralar ilimizin dışında kullanılmış olmaktadır. Bizde İGM üyeleri olarak Afyon köylerinin hak ve menfaatlerini korumakla mükellefiz. Bu durumdan bir açıklama istiyorum.” dedi.
“İDDİA DOĞRU DEĞİL GEÇMİŞE BAKILMALI”
İddianın doğru olmadığını söyleyen Özel İdare Genel Sekreteri Murat Toy şöyle konuştu: “Bu iddia doğru değil. 2029 yılında benden önce programa alınmış 11 kilometrelik bir yol vardı. Biz bunu 2020 yılında yaptık. Bu yolun alt yapısını da daha önce Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu açtırmış. Bu yol toplamda 13 kilometrelik yoldur. Yatırım programına 11 kilometre olarak alınmış. Sınırları itibariyle de 2 kilometre Afyon, 2 kilometre Uşak, şeklinde girintili çıkıntılı bir yoldur. Takdir edersiniz ki Yol Şube Müdürlüğümüzün 2 kilometre yol yapıp 2 kilometre atlaması mümkün değildir. Geçmiş yıllardaki 5 yıllık yol güzergâhlarına bakılmalı. Biz yolların yarım kalmaması için yolu yapıyoruz. Burada 2 kilometrelik bir fazlalık var. Girinti ve çıkıntılar nedeniyle biz burada 13 kilometrelik yolun tamamını yaptık. Benim köyümle ekonomik bir bağım yok. Hocalar ilçesinden benim köyüme yol yapıldı iddiası külliyen yanlıştır. Daha önce bu konu şikâyet edildi ve valilik tarafından araştırıldı. Doğru olan bir şey var. Yeşilhisar köyü ile Düzkışla köyü arasında toprak bir yol var. 2020 yılında Yol Şube Müdürlüğümüz tarafından bu yol yapılırken Hocalar meclis üyelerimizin talebi üzerine bu iki köyün arasındaki toprak yolun tesfiyesi yapılmış. Durum bundan ibarettir.”
“OLASI BİR KAZA KAMUOYUNA
NASIL YANSIRDI?”
Olası bir kaza ihtimaline dikkat çeken Ahmet Zeki Ertürk şunları söyledi: “Açıklamanızla bu iddiayı kabullenmiş oldunuz. Dediniz ki Düzkışla yani sizin köyünüz burayla ekonomik bir bağınız olmayabilir, fakat her birimizin kendi memleketi ile ilgili bir aidiyet bağı vardır bunu koparamayız. Benim size sorum, Yeşilhisar ve Düzkışla arasındaki toprak yolu yaparak siz Afyon İl Özel İdaresi’ne ait araç ve gerekçeleri Afyon il sınırları dışına çıkartmış olup olmadığınızdı. Orada bir kazanın kamuoyunda nasıl olumsuz bir etki yaratacağını hiç düşünmüyor musunuz? Çalışanların başına bir şey gelseydi ne olacaktı. Siz her şeyi vali biliyor, bakan biliyor, milletvekili biliyor diyerek dışarıya havale ediyorsunuz. Meclis ne zaman bilecek bunları? Biz bu kararları burada alıyoruz. Siz bizim dışımızda bu kararları herkese havale ediyorsunuz.”
“AFYON ÖZEL İDARE
ARAÇLARININ ÇALIŞTIĞINI GÖRDÜM”
Şuhut İGM MHP Üyesi Ali Altan’da tartışma konusu yolun yapımına şahit olduğunu ifade etti. Altan, “Ahmet Zeki Ertürk konuyu detaylı bir şekilde anlattı. Sayın Genel Sekreterin soruya verdiği cevaba katılmıyorum. O yolu bizzat giderek kendim gördüm. Bizim İl Özel İdaremizin araçlarının çalıştığını bizzat kendim gördüm.”
“YAPILAN YOL KENDİ İLİMİZE DAHA ÇABUK GELMEK İÇİN YAPILDI”
Hocalar İGM AK Partili Üyesi Ramazan İlhan konu hakkında şunları kaydetti: “Arkadaşlar şunu hiç akıllarına getirmiyor. Uşak’tan Afyon’a gelen araçlar bir ay boyunca takviye yaptı. Dört araç geldi. Yolun asfaltlanmasında takviye yapıldı. Biz İl Özel İdaresi olarak yayla yolları yapıyoruz. Düzkışla köyü 150 nüfuslu bir köy. Bizim arazilerimiz bu köyün dibine kadar varıyor. Biz talep ettik. Sadece makineler çalıştı. Üst yapı çalışması yapılmadı. İsteyen arkadaşları götüreyim ondan sonra burada konuşalım. Biz bu yol olmadan 100 kilometre yol yapıyorduk bugün 70 kilometre yol yapıyoruz. Neden bunları merkez meclis üyeleri dile getiriyor? Onu da anlamadım. Yapılan yol kendi ilimize daha çabuk gelmek için yapıldı. Yolu yapmak istemeyen memur arkadaşlar bu söylentileri çıkardı. Bizde bilmiyorduk iki kilometresi Afyon’a, 2 kilometresi, Uşak’a girip çıktığını bizde bilmiyorduk.”
“YAZILI OLARAK
BİR İŞLEM YAPILDI MI?”
İYİ Parti Merkez Üyesi Alper Yağcı, yol yapım çalışmasında yazılı izin olup olmadığı sorusunu sordu. Yağcı, “Sayın Genel Sekreterin geldiği ilk günden itibaren kanunları ön plana çıkaran bir yapıda olan kişi olarak tanıdık. O yüzden tek soru tek cevap şeklinde bu olayı aydınlatabiliriz. Çok basit bir soru, iş makineleri ve çalışanlarımız Afyon il sınırı dışında hizmet vermiş midir? Verdiyse de yazılı olarak bir işlem yapıldı mı? İş makineleri il dışında çalışırken o arkadaşlara yazılı bir emir verilmiş midir? Meclis ya da İl Özel İdaresi veya herhangi resmi bir yerden izin alınmış mıdır?” diye konuştu.
“KONU ABARTILDI BURASI
YUNANİSTAN DEĞİL”
Bolvadin’in Bağımsız İGM Üyesi Derviş Aynacı, konunun abartıldığını dile getirerek, “Benim İl Özel İdaresi Sayın Genel Sekreteri ile aram iyi değildir. Onu desteklediğim için söylemiyorum. Ama bence bu konuyu abartıldı gibi geliyor. Buraya insanlık için bir yol yapılıyor. İki kilometre yok Uşak’a yok Afyon’a yapılmış. Burası Yunanistan değil. Bu kadar abartmayalım.” şeklinde konuştu.
“EKSİKLİK GEREKLİ BİLGİNİN VERİLMEMESİDİR”
Konuyla ilgili son değerlendirmeyi Meclis Başkanı Burhanettin Çoban yaptı. Çoban şu ifadeleri kullandı: “Yol yapımında, hukuki olarak bir sıkıntı yoktur. Ama işleyiş olarak bir sıkıntı var. İzah edeyim. Biz göreve başladığımız 2019’daki yatırım programı 2018’deki arkadaşlarımızın hazırladığı yatırım programı. O programda sanırım Hocalar-Yeşilhisar ve Bağcıdam olarak vardı. Bu yollar genelde kısa gösteriliyor. Bu yol normalde 13 kilometredir. Ama 11 kilometre olarak gösteriliyor. Nasılsa yapılır deniliyor. Bizim dönemimizde 2020 döneminde aynen bu şekilde girdi. Girerken ben dâhil Yeşilhisar’ın Hocalar’ın eski bir beldesi olmasından dolayı Bağcıdam’ın sanki bir köyü gibi algıladık. Yanlış olan budur. Keşke arkadaşlarımız bize ‘Bağcıdam Uşak’a ait bir köy. 4-5 kilometrelik kısım Uşak’ta kalıyor. Onlarla biz görüştük, yazılı izin aldık, onlar makine desteği verecek, bizde asfalt yapacağız.’ diye keşke bize bilgi verilseydi. Eksiklik burada var. Ben bile Bağcıdam’ın Afyon’un köyü olduğunu düşünüyordum.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM