“Afyon’da yaklaşık 10 bin Karaçay-Malkar halkı var”

“Afyon’da yaklaşık 10 bin Karaçay-Malkar halkı var”

Kafkas Türkleri’nin kültürünün yaşatılıp yaygınlaştırılmasını amaçlayan Afyonkarahisar Karaçay Malkar Kültür Yardımlaşma Derneği’nin yeni hizmet binası hafta sonu Ulu Güllük Caddesi’ndeki Ulukonak’ta törenle açıldı

 

Afyonkarahisar Karaçay Malkar Kültür Yardımlaşma Derneği açılış töreni 17 Aralık Cumartesi günü öğleden sonra Burmalı Mahallesi Beşparmak Sokak’ta bulunan Ulukonak’ta yapıldı. Açılışa; Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner, İl Genel Meclisi (İGM) Başkanı Av. Burhanettin Çoban, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Fatih Okyar, İYİ Parti İl Başkanı Muhammet Mısırlıoğlu, İYİ Parti Milletvekili Adayı Av. Hakan Şeref Olgun, İYİ Parti Merkez İlçe Kurucu Başkanı Eczacı Okşan Ulusoy Efe, Alan Klavuzu Araştırmacı-Yazar Hasan Özpınar, Eskişehir Karaçay Malkar Kültür Yardımlaşma Derneği adına konuşan Başkan Yardımcısı Ramazan Ağıl ve kadın kolları üyeleri, Yakapınar Derneği adına konuşan Faruk Kaya, komşu illerden temsilci ve üyeleri katıldı. Açılış kurdelesini katılımcılar birlikte kesti.
KARAÇAY MALKARLAR AFYON’DA 10 BİN CİVARINDA
Türkiye’de yaklaşık 275 bin civarında bulunan ve 17 dernek tarafından temsil edilen Karaçay Malkar halkı Afyonkarahisar’da da yaklaşık 10 bin kişiden oluşuyor. Karaçay Malkarlar, Afyonkarahisar’da da Karaçay Malkar halkının yaşantısını, geleneklerini ve kültür değerlerini sonraki nesillere aktarmak, birlik, beraberlik ve dayanışmayı sağlamak amacıyla dernek çatısı altında bir araya geldi. Covid-19 pandemi sürecinde iki yıllık bir hazırlık aşamasından sonra Afyonkarahisar Karaçay Malkar Kültür Yardımlaşma Derneği hizmet binası Ulukonak’ta hizmet verecek. Dernekte özellikle gençlere Kafkas oyunları, model uçak yapımı, TÜBİTAK ve Teknofest öğretmen, proje eğitimleri gibi konularda çeşitli kurslar düzenleniyor. Ayrıca yöresel lezzetlerde gastronomi şehri olan Afyonkarahisar’a katkı vermek amaçlar arasında yer alıyor.
AKPINAR: AFYON’DA SAHİPATA VE BOLVADİN İLÇESİ AĞIRLIKTA
Ulukonak dernek hizmet binası kurdele kesiminden sonra Afyonkarahisar Karaçay Malkar Kültür Yardımlaşma Dernek Başkanı Ayhan Akpınar, dernek hakkında bilgiler verdi. Derneğin 1995 yılında kurulduğunu dile getiren Akpınar, “Afyonkarahisar Karaçay Malkar Kültür Yardımlaşma Derneğimiz 1995 yılında kuruldu. Afyonkarahisar Belediyemizin katkılarıyla restre edilen konağa geçtik. Derneğimizde okçuluk kursları, bizim Karaçay dilimizin kursları ve model uçak yapım kurslarımız var. Gençlere yönelik bazı etkinliklerimiz olacak. Türkiye geneline dağılan Karaçay Malkarlar halkının Afyon derneğimize çocuklarla beraber üye sayısı üç bini bulmaktadır. Karaçay Malkar’lar, Afyonkarahisar merkezde genelde Sahipata bölgesinde, Bolvadin ilçesinde bulunmaktadır. Bolvadin ilçesinde ayrıca Göçerler Mahallesi vardır. Karaçay Malkarlar 1905 yılında Kuzey Kafkasya’dan Türkiye’ye Rus zulmünden gelmişlerdir. İlk önce yerleşim yerleri Bursa olup daha sonra Türkiye’nin değişik yerlerde ormanlık alanları tercih ederek yerleşmişler. Konya’dan sonra Afyonkarahisar’a bağlı köylerde, Eskişehir’e bağlı köylerde Karaçay Malkar halkı yerleşmiştir. Tokat ve Kayseri gibi illerimizde olmak üzere bazı bölgelere dağılmışlar.” dedi.
ÇOBAN: KAFKAS KÜLTÜRÜ ÖRNEKTİR
Açılış programında konuşan İl Genel Meclisi (İGM) Başkanı Av. Burhanettin Çoban, Türkiye’nin farklılıklarıyla daha güzel hale geldiğini söyledi. Çoban, “Güzel Türkiyemiz içerisindeki farklı kültürlere sahip insanlarla daha güzel hale geliyor. Bu güzelliklerin başında da Kafkas kökenli kardeşlerimiz geliyor. 2004 yılında o dönemin Afyon Milletvekili Doç. Dr. Sait Açba ile karayolu ile bir Umre ziyaretimiz olmuştu. Karayolu güzergahında önce Suriye arkasından Ürdün sonra Suudi Arabistan’a geçiliyordu. Sait Açba’da Kafkas kökenli bir milletvekilimiz. Suriye’ye girdiğimizde bizi askeri bir heyet karşılayıp tedbirler aldı. Sayın Açba’ya, ‘Hocam bu iş nedir?’ diye sorduğumda, Suriye’deki istihbarat birimi El Muhaberat’ın Başkanının kendisinin köyünden bir Kafkas olduğunu söylemişti. Ürdün’e geçtiğimizde de bizi yine Kafkas kökenli arkadaşlar karşıladılar. Suriye ile Ürdün’ün ne alakası olduğunu sorunca ‘Osmanlı’da çok çeşitli kültürler ve millet var. Ama içlerinde en güvenilir ve sadık olan millet Kafkas kökenlilerdi.’ dedi. Yani bizim Çerkez dediğimiz insanlar olduğunu söyledi. O nedenle Hicaz demiryolu boyunca Osmanlı Kafkas kökenlileri buraya yerleştirmiş ki geriye dönüp bakmamışlar. Oralar emin ellerde diye bakmışlar. Bu kültür gittiği her yerde temizliği, çalışkanlığı, disipliniyle örnek olmuş bir kültürdür. Afyonumuz’da da bu derneğimiz sayesinde inşallah daha çok tanıyacağız. Dernek binasında bu kültürün yaşatılmasında önemli bir işlev ortaya koyacaktır. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Başta Afyonkarahisar Belediyemiz dernek binası olan bu konağı restore ederek derneğimize tahsis etti. Onları tebrik ediyorum. Bu serüven Ömer Can kardeşimizle başlamıştı. Biz böyle bir kültür merkezi düşünüyoruz diye bizi ziyaret etmişlerdi. Ben de o zaman Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer Örten’i çağırıp hadi güzel bir şey yapın diye söylemiştim. Sağ olsunlar güzel de bir proje yaptılar. Bu dönemde de Belediyemiz konak restorasyonunu gerçekleştirdi. Yan taraftaki Gastronomi Konağı ve bu dernek hizmetine tahsis edilen konaklar Afyonkarahisar Belediyemize ait konaklardır. İnşallah bu konakta güzel hizmetler yapılacak. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Hayırlı ve bereketli olsun inşallah.” diye konuştu.
ÖNER: KİM NE KADAR ÇALIŞIRSA ONLARIN HİZMETKARI OLACAĞIZ
Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner, Afyonkarahisar Karaçay Malkar Kültür Yardımlaşma Derneği hizmet binası açılışının hayırlara vesile olmasını diledi. Öner, “Bizler dünya dijitalleştikçe teknoloji geliştikçe özümüzden ciddi manada kopmaya başladık. Özümüzü kaybetmeye başladık. Bu tür derneklerimizle Kafkas’ı, Yörük’ü, Çerkez’i, Türk’ü, Kürt’ü birlikte inşallah bu cennet vatanda daima ezanın sesi, bayrağın dalgalanması için kim ne kadar çalışırsa biz onların her birinin hükümet ve belediye olarak hizmetkarı olacağız.” şeklinde konuştu.
OKYAR: ALLAH MAHCUP ETMESİN
AK Parti İl Başkan Yardımcısı Fatih Okyar açılış programında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Afyonkarahisar Karaçay Malkar Kültür Yardımlaşma Derneğimizin açılışı inşallah Türkiye’ye hayırlı olsun. Allah mahcup etmesin, utandırmasın inşallah. Öncelikle İGM Başkanımız Burhanettin Çoban’a teşekkür etmek istiyorum. Burhanettin bey derneğimizin açılışını yapacağımız hizmet binası için yer tahsisi yapıldı. Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’e de teşekkür ediyorum. Onun döneminde de derneğe tahsis edilen konağın restorasyonu yapıldı. Bu güzel bina Afyonkarahisar halkına Çerkez halkına kazandırıldı. Ben amacına uygun gençlerimize güzel hizmetler verileceğine inanıyorum. Kafkas derneklerimizin bende ayrı bir yeri var. Rahmetli Kenan-Hülya Acun’un oğulları Doğlat’lı olması nedeniyle bizim Doğlat’la güzel ilişkilerimiz var. Yanlış hatırlamıyorsam ilk dernek 1990’lı yıllarda Belediye Şehir Çarşısı’nın orada bir yerde açılmıştı. Bizler o rahmetlilerle de gitmiştik. Ruhları şad olsun diyorum. Türkiye olarak bizi ortak payda da buluşturacak unsurlara ihtiyacımız var. Bu tarz Çerkez ve Yörük denekleri bunu sağlayan sivil toplum kuruluşlarımızdan bir tanesidir. Görüldüğü üzere farklı siyasi görüşlere sahip partilerimiz, farklı derneklerimiz aynı ortamda aynı nefesi teneffüs edebiliyorlar. Bunun önemini bilmemiz gerekiyor. İnşallah bu derneklerimiz üzerine düşeni fazlasıyla yapıp, gençlerimizi yönlendirirlerse, vatandaşlarımızı ortak payda da buluştururlarsa çok güzel hizmetler elde edileceğine inanıyorum. Katılımcılara katılımları nedeniyle çok teşekkür ediyorum.”
MISIRLIOĞLU: KAFKASLAR TÜRK TOPLUMUNUN EN YİĞİT İNSANLARI
İYİ Parti İl Başkanı Muhammet Mısırlıoğlu programda bir konuşma yaptı. Mısırlıoğlu şöyle konuştu: “Dernek açılışı hayırlı olsun. Bu dernek hizmet binasının açılmasında emeği geçen geçmiş dönemin Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban günümüzde ki Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Zeybek’in katkılarıyla ilimize kazandırılmış çok güzel hem kültürümüzü hem de tarihi mirasımızı yaşatmak adına güzel bir ortam hazırlanmış. Emeği geçen katkısı olan herkesten Allah razı olsun. Ben Karaçaylılar’la birlikte Bolvadin’de iç içe yaşamış bir kardeşinizim. Dolayısıyla Türkiye’nin ve Türk toplumunun en örnek, en temiz, en güvenilir, en yiğit insanları olarak tanımlıyorum. Onların bu devletin vazgeçilmez bir parçası olduklarına inanan bir kardeşinizim. Allah birlik, beraberliğimizi bozmasın. Devletimiz, milletimizle birlikte ilelebet var olsun. Bizim kültür zenginliklerimiz inşallah devletimizin uzun yıllar dünya da hükmünü sürmesine vesile olsun. Afyonkarahisar Karaçay Malkar Kültür Yardımlaşma Derneği’nin de Afyonkarahisarımız’a ve Kafkas derneklerine hayırlı hizmetler yapmasını nasip etmesini Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyor, hayırlı olsun diyorum.”
AĞIL: KARAÇAY MALKAR TÜRKLERİ’NİN AFYON’A KAZANIRICAKLARI VAR
Eskişehir Karaçay Malkar Kültür Yardımlaşma Derneği adına konuşan Başkan Yardımcısı Ramazan Ağıl şu ifadeleri kullandı: “Derneğimizin Afyonkarahisar Şubesi’nin açılışına katılan tüm katılımcılara, bizleri yalnız bırakmayan protokol üyelerine, Eskişehir’de ki Karaçay Malkar Türkleri hemşehrilerimizin adına teşekkür ediyorum. Eskişehir’de ki Karaçay Malkar Türkü hemşehrilerimin kucak dolusunu selamını bu vesile ile iletiyorum. Bu anlamlı günde bu güzel eseri Karaçay Malkar Türk’ü hemşehrilerimize kazandırmakta katkısı bulunan tüm yerel basını, yerel yönetimi, İl Özel İdaresi yetkililerine ayrı ayrı teşekkür ediyoum. Afyon’un zengin kültüründe yer alan Karaçay Malkar Türkleri’nin Afyon’a kazandıracağı çok şeyler olduğunu düşünüyorum. Bunlar yerel yönetimle dernek yönetiminin ortak çalışmasıyla olacaktır. Bundan sonra herşey daha güzel olsun inşallah.”
KAYA: GÜZEL ETKİNLİKLER DÜZENLENECEK
Yakapınar Derneği adına konuşan Faruk Kaya, Afyonkarahisar Karaçay Malkar Kültür Yardımlaşma Derneğine hizmet binası olarak kazandırılan konak için katkısı olan tüm yetkililere ve emek sahiplerine teşekkür etti. Kaya, “İnşallah Afyon derneğimiz yeni yerinde güzel aktivitelerle halkımıza hizmet edecek, güzel etkinlikler düzenleyecektir. Tüm dernek mensuplarımıza çalışmalarında başarılar diliyorum.” dedi.
Eskişehir Karaçay Malkar Kültür Yardımlaşma Derneği mensupları Karaçay Malkar Türkleri’nde evlenme törenlerinin en önemli ritüellerinden biri olan “Alkış Ayak Tablosu”nu derneğin Afyonkarahisar Başkanı Ayhan Akpınar’a açılış anısına hediye ettiler. Açılış töreni Eskişehir Kafkas ekibinin sunduğu halk dansı gösterisiyle tamamlandı. Konuklara Kafkas lezzeti Hıçın ile yine yöresel kıymalı börek ikramında bulunuldu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM