Gastronominin kalbi  Afyonkarahisar’da attı

Gastronominin kalbi Afyonkarahisar’da attı

Afyonkarahisar Belediyesi’nin ev sahipliğinde TÜRSAB ve Afyon Profesyonel Aşçılar Derneği iş birliğinde Afyonkarahisar Valiliği ve ilgili Bakanlıkların katkıları ile bu yıl 4’üncüsünü gerçekleştirilen Uluslararası Afyonkarahisar Gastronomi Festivali (GastroAfyon) ile gastronominin kalbi Afyonkarahisar’da attı

 

Afyonkarahisar’ın 8 bin yıllık tarihinden gelen yöresel lezzetlerini tüm dünyaya tanıtmak amacıyla yapılan GastroAfyon, bu yıl “Bizim Mutfağımızda Sadece Yemek Değil, İnsan da Pişer” temasıyla, Motor Sporları Merkezi Festival alanında gerçekleştirilen konserler, paneller, söyleşiler, workshoplarla damgasını vurdu. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in katıldığı kortej yürüyüşü ile resmi açılışı yapılan festival, yüzlerce etkinliklerle dolu dolu ve yoğun bir katılımla geçti.
VI. ULUSLARARASI GASTRONOMİ TURİZMİ ARAŞTIRMALARI KONGRESİ
Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi iş birliğinde VI. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi (UGTAK), de katılımcıların oldukça dikkatini çekti. Üç gün süren VI. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresine alanında uzman isimler, akademisyenler, 200’ün üzerinde bilim insanı, şefler ve gurmeler katılım sağladı. Panellerin yanında sosyal gezilerin de yapıldığı program kapsamında gastronomi turizmi alanında değişen piyasa eğilimleri ve fırsatlarla ilgili olarak bilimsel oturumlar düzenlendi. Farklı ülkelerden gelen konuk şehirlerde 132 bildiri sunumu yaptı.
Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve eşi Sevim Zeybek festivale katılan binlerce yerli ve yabancı ziyaretçi, şefler, ünlü isimler, sanatçılar ve aşçıları yalnız bırakmadı. Başkan Zeybek ve eşi Sevim Zeybek 3 gün boyunca festival alanındaki tüm etkinliklere katılarak kendi elleri ile hazırladığı lezzetleri misafirlere ikram ettiler. Zeybek, programlarda yaptığı konuşmalarla Afyonkarahisar’ın Gastronomi serüvenini paylaşarak yapılan yatırım ve çalışmaları aktardı. Şehrin mutfak kültürünü hem Dünyaya hem Türkiye’ye tanıtmak adına yatırımların devam ettiğini aktaran Başkan Mehmet Zeybek ziyaretçilerle sohbetler yaptı.
VALİ VE BAŞKAN MUTFAKTAKİ HÜNERLERİNİ SERGİLEDİ
Festivalde, Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ve Belediye Başkanı Mehmet Zeybek birlikte yemek pişirdi. Başkan Zeybek ve Vali Yiğitbaşı, yemek yazarı Sahrap Soysal eşliğinde kaymaklı yumurtalı sucuk yaptı. Aynı zamanda sucuk pişirmenin püf noktalarının da anlatıldığı atölyede Başkan Zeybek’e eşi Sevim Zeybek’te yardımcı oldu.
RADYOCULARLA AFYON MUTFAĞI
Ünlü isimlerin yoğun katılım sağladığı festivalde ‘Radyocularla Afyon Mutfağı’ başlığı altında atölye çalışması yapıldı. Şehre daha öncede gelerek hayran kalan Radyo ve TV spikerleri Mehmet Aydın, Hop Dedik Ayhan, Afrikalı Ali, Serdar Gökalp, Umut Öztürk ve Kadir Çetin mikrofondaki hünerlerini bu kez de mutfakta sergiledi. Çekişmeli ve bir o kadar da eğlenceli geçen atölyede radyocular kaymaklı yumurtalı sucuk pişirdi. Yazar ve Moderatör Esat Özata eşliğinde, radyocular en güzel yemeği pişirmek için mücadele etti.
KONSERLER VE DİNLETİLER İLE COŞKU İKİYE KATLANDI
Festival birbirinden farklı ünlü isimleri ağırladı. Medya dünyasının sevilen isimlerinin yanı sıra Dursun Ali Erzincanlı, İpek Açar ve İncesaz/Jülide Bilgi konserleri ile coşku ikiye katlandı. Lezzetlerle damakların şenlendiği festivalde etkinlikler ve konserler de adeta gönüller şenlendi.
YEREL LEZZETLERİN SUNULDUĞU STANTLAR
Festival alanında kurulan stantlar ziyaretçilere tam bir lezzet şöleni yaşattı. Yiyecek, içecek stantlarının içeriğinde birçok tatlı ve yemek çeşitleri yer alırken meşhur yöresel lezzetler katılımcılara ikram edildi. Öte yandan çeşitli ülke ve Türkiye’nin şehirlerini temsil eden stantlarda festivale renk kattı. Hatay, Gaziantep, Bursa, Erzurum, Adıyaman gibi şehirlerden gelen konuklarda açtıkları stantlarda sunduğu lezzetlerle festivale katkı sağladı.
YARIŞMA VE PANEL SAHNELERİNDE GASTRONOMİ SIRLARI PAYLAŞILDI
Festival alanına kurulan çadırlarda yapılan panel ve söyleşilerde turizm ve gastronomi, gastronomide Afyonkarahisar’ın yeri ve önemi, coğrafi işaretli ürünlerin lezzet sırları gibi pek çok konu işlendi. Panel ve söyleşilere alanında uzman gastronomi ve turizm yazarları, gurmeler, ünlü isimler, Türkiye’nin ünlü otel ve restoran profesyonelleri, yatırımcılar, ulusal ve uluslararası gıda firmaları, gurme marketler, akademisyenler ve sektör temsilcileri katıldı. Yarışma alanlarında ise kadınlar arası, liseler arası, çocuklar, bireysel ve aşçılar arası çeşitli yemek yarışmaları yapıldı. Üniversitelerin gastronomi bölümündeki öğrenciler hünerlerini sergilerken minik aşçılar da yarışma heyecanına ortak oldu. Ayrıca hanımlarda yemek hünerlerini konuşturdu, adeta şeflere taş çıkartan Afyonkarahisarlı hanımlar ödül almak için kıyasıya mücadele etti.
ÜNLÜ ŞEFLERİN ATÖLYE ÇALIŞMALARI VE GÖSTERİLERİ İLGİYLE TAKİP EDİLDİ
Ünlü yemek yazarlarının yoğun ilgi gösterdiği festivalde; Emine Beder, Sahrap Soysal, Nevin Halıcı, Ulaş Tekerkaya, Atilla Yıldız, Cüneyt Asan, Raşit Dönmez, Ramazan Bingöl, Aytekin Erdoğan, Barbaros Yoloğlu gibi isimler izleyicilere Afyonkarahisar’ın tescilli ürünlerini kullanarak kendi yorumlarını katarak, yapım aşamalarının püf noktalara değindiği workshoplarla ziyaretçileri kendine hayran bıraktı. Keyifli anların yaşandığı atölye programları ziyaretçilerden tam not aldı.
40 ÜLKE MUTFAĞINI TANITTI
İtalya, İspanya, Fransa, İngiltere, Kanada, Litvanya, Macaristan, Bosna-Hersek, Portekiz, İngiltere, Tunus, Cezayir, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Hindistan, Bangladeş, Endonezya ve Sri Lanka olmak üzere 40 farklı ülkenin gastronomi elçileri de yemeklerini tanıttı, Afyonkarahisar Mutfağı ve kültürü hakkında bilgi aldı. Ayrıca 13 Büyükelçi, yurt dışından gelen 6 Belediye Afyonkarahisar’da misafir edildi, GastroAfyon coşkusuna ortak oldu.
100 METRE LOKUM REKORU
Festivalde coğrafi işaretli ürünlerde başı çeken lokum ve sucuğun lezzeti damakları şenlendirdi. Büyük Taarruz Zaferi’nin 100. yılına özel 100 metrelik lokum sarma Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, eşi Sevim Zeybek ve vatandaşların katılımı ile yapıldı. Heyecanlı ve renkli anlara sahne olan rekor denemesinde 100 metrelik lokum aynı anda sarıldı. Başkan Mehmet Zeybek misafirlere kendi elleri lokum ikram etti, hatıra fotoğrafları çekindi. Et uzmanı ünlü şef Cüneyt Asan’ın da katıldığı bu programda fıstıklı ve kaymaklı şekilde yapılan lokum saniyeler içinde tüketildi.
100 METRE SUCUK MANGAL YAPIMI
Afyonkarahisar denilince ilk akla gelen lezzet meşhur Afyonkarahisar sucuğu da misafirlere 100 metrelik yakılan mangalda pişirilerek ikram edildi. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven ocak başına geçti, vatandaşlara dumanı üstünde et kalitesi ile dillere destan sucuğumuzu pişirerek ikram da bulundu. Yoğun kalabalık meşhur Afyon sucuğunun tadına bakmak için metrelerce kuyruk oluşturdu.
FESTİVALİN MEŞHUR DANASI BU KEZ DE UÇTU
GastroAfyon’un simgesi bu yıl da yine sahneye çıktı. Geride bırakılan Gastronomi festivallerinde 2018’de yanan, 2021’de düşen festivalin simgesi dana bu yıl ise adeta uçtu. Katılımcılara sergilenen meşhur dana Şef, Et Profesörü Cüneyt Asan’ın şovu ile dakikalar içinde parçalara ayrıldı. Kazanlarda pişirilen dana alana gelen ziyaretçilerimize ikram edildi.
PELİN ÇİFT İLE 3’TE 3 GASTRONOMİ
Sevilen sunucu TV Programcısı Pelin Çift’te GastroAfyon’da yer aldı. 3’te 3 Tarih programını hazırlayan ve sunan Pelin Çift bu kez de 3’te 3 Gastronomi dedi. Tarih profesörü Tufan Gündüz ile sahneye çıkan Pelin Çift gastronomi ve Afyonkarahisar mutfağı ile ilgili sorular sordu. Heyecanlı ve gülümseten anlara sahne olan yarışma da kazananlar ödüllendirildi. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’te günün anısına Gündüz ve Çift’e hediye takdim etti.
KONUK GASTRONOMİ ŞEHRİ GAZİANTEP
Konuk gastronomi şehri olarak katılan Gaziantep mutfağı da çeşitli atölye çalışmaları ile festivalde yer aldı. Hatay kısırı atölyesi, Şef Ömer Faruk Çiftçi ile Baklavanın geçmişten geleceğe tarihi ve Antep katmeri atölyeleri ile Gazi Şehir Gaziantep festivale renk kattı. Yöresel ürünlerinin lezzet sırlarını Afyonkarahisarlılar ve çevre illerden gelen misafirlerle paylaştı.
İLK KEZ GASTROAFYON’DA: GASTRONOMİ TEMALI TÜRKÜLER
Afyonkarahisar Belediyesi Kültür Sanat Akademisi Orkestrası Şef Kürşat Bertuğ Arıcan yönetiminde bir ilke imza attı. Arıcan ve orkestra ekibi gastronomi temalı türkülerle festival alanını coşturdu. İçerisinde yemek isimlerinin geçtiği türküler ve şarkılar Afyonkarahisar Belediyesi Kültür Sanat Akademisi Orkestrası tarafından seslendirildi. İzleyicilerden tam not alan konser renkli görüntüler ile son buldu.
COŞKU DOLU KONSERLERLE FESTİVAL SONA ERDİ
Farklı ülke, farklı şehirlerden yerli ve yabancı binlerce misafirin konuk edildiği festival konserlerle son buldu. Damakların şenlendiği, gönüllerin coşkuya doyduğu GastroAfyon’un son gününde Afyonkarahisar Belediyesi Kültür Sanat Akademisi Orkestrası ve İncesaz/Jülide Bilgi konserleri beğeni aldı. Birbirinden farklı şarkılar katılımcıları doyasıya eğlendirdi, coşku ikiye katlandı. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM