“Ambaryolu bayramdan sonra tek yön olacak, tüm muhalefeti teleferiğe bindirip Kale’nin tepesine çıkaracağım”

“Ambaryolu bayramdan sonra tek yön olacak, tüm muhalefeti teleferiğe bindirip Kale’nin tepesine çıkaracağım”

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Ramazan Bayramı’ndan sonra Ambaryolu Caddesinde tek yön uygulamasına geçileceğini açıkladı. Muhalefetin eleştirmek için eleştiri yapmaması gerektiğini söyleyen Zeybek, “Hepinizi teleferiğe bindirip Kale’nin tepesine çıkaracağım” dedi

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Nisan ayı toplantısı Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in idaresinde yapıldı. Toplantıda Belediye’nin 2022 yılı faaliyet raporu oylandı. Rapor Millet İttifakı meclis üyelerinin ret oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.
“NİSAN AYINDA İKİ BAYRAMI KUTLAYACAĞIZ”
Toplantının açış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Mehmet Zeyek, mübarek Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını diledi. Yeni Ramazan aylarına sağlıcakla kavuşabilmeyide dileyen Zeybek, “Bir önceki yıla baktığımızda deprem bölgesindeki insanlarımızda dualarla, Ramazan-ı Şerif’i geçirmişlerdi. Ama maalesef bu deprem felaketinde 50 bine yakın insanımız yeni Ramazan’ı görmeden rahmeti rahmana kavuştular. Cenab-ı Hak, vefat edenlere rahmetiyle muamele etsin. Yaralılarımıza acil şifa versin. Geride kalanlara da en kısa sürede bu psikolojiden kurtulmayı nasip etsin diyorum. Nisan ayında hem Ramazan Bayramı hem de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız var. Yani bu ayda çifte bir bayramı kutlamış olacağız. Ramazan ayını dolu geçiriyoruz. Depremzedelere kısmende olsa destek olalım diye Ramazan etkinliklerini son hafta yapmaya karar verdik. Yoksa depremden dolayı yapmayı düşünmüyorduk. Sayısı 70’e yakın dükkân gibi küçük yerler hazırladık. Afyon esnafımızada duyurduk. Gelin size verelim siz açın. Ücret talep etmeyelim dedik. İlimizden 20’ye yakın esnafımız Afyon’dan katıldı. Elliye yakın esnaf arkadaşımızla tamamen deprem bölgesindeki mağdur olan Hatay’dan, Kahramanmaraş’tan, Adana’dan ve Şanlıurfa’dan esnaflarımız katıldılar. Buradan elde edeceğimiz gelirin tamamını inşallah depremzedelere ulaştıracağız.” dedi.
“ALLAH BİR DAHA BÖYLE BİR FELAKETLE İMTİHAN ETMESİN”
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Ramazan-ı Şerifin ruhaniyetine uygun olarak ikindi namazından sonra çocuklara yönelik eğitici programla düzenlediklerini belirten Zeybek, “Halkımıza yönelik eğitici programları akşamları gerçekleştiriyoruz. Cenab-ı Hak böyle bir felaketle tekrar imtihan etmesin. Zor bir sınav geçirdik. Millet olarak birlik beraberlik ve beraberlik içerisinde bu işin üstesinden el birliğiyle, geleceğimize ben şüphem yok ki bunu da yurt içinde ve yurt dışındaki bazı insanlarda telaffuz ediyorlar. Mesela İngiltere’deki arama kurtarma ekibindeki ekip başı aynen şunu söylüyor. ‘Şayet bu deprem İngiltere’de olsaydı İngiltere bu işin altından kalkamazdı.’ diyorlar. Biz güçlü bir ülkeyiz. Dayanışmamız, paylaşmamız, birlikteliğimiz hala o özelliklerimiz üzerimizde. Allah onlardan bizi eksik etmesin.” diye konuştu.
DENETİM KOMİSYONU RAPORU MECLİS ÜYELERİNE BİLDİRİLDİ
Mart ayında yapılan olağanüstü toplantı tutanakları oybirliğiyle kabul edildi. Belediye’nin 2022 yılı iş ve işlemlerine ait Denetim Komisyonu raporu hakkında AK Parti Meclis Üyesi Şükrü Tunçbilek, meclis üyelerine bilgi verdi. Tunçbilek, “Denetim Komisyonumuz, 2022 yılı gelir ve giderleri ile bunlara ilişkin hesap kayıt ve işlemlerine ait bilgi ve belgelerin incelenmesini tamamlamıştır. Bu inceleme denetiminde teknik olarak Belediye teşkilat şemasında yer alan birim müdürlüklerinin bilgisine başvurduk. Gözlem, soru sorma, fiziki inceleme, kayıt sistemlerinin gözden geçirilmesi ve hesaplar arası ilişki kurma yöntemlerini kullandık. Genel değerlendirme ve sonuç olarak komisyonumuz; 5393 sayılı Belediye Kanununun 25. maddesi gereğince Belediye Meclisince oluşturulan komisyonumuzda hazırlanan iş bu raporla; Belediye kaynaklarının ekonomik ve verimli kullanıldığı tespit edilmiş. Stratejik plan ve programlara uygunluğu gözlemlenmiştir. Komisyonumuzca tanzim edilerek imzalanan 2022 yılı Denetim Komisyonu raporunun dosya halinde Meclis Başkanlığına sunulmasına karar verilmiştir.” şeklinde konuştu.
“KALICI BİR ESER BIRAKAMADIK”
2022 yılı faaliyet raporunun görüşülmesi sırasında Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in yerine Meclisin 1. Başkan Vekili Murat Öner aldı. Murat Öner, tüm meclis üyelerinin e posta adreslerine Belediye’nin 2022 yılı faaliyet raporunun gönderildiğini söyledi. Öner, Millet İttifakı Belediye Meclis Üyelerinden İYİ Partili Bekir Lafçı’ya söz verdi. Lafçı, 2022 yılı Belediye faaliyet raporu hakkında şöyle konuştu: “2022 yılı faaliyet raporunda gördüklerimiz genelde klasik hizmetlerdir. Gözle görülece bir eser bırakmak istedik ama görevde dördüncü yılı doldurduk. Maalesef öyle bir şansımız olmadı. Geçen sene de aynı şekilde ifade etmiştim. Trafik sorunu vardı. Ancak şu 4 yıldır trafik sorunundaki bir diğer ilerleme yok. Teleferik yapılacağı sözü verildi hala yapılmadı.”
“DİKİNE KESEN HATLAR TEK YÖN OLACAKTI”
Millet İttifakının CHP’li Meclis Üyesi Murat Çelikbaş şunları söyledi: “Murat Başkanım ben bir kere şahsi olarak sizi protesto edeyim. İki senedir söylüyorum faaliyet raporu e mail ile geliyor. Ama en azından verilerin oluştuğu fotoğraflarla değilde daha somut şekilde değerlendirme yapabileceğimiz bir veri akışının sağlanmasını rica etmiştim. Böyle devam ettiniz. Mevcut rapor 670 küsür sayfa. Bunu zaten beş yüz sayfasının geçen kısmı fotoğraftan oluşuyor. Ama verileri kabaca göz gezdirebildiğim kadarıyla Bekir Lafçı’nın sözlerinin üzerine bir takım şeyler söyleyeceğim. Özellikle baştan beri göreve geldiğimizden beri şehrin en önemli sorunu, ulaşım sorunu ve altyapı sorunu olduğunu söyledik. Hatta sizler de teyit ettiğiniz anket çalışmaları sonucunda bunun çıktığını bu konulara yeterli çalışma olmadığı çok açık. Projelerle ilgili detaylara girmiyorum ama en son yapılmıyorsam geçen seneyi yine Başkanımız bize söz vermişti, söylemişti. Hatta geçtiğimiz yaz itibariyle dikine kesen hatların tek yön olacağını unutmuyorum. Gidiş geliş olacağı bu yönde de aynı bir faaliyet yok. Tam tersine geçen seneden bugüne kadar trafikte daha fazla sorun yaşamaya başladık. Genel olarak tabii ki faaliyet raporları bu şekilde düzenlenir.”
“ALTYAPI KONUSUNDA HİZMET ANLAYIŞI AZALIYOR”
Çelikbaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Her zaman Mehmet Başkan’ımın söylediği gibi biz beraber katılımcı, şeffaf bir belediyecilik anlayışını yürütmeye çalışıyoruz. Kabaca dört senemizi doldurduk. Ama bu manada faaliyet raporunun üzerindeki konularda belirlenen projelerde yeterli katılımın sağlandığı kanaatinde değilim. Bu biraz prosedüre dönüşmüş durumda. O yüzden de detaylı fazla yorum yapamıyoruz. Ama sadece bir kalemi söyleyeyim. Fen İşleriyle birlikte bu dönemin başında altyapıya verilecek önem konusunda Belediye idaresinin yaklaşımından yola çıkarak bunu söylüyorum. Geçen seneye göre en son kullanılan 400 küsür ödenek onun da iki yüz bin civarı gerçekleşmiştir. Gittikçe fen işlerinde artış var. Onun dışında devamlı kullanılan bütçede düşme var. Bu da açıkça gösteriyor ki altyapı konusunda gittikçe daha azalan bir hizmet anlayışı var. Bu konuda aydınlatılırsak sevinirim. Teşekkür ederim. Biz teşekkür ederiz. Tüm soruları alıp ondan sonra başkanım veya yetkili birim amirlerinden cevap alalım istiyorum.”
“EKSİK FAALİYETLER OLDUĞUNUN FARKINDAYIZ”
Hüseyin Hüsnü Taşer, faaliyet raporu hakkında şöyle konuştu: “Aynı şeyleri tekrarlamak istemiyorum. Muhakkak faaliyetlerimiz belli aşamalarda olması gereken faaliyetler ama eksik olduğunun farkındayız. Şu kaldırımlarla ilgili yönetime geldiğimiz günden beri yapılmış kaldırımlarla ilgili bir onarım, komple güzergâh yenilemesi, çökme, bozulmadan kaynaklanan deformasyonlarla ilgili bütçemizde kalemler olmasına rağmen bunların özellikle şehir merkezindeki bölümlerde hiç olmadığını görüyoruz. Sadece park bahçelerin, dönem başlarında, bahar aylarının girişinde yeşil alanlarda tekrar düzenlemeler yaptığını görüyoruz. Rica ediyorum. Faaliyetlerimizi en azından bu dönemde, gelecek dönemde, geçmiş dönemde belediyelerin bize teslim ettiği fakat deforme olmuş ürünlerin bir an önce giderilmesi gereklidir. Halkın daha sağlıklı yürüyebilme olanağı, köşe birleşimlerinde yol geçişlerindeki sorunların giderilmesi, bu bölgelerdeki otopark sorunlarının ve parklardan kaynaklanan yaya hareketlerini engelleyen sorunların bir şekilde cezai müeyyidelerde uygulanarak çözüleceği nitelikte faaliyetlerin yapılmasını özellikle vurgulamak istiyorum. Faaliyet raporu 600 küsur sayfadan fazla. Bunun beş yüz küsur sayfası resimlerden oluşuyor. Faaliyetlerin içinde bulunduğu bölüm 150 sayfalık bir bölümdür. Bunu basarak bize tekrar gönderilmesini rica ediyorum. Teşekkür ederim.”
“BİRİM MÜDÜRLERİNİN SUNUM YAPMASI GEREKLİ”
Eleştirilerin ardından konuşan Meclis Belediye Başkan Vekili Murat Öner şunları kaydetti: “600 sayfalık elde bir dökümün bulunması yönüyle haklı olunabilir. Artık böyle bir çağda bence dijital bir dünyada israf olacağı kanaatindeyim ve şunu diyebilirsiniz. Bunu israf olarak görmüyoruz diyebilirsiniz. Birim müdürlerimizin yapılan hizmetleri sunum olarak anlatmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Gelecek sefer arkadaşlarımız sunum yapacaklar diye düşünüyorum. Aslında yapılacak olan sunumlar bizim aynamız olur. Her gün sosyal medyada paylaşıyoruz diye arkadaşlar pek fazla bu konuya herhalde önem vermiyorlar.”
“SU KULLANIM ALIŞKANLIĞIMIZ BİR AN ÖNCE DEĞİŞMELİ”
Su kaynaklarının tasarruflu şekilde kullanılması gerektiğinin altını çizen Öner, “Su ile ilgili olarak meclis üyelerimizin dikkatini çekmek istiyoruz. Su kaynaklarımız kısıtlıdır. Belediye olarak aldığımız önlemlerin yanı sıra Afyonkarahisar’ın su kaynakları yönüyle Türkiye ortalamasının altında mevcut barajımız, Akdeğirmen barajımızda su seviyesi şu anda yüzde 11’ler civarındaydı. Barajın 50 milyon metreküplük bir su hacmi var. Onun haricinde sondajlarımız sürekli çalışıyor. Bu da tabii ciddi maliyet demektir. Elektrik sarfiyatı demektir. Bununla birlikte yine 11 tane belirletmiş olduğumuz alanlarımız var. Bu alanlarda içme suyuyla ilgili B planımız, C planımız var. Çalışmalarımız devam ediyor. Fakat en büyük tedbir tasarruftur. Önlem konusunda perlatörler farkındalık olsun diye musluk başlıklarına takılacak. Ciddi derecede de bir tasarruf sağlıyor. Bundan 5 bin adet tüm okullarımıza ve onlara bizzat il müdürlüğü tarafından takip edilerekten mevcut başlıklarını sökülüp bunların takılması yönüyle çünkü en fazla kullanımlar, camiler, okul yerleri gibi kamunun ortak kullanımına sunulmuş olan alanlar. Tabii oralarda olduğu gibi biz de evlerimizde inşallah su kullanımıyla ilgili hassas davranışı geleceğimizi biz karartmamış oluruz diye düşünüyorum.” dedi. 2022 Yılı Afyonkarahisar Belediyesi faaliyet raporu muhalefetin ret oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.
“AMBARYOLU BAYRAM SONU TEK YÖN OTOPARK YAPIYORUZ”
Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, faaliyet raporu oylamasının ardından Meclis Başkanlığı görevine devam etti. Eleştirileri cevaplandıran Zeybek şöyle konuştu: “Eleştirilere cevap veriyorum. Bekir Bey, denetim kurulunda denetim raporu hazırlanırken içerisindeydi. Şu anda neyin olup olmadığını kendi gözlerinizle gördünüz. Teleferik sözü verildi, yapılmadı diyorsunuz. Teleferiği merak etmeyin. Bizim dönemimizde sizleri teleferiğe bindirip, Karahisar Kalesi’nin tepesine çıkartacağım. Her toplantıda söyledim. AFRAY Projesi hızlı tren projesiyle bütünleşmiş edildi. Bu proje Ulaştırma Bakanlığı hızlı tren projesi içerisindedir. O da yapılacak. Bizim havaalanı projemiz yoktu. Biz askeri havaalanımızı sivil uçuşları açtırabilmek için Milli Savunma Bakanlığı’ndan söz aldık. Ama Sayın Cumhurbaşkanımız Zafer Havaalanı yolcu garantili yapıldığı için orası ne olacak diye müsaade etmediler. Trafik sorunu doğrudur. Afyon’un en önemli sorunlarından birisidir. Bunu kimse inkâr etmiyor. Elimizde sihirli bir değnek yok ki. Hemen gelip durumu çözecek. Sen gelsen, sen de çözemeyeceksin bunu. İyi biliyorum. Bu taşıtları yasaklayacak halimiz de yok. Maalesef geniş caddelerimiz de yok. Tek bir uygulamamız var. Tek başımıza da karar almıyoruz. Bunu İl Trafiği var. Trafik Müdürlüğü hepsine bir anda giremezsin dedi. Bayram sonunda Ambaryolu Caddesinde tek yön uygulamasına geçeceğiz. Otoparkları yasaklayalım diyorsunuz. Afyon’un her tarafı bitiş nizam. Otobüs ve araçlar nereye park edecekler? Otopark yapıyoruz. İkinci Belediye Şehir Çarşısı binasını yıktık. İnşallah bin 580 araçlık otopark yapacağız.”
“PERŞEMBE GÜNÜ SPOR BAKANIMIZLA AÇILIŞ YAPACAĞIZ”
Zeybek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir şeyi eleştirirken, eleştirmiş olmak için eleştirmeyin. Yapanları da görün. Bir şey yapılmadı deniyor. Ben size okuyayım, yapılmadığını. Yani 5 yıl önceki neyse aynen devam ediyor diyorsunuz. Herhalde ya görmüyorsunuz, ya gözlerinde bir sıkıntı var. Teleferik düzenlemesi yüz milyonluk bir yatırım. Kabinler geldi, depomuza indi. Bu hafta içerisinde İsviçre’den de makine, motor direkt kapsamlı zannederim gümrük yerini Afyon’a getiriliyor. Türkiye’ye getiriliyor. İkmal ve Garnizon Komutanlığı binaları ve sosyal tesisler, 65 milyon liraya ihale edildi inşaatı sürüyor. Türkiye’nin en büyük sokak sağlıklaştırmasını gerçekleştirdik. Altmış milyonluk bir yatırım yaptık. Millet Kütüphanesini inşallah yazın hizmete açacağız. Kaba inşaatı bitti. Duvarları örülüyor. Kapalı spor salonunun iskeleti vardı. Açılışını Perşembe günü Gençlik ve Spor Bakanımızın ilimize gelmesiyle yapacağız. Allah işi karışmazsa hem olimpik yüzme havuzunu hem kapalı spor salonunun açılışını gerçekleştireceğiz.”
“UZUN ÇARŞIYLA BİRLİKTE KÖLE HANI DA AÇILACAK”
Uzun Çarşı’da dönüşüm yapıldığının altını çizen Zeybek, “Uzun Çarşı içerisinde dönüşüm gerçekleştiriyoruz. Neresine bakarsanız 40 milyonluk bir yatırım. Bu yaz onu da bitireceğiz. Karayolları alt geçidini kendiniz söylediniz zaten. Olimpik yüzme havuzuna Gençlik ve Spor Bakanımızın ismini verdik. Perşembe günü açılışını gerçekleştireceğiz. Kadınlar Pazarı’nın olduğu noktada Gıda Kontrol Laboratuvarı binasının yıkımını yaptık. Gastronomi Sokağı çalışmalarımız hızla devam ediyor. Bu yaz onunda açılışını gerçekleştireceğiz. Ataköy ve Kışlacık Mahallesi Sosyal Tesis Yapımı bitirdik. Kışlacık’taki muhtarlık binası ve sosyal tesisin inşaatı devam ediyor. Uzun Çarşıda vakıflardan almış olduğumuz Köle Hanının restorasyonu bitiyor. Uzun Çarşıyla birlikte oranın da açılışını gerçekleştireceğiz. İzmir istasyon binası ve Ataköy İlkokulu restorasyon çalışmaları bitmek üzeredir. Okçuluk binası restorasyon işi bitti. Açılışını yapacağız. Ali İhsanpaşa Mahallemizde, itfaiye binası yaptık. Açılışı gerçekleştirilecek. Eşrefpaşa Mahallesi’nde ticari dükkanlar yaptık, bitti. Tekrar Engelsiz Gastronomi Mutlu ve Terapi Merkezi yapıldı. Türkiye’de ilk ve tek resmi açılışını yapmadık ama şu anda faaliyette. Tarihi konaklarımızın turizme kazandırılması, kadın, aile, kültür merkezi, yapımı bitti. Açılışını gerçekleştireceğiz. Devlet Hastanesinde yapmış olduğumuz kreş ve gündüz bakım evi şu anda eğitim hizmetinde resmi açılışını yapmadık. Dağınık vaziyette olan kokoreççiler bir araya topladık. Şehrimizin mahalle cadde ve sokaklarında yaklaşık 350 bin ton asfaltla 90 milyon liralık yatırımı gerçekleştirdik. Borcumuz yok elhamdülillah. Yirmi beş bin metrekare parke bu sadece 2022 yılında döşedik.”
“ELEŞTİRİYE AÇIĞIZ AMA DENK ELEŞTİRİN”
586 bin metrekare beton parke, yedi bin metrekare kaldırım düzenlemesi, iki bin metrekare doğal parke taş, iki yüz elli bin metre tür bordo çalışmaları yaptık. Güneş enerji santralimiz, Saraydüzü’nde Kros Kamp alanımız bitmek üzere açılışını gerçekleştireceğiz. Devlet Parkında Hobi Bahçeleri yaptık. Paşa Camii’nin çevre düzenlemesi, üniversite içerisinde yapmış olduğumuz bahçe çalışmaları var. Daha önceki iktidarlar döneminde Sayın Bekir Lafçı meclis üyeliği yaptı. O zaman bunları niye yapmadınız? Bir şeyi eleştirirken denk eleştirin. Eleştiriye açığız tamam, ama haksız şekilde şey yapmayın. Şehir merkezindeki Ordu Bulvarı ve Yeşil Yol’da kaldırım çalışmaları ve orta refüjdeki aydınlatmaları kaldırımlara alıyoruz. Dekoratif aydınlatma ve kaldırım çalışmaları işine hızla gireceğiz.”
MAHALLE FIRINLARI 5 YIL SÜRE İLE MUHTARLIKLARA TAHSİS EDİLDİ
Belediye ve ADD Şubesi iş birliğinde Atatürk’ün fotoğrafçısı Ethem Tem adına ulusal bir fotoğraf yarışması düzenlenmesi için yapılacak olan protokolü imzalamak üzere Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e yetki verildi. Erenler Selçuklu, Ahmet Yesevi ve Beyazıt, Ertuğrul Gazi ve Osman Gazi mahallelerindeki mahalle fırınlarının mahalle muhtarlıklarına 5 yıl süre ile tahsisine oybirliğiyle karar verildi. Belediye’nin 2023 yılı gider bütçesinde bazı ödeneklerin yetmemesi nedeniyle 14 milyon 500 bin TL ödenek aktarılmasına oybirliğiyle karar verildi. Akçin Mahallesinde 500 ada, 4 parselde acil durumlarda heliport sahası olarak kullanılmak üzere Fuar Hastanesine tahsis edilmesi için yapılacak protokolü imzalamak üzere Belediye Başkanına yetki verilmesine karar verildi.
KOMİSYON ÜYELERİ BELİRLENDİ
Meclis üyeleri Daimi Encümen Üyeliklerine Süleyman Karakuş’u, Yasin Beşkardeşler’i ve Fatih Şapçı’yı seçtiler. Plan ve Bütçe Komisyonu Üyeliklerine: Bahattin Savrukoğlu, Mustafa Oğuz, Mehmet Kumartaşlı, Bekir Lafçı ve İrfan Özsandık seçildiler. Bayındırlık ve İmar Komisyonu Üyeliklerine: Fatma Gamze Kılıç, Mustafa Albay, Hüseyin Karacak, Hüseyin Hüsnü Taşer, Abdullah Hocaoğlu seçildiler. Trafik Komisyonu Üyeliklerine: Süleyman Karakuş, Ercan İşlek, Yasin Beşkardeşler, Kadir Delikanlı ve Ahmet Hastürk seçildiler. Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyeliklerine: Elif Süzme, Hakan Çilkaya, Saliha Kılınçarslan, İbrahim Meydanoğlu ve Harun Sağlam seçildiler. Mayıs ayı Belediye Meclis Toplantısı 2 Mayıs 2023 Salı akşamı saat 18.30’da Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda yapılacak.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM