“Cumhurbaşkanımızı birlikte karşılayacağız”

“Cumhurbaşkanımızı birlikte karşılayacağız”

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 18 Nisan Salı günü yapacağı Afyonkarahisar programında ve Ramazan Bayramı’nda kentte olacağını bildirdi. Vali Yiğitbaşı, Afyonkarahisar halkının kadını, erkeği ve iş insanlarıyla deprem bölgesinde tek yürek olduğunu belirtirken bölgeden elin çekilmemesi gerektiğini söyledi

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, deprem bölgesinde görev aldığı İskenderun’dan bölgede yürütülen çalışmaları değerlendirdi.

“KIRIKHAN’DA KADINANA ÇARŞISI KURDUK. ÇADIRKENTLER VE KONTEYNERKENTLER OLUŞTURDUK”

Yaklaşık1 aydır görevli olarak bulunduğu afet bölgesindeki çalışmaları değerlendiren Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, ilk etapta Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde görevlendirildiğini, orada bir koordinatör valinin 5 gün olmadığı dönemde koordinatör vali olarak görev yaptığını hatırlatarak, “Kırıkhan ilçemize Afyonkarahisar’ın Kadınana Çarşısını kazandırdık. On konteynerlik bir butik bir Kadınana çarşısı kazandırdık. Aynı zamanda orada çadır kentlerimizin iyileştirilmesinde Afyon olarak aktif görev aldık. İl Özel İdaresi ekiplerimiz yine Afyon Belediyemizin ekipleri hem iki ayrı çadır kentlerin oluşturulmasında hem iki ayrı iş yeri alanının düzenlenmesinde Kırıkhan’da çok özverili bir şekilde çalıştılar. Daha sonra kendi ekiplerimizle İskenderun’da görevlendirildik. Burada da şu an 17 ayrı alanda konteyner kent çalışmaları, İskenderun özelinde devam ediyor. Toplamda beş bini aşkın konteyner kurulması planlanıyor. Şu an itibariyle aktif altı konteyner kentimiz var. Burada da beş bine yakın insanımız yaşıyor. En son Üsküdar Belediyesi’nin konteyner kentini açtık.” dedi.

“KADINLARIMIZ VE ÇOCUKLARIMIZ İÇİN ÖZEL ÇALIŞTIK”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımıyla çadır kentlerinin iyileştirilmesinde aktif rol almaya çalıştıklarını belirten Vali Yiğitbaşı, “Çadır kentlerimizin daha nitelikli, daha kaliteli hale getirilmesi, tuvalet ve duşların temizliğinden, altyapılardaki sıkıntıların giderilmesi için çalışıyoruz. Ardından psikososyal, destek anlamındaki aktivitelerin arttırılmasına, kadınlara yönelik çalışmalara kadar bir pek çok çalışmayı sıralamak mümkündür. Afyon’dan yine kendi atölyemizin tırıyla, uzay tırımızı İskenderun’a getirdik. Bu araçlarımız çadır kentleri gezdiler. Çocuklarımızla bir araya geldiler. Bu anlamda psikososyal destek çalışmalarında da aktif rol aldılar. Yine kadınlarımıza Halk Eğitim Atölyeleri açmaya çalıştık. Bir çadır kenttin zemin kauçuğu malzemesini Afyon Belediyemiz karşıladı. Orada gerçekten güzel bir dikiş atölyesi açtık. Hocalarımız tüm makinalarla birlikte tam kapasite çalışma sağlanıyor. 20 usta öğretici birlikte çalıştığında günde iki bin parça ürünü çıkartabileceklerini ifade ettiler.” diye konuştu.

“ÖNCELİĞİM OKULLARIN AÇILMASI OLDU”

İskenderun’da okulların açılması için çaba sarf ettiğini belirten Vali Yiğitbaşı, “Deprem bölgesinde İskenderun’da görev aldığımdan beri benim öncelediğim konulardan birisi okulların açılması oldu. Kırıkhan’da da okullar henüz açılmamıştı. İskenderun’da da vatandaşın en büyük talebi kadınlarımızın, çocuklarımızın özellikle okulların açılmasıydı. Çünkü takdir edilir ki büyük bir travma geçirildi. Deprem mağduru vatandaşlarımız ve bu olumsuz durumun, bu psikolojik aslında olumsuzluğun aşılması için de okullar çocuklarımız üzerinde güzel bir etki oluşturacaktı. Biz bunu hızlandırdık. Hatta Afyonkarahisar İl Müdür Yardımcımız Musa Hoca’yı İskenderunlu olduğu için buraya getirdim. Birlikte çalışarak biz ilk geldiğimiz hafta, birkaç hafta öncesinde okullarımızı açtık. Az hasarlı ve hasarsız okullarımızı açtık. Bu hafta itibariyle de toplam yeniden ek okullarımızı hayata geçirerek onlarda da dersleri başlatarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu. Kırkbir resmi okulda, 21 özel okulda ve dört rehabilitasyon merkezinde de eğitimler başlattıklarını dile getiren Vali Yiğitbaşı şunları söyledi: “Genel itibariyle çok farklı alanlarda pek çok çalışma yapılıyor. Çok detaylı çalışmalar yapılıyor. Konteyner kentlerin, çadır kentlerin kurulduğunu görüyorlar. Bunların çok farklı aşamaları var. Yani altyapı çalışmaları yapılıyor. Temiz su, pis su hatları kuruluyor. Elektrik bağlantıları, yapılıyor. Konteynırların içine direkler hatlar çekiliyor. Gerçekten konteynırların içine tefrişatın yapılması, bunların hepsi ayrı büyük işler, büyük bir süreci birlikte yürütmeyi gerektiriyor. Biz de buradayken bunların hepsiyle ilgilenmeye çalıştık. Elimizden geleni yapıyoruz.” “CUMHURBAŞKANIMIZI BİRLİKTE KARŞILAYACAĞIZ” “Hemşehrilerimiz haberdar olmuşlardır. Sayın Cumhurbaşkanımızın önümüzdeki günlerde şehrimize teşrifi söz konusu.” diyen Vali Yiğitbaşı şöyle konuştu: “En kısa zamanda ben memleketimiz Afyonkarahisar’a kavuşuyorum. İnşallah hemşehrilerimizle birlikte Sayın Cumhurbaşkanımızın birlikte karşılayacağız. Deprem bölgesinde görev yapan valilerin Ramazan Bayramı öncesinde kendi şehirlerinde olmasıyla ilgili bir karar var. Biz de bu karara uymuş olarak aynı zamanda Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleri de öncesi hazırlıklarımızı yapmak üzere inşallah hafta sonu Afyonkarahisar’dayız.”

“KADIN MUHTARLAR VE KADIN KOOPERATİFLERİ ÇOK BÜYÜK DESTEK VERDİ”

Afyonkarahisarlı kadın muhtarların deprem bölgesine olan katkılarını aktaran Vali Yiğitbaşı şunları söyledi: “Deprem bölgesinde çadır kentleri ziyaret ederken kadınlarımızın mevsim geçişlerine uygun, sıcaklığa ve iklim şartlarına uygun yeni kıyafetlere ihtiyaçları olduğunu bana bildirildi. Depremzede tüm vatandaşlarımızın iç çamaşırına çok fazla ihtiyacı olduğu söylendi. Biz de hemen bunu paylaştık. Kadın muhtarlarımız Vali Yardımcımız Kübra Hanım’ın koordinasyonunda ihtiyaçların üretilmesi, bunun için kadın kooperatiflerimizin devreye girmesini sağladık. Önceden yaptığımız paylaşımlarda bu durum ortadaydı. Bilindiği üzere kadın kooperatiflerimiz deprem bölgesine çok fazla erişte gönderdi. Onları burada Ramazan ayında biz aşevlerimizde pişirdik ve dağıttık. Birebir Afyon’un deprem bölgesinde varlığını her anlamda hissettik ve hissettirdik. Bu açıdan da hem kadınlarımıza hem erkeklerimize, bütün katkı verenlere, tüm gönüllülerimize, hayırseverlerimize çok teşekkür ediyoruz. İş adamlarımızın desteği çok önemliydi. Beni sürekli aradılar. Biz ne yapabiliriz diye. Okullarımızı açtığımız gün işte Ogaş Şekerlemeden lokumları geldi çocuklarımıza lokumlar dağıttık. İsminin açıklanmasını istemeyen bir iş insanımız beş milyon değerinde konteynırlarımıza klima aldı. Konteynırlarımızın iç tefrişatı tamamlamak üzere. Bunlar bizim için çok büyük bir destektir. Her zaman Afyon’un desteğinin arkamda olduğunu hissettirdiler. Muhtarlarımızın, iş insanlarımızın, vatandaşlarımızın hepsi belediyemizin çalışmaları burada çok özverili bir şekilde devam ediyor. Üsküdar Belediyesi’nin kurduğu beş yüz konteynırlık kentin altyapısında Afyonkarahisar Belediyemizin ekipleri çalıştı. Aynı zamanda Afyonkarahisar İl Özel İdaresi ekipleri çok fazla çok yoğun işler çıkardılar. Onların hızıyla, gayretiyle gerçekten çadır kentlerin ve konteyner kentlerin çalışmaları çok daha büyük bir hız kazandı. Buradaki kendi kaymakamı İskenderun’un ve belediye başkanı da bunu sıklıkla dile getirdi. Yani Afyon’un gerçekten özverili bir şekilde çalışmaları burayı hayatın normalleşmesi anlamında bir adım, birkaç adım hatta ileriye götürdü. Tüm atkı sağlayanlara bu anlamda çok teşekkür ediyorum. Kadın muhtarlarımızla yaptığımız görüşmenin de asıl içeriği buydu. Kendilerine ürettikleri iç çamaşırları, satın aldıkları malzemeleri bölgeye gönderdikleri için verdikleri her türlü destek için, her türlü ürün için, hayır için çok teşekkür ediyorum.”

“ŞAHSIM VE AFYON OLARAK BURAYLA AİDİYET KURDUK”

Deprem bölgesinde bir aidiyet kurduklarının altını çizen Yiğitbaşı sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz burayla bir aidiyet kurduk. Açıkçası ben deprem öncesi İskenderun’u görmemiştim. Hatay’a gelmemiştim. Belki geçtim ama çok fazla kalıp da gezme şansım olmamıştı. Yaklaşık bir aydır buradayız ve burayla ciddi bir gönül bağımız oluştu. Ben bunu hem kendi adıma söylüyorum hemde Afyonkarahisar olarak söylüyorum. Dolayısıyla buradan hiçbir zaman elimizi eteğimizi çekmememiz gerekiyor. Aslında bu durum milletimiz için bu geçerlidir. Ama ben Afyon üzerinden konuşursam deprem bölgesini unutmamamız, buradaki vatandaşlarımızın o iyileşme sürecinde hep yanlarında olduğumuzu onlara hissettirmemiz gerekiyor. Dolayısıyla buraya geliş gidişlerimiz mutlaka eksik olmayacak. Yine gelip gideceğiz inşallah. Öyle planlıyorum ama orada olsak da kalbimizin bir kısmı burada kalmış oldu. Biz inşallah buradaki her türlü ihtiyacın giderilmesi için elimizden gelen gayreti gösterip, gönül köprüsünü kurduk. Her zaman için onu taze tutmaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımızın, hemşehrilerimizin de desteğiyle katkısıyla bunu sürdüreceğiz.” “DEPREMZEDELERİ KULLANAN DOLANDIRICILAR İNSANLIK ADINA ÜZDÜ”

Depremzedelere yardım etme adı altında oluşturulan dolandırıcı çetesine ilişkin görüşlerini açıklayan Vali Yiğitbaşı sözlerini şöyle tamamladı: “Vatandaşlarımız depremzedeler için bölge için çok duyarlı. Yardım etmek o noktadaki yaraları yardım ederek sarmak istiyorlar. Ama bu nokta biraz dolandırıcıların iştahını kabartıyor. Nerelere yardım yapılabilir? Hangi kurumlar tercih edilmeli sizce? Ben Afyonkarahisar’da olsam da konuyu Emniyet Müdürümüz Ali Temiz’in beni bilgilendirmesiyle çok yakinen takip ettim. Bu operasyon gerçekten insanlık adına üzücü. Böyle olağanüstü dönemde bu kadar olumsuzluğun yaşandığı bir dönemde bu tip istismarlar, bu tür ne ki dolandırıcılıkların yaşanması gerçekten üzüyor. Çünkü bu tür olaylar insanların güvenini gerçekten etkiliyor. Ama bizler yakalandıkları için memnunuz. Afyonkarahisar Emniyet Müdürümüz Ali Temiz ve tüm personelimize ve teşkilatımıza, emniyetimizin güzide personeline bu evsile ile İskenderun’ndan teşekkürlerimi iletiyorum. Biz Afyonkarahisar Valiliği olarak ilk günden itibaren depremzedeler ve bölge için gönüllü çalışmaları nasıl yönlendirebileceğimizi düşündük ve kriz merkezimizdeki çalışmaların dışında ‘Afyon Sizinle’ diye bir platform oluşturduk. ‘Afyon Sizinle’ platformunun yazılımı AKÜ hocaları tarafından yapıldı. Fikir bana aitti. gönüllülerle Afyonkarahisarlı hemşehrilerimizi orada yaşayan depremzedelerimizi buluşturmak üzere kurulmuş bir sistem. Gıda yardımı olsun, kıyafet yardımı olsun, birine bir Türkçe dersi vermek olsun. Ya da bir kişiyi, bir aileyi evinde ağırlamak gibi. Bu tip çeşitlendirebileceğiniz pek çok hayrın, gönüllülük faaliyetinin o sistem üzerinden yapılabileceğini tekrar duyurmak istiyorum. Lütfen internetten girsinler oraya baksınlar. afyon sizinle nokta org platformu üzerinden çok rahatlıkla doğru bağlantıları, doğru kişilerle kurulması için yöneticilerimiz çalışıyorlar. Yardımlar valilik üzerinden, AFAD üzerinden ve valiliğimizin pek çok aslında sosyal medya hesabında duyurduğu kanallar var. Bu anlamda lütfen kurumsal kamu kurumlarının hesaplarını takip edip bizim duyurularımıza kulak verirlerse inşallah böyle sıkıntıları daha az yaşayacağız. Minimuma indireceğiz diye düşünüyorum.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM