“Büyükşehir”den ses yok

“Büyükşehir”den ses yok

Afyonkarahisar’ın “Büyükşehir” ilan edilmesi ile ilgili talep, pankart aracılığıyla AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki’ye iletildi. Özhaseki konuya değinmedi

 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki’nin Afyonkarahisar’daki programında salona asılan bir afiş dikkatleri üzerine topladı.
ÖZHASEKİ KONUŞMASINDA
KONUYA DEĞİNMEDİ
Dün gerçekleşen programda salona “Sayın Bakanım, Nüfus tamam, Büyükşehir’i istiyoruz. Afyonkarahisar Nüfus: 750.000” yazılı bir pankart asıldı. Pankart salona giren hemen hemen herkesin dikkatini çekerken AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki’nin dikkatini çekmedi. Özhaseki konuşmasında bu konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunmadı.
BİRÇOK FORMÜL TARTIŞILDI
AMA GERÇEKLEŞMEDİ
Bilindiği üzere uzunca bir süredir “Büyükşehir” hayali Afyonkarahisarlıların gönlünde yer alıyor. Bir dönem Afyonkarahisar dışında yaşayan hemşehrilerimizin nüfus kayıtlarının Afyonkarahisar’a taşınması gündeme gelirken bir başka dönemde Altıntaş ve Akşehir gibi yakın ilçelerin Afyonkarahisar’a bağlanarak nüfusun artırılması konuşulmuştu. Bir ilin büyükşehir olabilmesi için gerekli olan 750 binlik nüfusu yakalama adına gündeme gelen bu tartışmalardan sonuç alınamazken, bugünlerde Afyonkarahisar’ın gerçek nüfsuunun 750 bin civarında olduğu biliniyor. AK Parti Hükümetleri’nin “Büyükşehir mi bütünşehir mi?” tartışmaları henüz netlik kazanamazken, Afyonkarahisar için de bu durum belirsizliğini koruyor.
MART’A KADAR YASAL DÜZENLEME GEREKİR,
OLDU OLDU…
Afyonkarahisar’ın büyükşehir olabilmesiyle ilgili olarak görüş belirten yetkili isimlerden en sonuncusu Afyonkarahisar İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban olmuştu. Çoban son değerlendirmesinde şunları söylemişti:
Yaz kış şehirlerde ayrılması gerektiğini düşünüyorum. Mersin, Adana karla mücadele yapmıyor. Ama Afyon, Kütahya gibi iller tonlarca yakıt harcıyor. İş makinaları alıyor. Bizim yaptığımız yollar dondan dolayı bozuluyor. Ama Adana, Mersin gibi illerde bunlar yaşanmıyor. Şimdi bunlarda dengelenmesi gerekiyor. Kilometrekareye göre artı bir kaynak gelirse büyükşehir avantaj. Ama şu anda avantaj değil. Bir de büyükşehir olursa köylerimiz için emlak vergileri çıkacak. Bugün siz köyünüzde bir ev yapacaksınız, bir sosyal tesis yapacaksınız, ya da bir besihane yapacaksınız, Özel İdare’ye proje getirdiğinizde bir eksik yoksa size ruhsat veriliyor. Bununla ilgili hiçbir gider sizden alınmıyor. Ama büyükşehire geçtiğin zaman vatandaş bunun bedelini belediyeye ödüyor. İskan harçları, su kanalizasyon giderlerini bağlantı giderleri ödemek zorunda oluyor. Ankara’da böyle bir şey görmedik. 2023 yılı 30 Mart’dan önce Meclis’ten geçip Resmi Gazete’de yayımlanması lazım. 4 ay var. Bu sürede çıktı çıktı. Yoksa biz bu sistemle 2024 seçimlerine giriyoruz demektir.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM