Afyonkarahisar’a 4. Küçük Sanayi Sitesi kurulması çalışmaları başladı: “Önceliğimiz dükkan sahibi olmayan esnafımız”

Afyonkarahisar’a 4. Küçük Sanayi Sitesi kurulması çalışmaları başladı: “Önceliğimiz dükkan sahibi olmayan esnafımız”

Madeni Sanatkârlar Esnaf Odası Başkanı Mustafa Yılmazaslan, S.S. Yüzüncü Yıl Karma Sanayi Sitesi Kooperatifi için arsa tahsis çalışması yapıldığını açıkladı. Yılmazaslan, “Kooperatif üyeliğinde önceliğimiz kesinlikle dükkân sahibi olmayan esnafımız olacak” dedi

 

Afyonkarahisar Madeni Sanatkârlar Esnaf Odası Başkanı Mustafa Yılmazaslan, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte bir yıllık görev süresinde yaptıklarını dün sabah Melek Yüzler Cafe de düzenlediği basın toplantısında anlattı.
“BİR YIL DOLMADAN PROJELERİMİZİN YÜZDE 80’Nİ GERÇEKLEŞTİRDİK”
Oda Başkanı Mustafa Yılmazaslan, 6 Şubat 2023 Pazartesi günü sabaha karşı meydana gelen ve 11 bir ili etkileyen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerde hayatını kaybeden 44 binin üzerindeki vatandaşa Allah’tan rahmet yaralılara acil şifalar diledi. Afyonkarahisar Madeni Sanatkârlar Esnaf Odasının 1966 yılında kurulup, 81 meslek dalında faaliyet gösteren bin 900 üyesiyle şehrin en büyük odası olduğunu belirten Yılmazaslan, “Oda yönetimi olarak seçimin ardından görevde bir yılı doldurmamızın mutluluğunu yaşıyoruz. 26 Şubat 2022 tarihinde odamızın seçimini yaptık. Seçimlerimizde esnafımız ve üyelerimizin karşısına belirli bazı planlı projelerle çıkmıştık. Bu plan ve projelerimiz yaklaşık yedi taneydi. Öncelikle bunları hatırlatmak isterim. İkinci Küçük Sanayi Sitesine odamızın şube açmasıyla ilgili bir düşüncemiz vardı. Üye esnafımıza avukatlık hizmet verilmesini planladık. İş güvenliği kurslarıyla ilgili bir projemiz vardı. O da market, esnaf kartla ilgili projelerimiz vardı. Turizm anlaşmalarıyla ilgili projelerimiz vardı. Tabiildot hizmetleri, fuar gezileri ve istişare toplantılarıyla ilgili projelerimizde esnaf ve sanatkârlarımızın karşısına çıkmıştık. Esnafımızın gösterdiği teveccühle oda yönetimine seçildik. Görevde bir yılı doldurmuş olmanın mutluluğunu ve sevincini yaşıyoruz. Bu projelerimiz 4 yıl içerisinde yapılacak projelerimizdi. Ama daha bir yılı doldurdaman bu projelerimizin yüzde 80’ni gerçekleştirmiş bulunmaktayız.” dedi.
“ESNAFA KARTLA İNDİRİMLER ALDIK HUKUKİ HİZMET SAĞLIYORUZ”
Göreve seçildikten 10 gün sonra İkinci Küçük Sanayi Sitesi’nde odanın bir şubesini açtıklarını ifade eden Yılmazaslan, “Sanayi sitemizdeki şubemiz haftanın iki günü Salı ve Cuma günleri esnafımıza bir yıldır hizmet veriyor. İki avukatımız esnafımıza hukuki danışmanlık hizmeti veriyor. Avukatlarımız dilekçeler olsun veya danışmanlık ücretleri olsun şu anda hiçbir şekilde almadan oda üyelerimize hizmet etmeye devam etmektedirler. Bizim en büyük projelerimizden bir tanesi esnaf kart projemizdi. Bunu iki ay içerisinde hayata geçirdik. Oda üyelerimizin isimlerine has bir esnaf kartı bastırdık. Bu kart hemen tüm anlaşmalı yerlerde geçmektedir. Yüzde 3 ile yüzde 5 oranında esnaf indirimlerimizi aldık. Petrol istasyonunda, diş hekimleri, kolej eğitimi, sigorta hizmetlerinde ciddi indirimler sağladık. Turizm anlaşmalarımızı yaptık. Bir termal işletmemizde yüzde 50’ye kadar bir indirim aldık. En büyük indirimi buradan aldık. Giyim mağazalarında yüzde 10’a varan indirimler sağladık. Reklam olacağından firma isimlerini bildiremiyorum.” diye konuştu.
“TRAKTÖRCÜLERİN RAMPA SORUNUNU ÇÖZDÜK BOZUK YOLLAR YAPILDI”
Oda olarak geçen yıl ilk fuar gezisini İstanbul TÜYAP’a yaptıklarını ifade eden Yılmazaslan, “İstanbul’da TÜYAP’a 140 üyemiz üç otobüsle katıldı. Üyelerimiz kültürel ve gezi amaçlı bir faaliyette bulundu. İnşallah bundan sonrada fuar gezilerimiz yılda bir defa olmak üzere sürecek. Sözlerimiz arasında bulunmayan ama özellikle 1. Küçük Sanayi Sitemizde traktörcü esnafımızın araçları indiremediği bir rampa sorunu vardı. Bu konuda bir talep vardı. Gerekli çalışmayı yaparak araç rampa sistemimizi 1. Küçük Sanayi Sitesi’ndeki odamızın bahçesine yerleştirdik. Şu anda bütün üyelerimizin hizmetine açıktır. Seçimden hemen sonra 1. Küçük Sanayi Sitesi’ndeki bozuk asfalt yolla ilgili gerekli çalışmayı yaptık. Allah razı olsun esnaf dostu bir Belediye Başkanımız var. Bu vesile ile kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum. Bir görüşmemiz sırasında ‘Sayın Oda Başkanım esnafla ne talep gelirse gelsin hiç sormana gerek yok. Yapabilirsin.’ dedi. Güzel bir gelişme oldu bizlere yetki verdi. Cumartesi ve Pazar günleri olmak üzere 15 gün içerisinde 1. Küçük Sanayi Sitemizdeki yolları da yaptırmanın büyük bir mutluluğunu yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.
“S.S YÜZÜNCÜ YIL KARMA SANAYİ SİTESİ KOOPERATİFİNİ KURDUK”
Oda seçimi öncesi yönetim kurulu üyeleriyle birlikte sahada esnaf ve sanatkârın sıkıntıları dinlediğini belirten Yılmazaslan şunları kaydetti: “En büyük sıkıntı işyerini yeni açan ve kiracı olan esnafımızın işyeri sahibi olabileceği bir sanayi sitesi olduğunu gördük. Çünkü dükkân kiraları çok pahalı olduğundan dem vuruldu. Kira artışları çok yüksekti. Bu nedenle işyeri sahibi olabilecekleri yeni bir sanayi sitesinin yapılıp yapılamayacağı gündeme gelmişti. Henüz bilgi sahibi olmadığımdan bu konuda söz vermedim. Ama konu üzerinde göreve seçilmemiz halinde yönetim kurulu olarak çalışacağımızı söylemiştik. Seçimden sonra yönetim kurulu üyelerimizle birlikte çalışmalara başladık. Bu vesile ile Afyonkarahisar Milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Marifet iltifata tabidir derler. Ö özellikle Sayın Milletvekilimiz Ali Özkaya’ya esnafım adına teşekkür ediyorum. Kendisi özverili bir şekilde bu konuyla ilgili bizlere çok yardımcı oldu. İnşallah arsa tahsislerimize başladık. Sınırlı Sorumlu Yüzüncü Yıl Karma Sanayi Sitesi Kooperatifimizi yaklaşık bir ay kadar önce kuruluşunu tamamlayarak hizmete başladık. Şimdi arsa tahsisiyle ilgili birtakım çalışmalarımız var. Yine Sayın Ali Özkaya Milletvekilimiz bu konuyla ilgiligerekli adımları attı. Arsa tahsisleriyle ilgili bazı girişimlerimiz oldu. Hiç istenilmeyen depremin meydana gelmesiyle bir nebze geciktirmek zorunda kaldık. Ama önümüzdeki hafta içerisinde yine bu konuyla ilgili çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yeni sanayi sitemizi Ankara yolu üzerinde kurmayı planlıyoruz.”
“SIKINTI VE TALEPLERİ YETKİLİLERE BİZZAT İLETTİM”
Ahilik Haftası kutlamalarında oda olarak katıldıklarını belirten Yılmazsaslan şu ifadelere yer verdi: “Ahilik Haftası kutlamalarına bu sene özellikle etkin bir şekilde katılım sağlama çalıştık. Unutulmakta olan meslek dallarımızın tanıtımını yaptık. Bunun haricinde esnaf ve sanatkârlarımıza daha kolay kredi sağlamak ve daha iyi hizmet verebilmek amacıyla esnaf kooperatifi yönetim kurulu üyelerine ve esnaf sanatkârları oda ve denetim kurulu üyelerine girişler sağlandı. Ne yazık ki çoğu iş yerlerimizde hala bilgisayar yok. Yazıcı ihtiyacı maddi külfet oluşturuyordu. Biz de yaklaşık 4 ay kadar önce ATSO’da Bakan Yardımcımız geldiğinde bizzat kendisine bu konuyu ilettim. Sağ olsun Sayın Bakan Yardımcımız da teklifimizi sordu. Biz de esnafımızın en az 5 bin TL şeklinde e-devlet faturas sınırlandırması getirilmesini istediğimizi bildirdik. İlk defa mükellefi olan 29 yaş altındaki genç esnaf ve sanatkârlarımızın Bağ-Kur Girişimci Desteğinden faydalanmalarını sağladık. Bununla da ilgili çalışmalarımızı yapmıştık. Basit usulde iş yapan esnafımız için odamız bünyesinde uygun maliyetli olarak muhasebe hizmetlerine devam etmekteyiz.”
“ÖNCELİK DÜKKÂN SAHİBİ OLMAYANLARIN OLACAK”
S.S Yüzüncü Yıl Karma Sanayi Sitesi Kooperatif üyeliği için kesin ve katı kuralları koyduklarının altını çizen Yılmazaslan sözlerini şöyle tamamladı: “Kooperatif üyeliği için kesin ve katı kurallar koyuyoruz. Kooperatifimizin kuruluş amacı, dükkân sahibi olmayanların dükkân sahibi olmasıdır. Üyenin üzerinde kesinlikle dükkân olmayacak üzerinde. İlk etapta ve yeni dükkânı açmış kişilerin kayıtlarını alıyoruz. Şimdiye kadar yaklaşık 250 civarında bir kaydımız oldu. Tabii bunun 99’u resmi olarak yaptık. Diğerlerine de gayriresmi şekilde yaptık. Bunun da nedeni henüz kooperatif arsasını almadığımız için sayıca yüzü geçen kooperatiflerde son çıkan kanunla avukat tutma zorunluluğu olduğundan dolayı şu anda 99 üye sayısında kilitledik. Gayriresmi şekilde diğer 170 kişininde başvurularını aldık. Ama resmileştirmedik. Eğer dükkân sayımız 250-300’ün üzerinde olacak olursa, diğer esnaf ve sanatkârlarımıza da buradan dükkân sahibi etmek niyetindeyiz. Ama ilk önceliğimiz kesinlikle ve kesinlikle dükkân sahibi olmayan, üzerinde dükkân olmayan ve yeni işyeri açan esnafımızdır. Esnaf derken kendi oda sorumluluğumuz altındaki sanayi sitesini karma sanayi sitesi olarak aldık. Ama tabii ki öncelikle kendi oda üyelerimiz olacak. Dükkân artacak olursa diğer odalardanda esnaflarımızı üyeliğe alacağız. Toptan metrekaresi yaklaşık şu anda 110 bin metrekare olarak gözüküyor. Ama ben tahmin ediyorum ki daha çoğalacak. İnşallah ilk kazmayı vurduğumuzda etrafındaki arsa sahipleri de talepleri yoğun bir şekilde geleceğine inanıyorum.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM