“Afyon’da kenevir üretimi yapılacak”

“Afyon’da kenevir üretimi yapılacak”

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Afyonkarahisar’da uluslararası anlaşmalara uygun olarak halen haşhaş üretim ve işleme süreçlerini başarıyla yürüten TMO kontrolünde ilaç etkin maddesi için kenevir üretilmesi ve işlenmesinin sağlanacağını söyledi

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Afyonkarahisar’da 45’ncisi düzenlenen Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı Akrones Termal Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya; Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, AK Parti Milletvekilleri Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven, MHP Milletvekili Mehmet Taytak, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, İGM Başkanı Burhanettin Çoban, ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, ATB Başkanı Mehmet Mühsürler, Belediye Başkanları ve sektör temsilcileri katıldılar. “AFYON OLARAK PEK ÇOK ALANDA ÖNCÜYÜZ” Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından toplantının açış konuşmasını Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı yaptı. Afyonkarahisar’ın Anadolu’nun batısında olmasına rağmen doğuyla batıyı, kuzeyiyle güneyi birbirine bağlayan jeolojik açıdan konumu itibariyle yer altı yer üstü zenginlikleriyle çok kıymetli ve özel bir şehir olduğunu belirten Yiğitbaşı, “Afyonkarahisar bilindiği gibi gıda anlamında, tarım ve hayvancılık anlamında öncü bir şehir. Sayın Bakanımızla birlikte yaptığımız toplantıda kendisinin bir talimatı oldu. Kendi kendine yeter bir şehir olmanın dışında aynı zamanda ihracat da yapabilen, kendi kendine yettiği gibi ihracatı da farklı ülkelere yapabilen bir şehir olmanın öneminden bahsetti. Bizler Afyonkarahisar olarak pek çok alanda öncü konumda olduğumuzu mutlulukla, sevinçle bir kez daha ifade etmek istiyorum. Afyonkarahisar Valisi olarak jeotermal seralarda domates üretiminde özellikle Türkiye’de birinci sıradayız. Avrupa’ya, Rusya’ya ihracatımız mevcut. Türkiye’de çok önemli ürünlerde hep önce geliyoruz. Bu ürünler; Buğday, arpa, patates, haşhaş, ayçiçeği, şeker pancarı ve tanelik mısırdır.” dedi.

“AFYON 53 FARKLI ÜLKEYE 43 FARKLI ÜRÜNÜ İHRAÇ EDİYOR”

Afyonkarahisar’da yaklaşık 573 bin 823 hektar alanda tarımsal bir üretim yapıldığını belirten Yiğitbaşı, “İlimizdeki tarımsal üretim oranı Türkiye’de bizleri ilk on içerisinde 8’nci sırada yer almamızı sağlamaktadır. 50 bin ton kiraz, 50 bin ton vişne ile yıllık ortalama üretim anlamında hem iç piyasada hem de ihracatta öncü konumdayız. Tabii gıda ve tarımsal üretim dışında hayvancılıkta da ilkler arasında öncüyüz. Dört yüz bin büyükbaş, bir milyon iki yüz bin küçükbaş ve 15 milyon kanatlı varlığıyla hayvancılık ürünlerinde de yine Afyonkarahisar adından oldukça fazla söz ettiriyor. Ülkemizde de en bilinen ürünlerimiz arasında yine 12 ton sucukla öncü konumdayız. 577 ton pastırma, yıllık 232 ton kaymak, 20 bin ton kadar lokum üretimi şehrimizde yapılmaktadır. İhracat yaptığımızı ifade ettik. Kısaca altını çizerek vurgulamak istiyorum. Gıda ihracatı yapan şu an itibariyle 65’e yakın firmamız vardır. İlimizden 55 farklı ülkeye 43 farklı ürünün ihracaatı yapılmaktadır. Yoğun bir çalışma döneminde Afyonkarahisar’a teşrifleri için Tarım ve Orman Bakanı Sayın Vahit Kirişçi’ye halkımız adına teşekkür ediyorum. İnşallah tarım ve hayvancılıkta orman varlığında da öncü bir şehir olarak biz çalışmalarımızı gayretle, azimle sürdürmeye devam edeceğiz. Bakanımızın, bakanlığımızın destekleriyle tekrar toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.” diye konuştu.

“DEPREM FELAKETİ SONRASI KATKILARINI ESİRGEMEYEN AFYON İYİ Kİ VAR”

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, 6 Şubat 2023 tarihinde ard arda yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu yaraların sarıldığını belirterek konuşmasına başladı. Kirişçi, “Yüz on bin kilometrekarelik coğrafyamız 14 milyon vatandaşımız doğrudan tüm Türkiye ise dolaylı olarak maalesef etkilenmiştir. Çok şükür hızla yaralar sarılıyor. Bayramın ikinci günü bırakın çadırı, bırakınız konteyneri artık köy evlerinin anahtar teslim törenlerini bile çok şükür gerçekleştirebilir hale geldik. Depremin üzerinden 77 gün geçtikten sonra bu vesileyle Afyonkarahisar’ımıza gerek maddi destekleri gerekse de burada depremzede kardeşlerimize gösterdikleri ev sahiplikleri nedeniyle şükranlarımı sunuyorum. Dualarıyla her daim aziz milletimizle birlikte depremzedelerin yanında yer almış Afyonkarahisar’ımız iyi ki var. Allah yokluğunuzu vermesin.” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE TARIMSAL İHRACATTA SÖZ SAHİBİ”

Tarım ve Orman Bakanlığı görevine geldikten itibaren faydalı olduğuna inandığı sektör buluşmalarını gerçekleştirdiklerini dile getiren Kirişçi, “Bakanlığımızda göreve geldiğim günden itibaren faydalı olduğuna inandığımız bu tür buluşmaları gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Bu seçim sürecinde olsa bile Afyonkarahisar’daki Tarım Sektörü Buluşmalarının 45’ncisini gerçekleştireceğiz. Bu toplantınında, sektörümüze, tüm ülkemize hayırlar getirmesini Rabbimden niyaz ediyorum. 21 yıldan beri iktidarda olan partimiz her alanda olduğu gibi tarım ve orman alanında vatandaşlarımızın, ülkemizin ihtiyaçlarının uygun, sürekli çözümler üretmiştir. Evvela ve ilk olarak sektörün ihtiyacı olan mevzuatları zamanında ve bu 21 yıllık sürede bunları bizim mevzuatımıza kazandırmış 15 tane temel kanunu böylelikle uygulamaya koymuştur. Bunun bir doğal sonucu olarak hem mevzuat açısından hem de yapılan desteklemeler noktasında bugün tarımsal üretimde artık dünyada ilk ondayız. Avrupa’da da birinci sıradayız. Dünyanın en büyük ihracatçısıyız. Dünyanın en büyük ikinci makarna ihracatçısıyız. Kısacası tarımsal ihracatta da söz sahibiyiz. Otuz milyar doları bulan ihracatımız 85 milyona ulaşan nüfusumuz 52 milyonu aşan turist sayımız 182 milyon hava yolu yolcusunun gıda ihtiyaçlarını da yine bizim sektörümüz, tarım ve orman sektörü karşılar duruma gelmiştir.” ifadelerine yer verdi.

“20 YILDA 830 MİLYAR LİRA TARIMSAL DESTEK SAĞLADIK”

“Peki, bu başarı kendiliğinden mi oldu? Elbette ki değil. Marifet iltifata tabiidir dedik. Vatandaşlarımıza yol gösterdik, rehberlik yaptık. Ve 20 yılda bugünkü rakamlarla 830 milyar lira tarımsal destek sağladık.” diyen Kirişçi, “Örneğin Afyonkarahisar’ımız 20,5 milyar lirayla önemli bir tarım kenti olduğu gerçeğinden harekette bu desteklerle desteklenmiş oldu. Gerçekten böylesine bir destek bizim her alanda daha güçlü, daha dayanıklı, daha dirençli hale gelmemizi sağladı. Türkiye 2022 yılı sonu itibariyle bitkisel üretimde 128,6 milyon ton üretim ile tüm zamanların en yüksek üretimini gerçekleştirdi. Bitkisel üretimde stratejik öneme sahip ürünlerdeki fark ödemesi adını verdiğimiz ürünlerin beş üründen bunun 18’e çıkarılmasını sağladık. Sertifikalı tohumluk üretimi 9 kat artışla bir nokta 4 milyon tona ulaştı. İhtiyacımız olan sertifikalı tohumluğun yüzde 96 yurt içinden ve yüzde 96’sı yurt içinden karşılarken 97 ülkeye tohum ihracatı gerçekleştirir hale geldi. Mera ve çayırlarımıza sahip çıktık. On altı milyon dekar alanda mera ıslah ve ambalajman projeleri yaptık. Havza bazlı üretim ile hangi ürün nerede yetişecek bunları belirledik.” ifadelerini kullandı. “AFYON’UN TÜM ÜRETİMİNDE POZİTİF BİR ARTIŞ VAR”

Afyonkarahisar’ın hayvansal üretimde adından haklı olarak, ağırlıklı olarak hissettiren bir şehir olduğunu ifade eden Kirişçi şunları söyledi: “Afyonkarahisar 2002 yılında yüzde 4,4 olan hayvansal üretime olan destek payı bugün itibariyle yüzde 25’e çıkmış durumdadır. Tüm üretimde bir pozitif artışın olduğunu söyleyebilirim. Yüzde 72 artışla 9,9 milyon olan büyükbaş hayvan sayımız 17 milyon ile yüzde 76 artışla 32 milyon olan küçükbaş hayvan sayımızda 56,3 üç milyon başa yükselmiş bulunmaktadır. Arılık olan varlığımız yüzde 114 artışta 4,2 milyondan 9 milyona, kanatlı hayvan varlığımız yüzde 46 artışla 251 milyondan 367 milyon âdete yükselmiştir. Islah çalışmasıyla da ortalama karkas ağırlığımız yüzde 60 artışta 178 kilogramdan, 284 kilograma yükselmiştir. Kırmızı et üretimi yüzde 157 artıştan 780 bin tondan 2 milyon dolara, çiğ süt üretimimiz yine yüzde 76 artışla 23,2 milyon tona yükselmiştir. Tavuk eti üretimimiz yüzde 245 artışla 2,4 milyon tona, yumurta üretimimiz yüzde 71 artışta 19,8 milyar âdete, bal üretimimiz ise yüzde 53 artışla 114 bin tona yükseltmiştir. Kırsal kalkınmada da bakanlığımız önemli destekleri vatandaşlarımızın, üreticilerimizin istifadesine sunmuştur.”

“GÖÇÜ TERSİNE ÇEVİRMEK İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ”

Özellikle kırsalda uzman eller, IPARD ve kırsal kalkınma yatırımları, destekleme hibe programlarında 88 bin 600 yüz projeye cari fiyatlarla 60 nokta 4 milyar lira hibe desteği sağladıklarını ifade eden Kirişçi şöyle konuştu: “İki yüz elli dokuz bin kardeşimize de istihdam imkânı sunduk. Gücünü tersine çevirmek için, göçü tersine çevirmek için var gücümüzle çalışmalarımıza devam ettiğimizi belirtmek isterim. Değerli kardeşlerim, bizim tabii ki tarım alanlarımızı korumamız bir zarurettir. Zira biz toprak zengini bir ülke değiliz. Bunun için 9,3 milyon hektar büyüklüğündeki 440 büyük ovayı tarımsal sit alanı ilan ettirdik. Yeter gelirli arazi büyüklüğü düzenlemesiyle satış ve miras yolunda tarım arazilerinin bölünmesini önledik. Tarım dışına çıkan arazi miktarı 2002 yılı öncesi 120 bin hektar iken 2002 yılı sonrası 60 bin hektara, son dönemde ise bunu 15 bin dekara kadar düşürdük.”

“ALTI BUÇUK MİLYAR FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURDUK”

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, özellikle Et Süt Kurumu, Toprak Mahsulleri Ofisi, Tarım Kredi Kooperatifleri, Atatürk Orman Çiftliği bir kısmı regülasyon kurumları olan araçların marifetiyle piyasa regülasyonuna önemli katkılar sağlandıklarını dile getirdi. Kirişçi şunları kaydetti: “Tarımda markalaşma adına son 26 yılda Türkiye’de, bin 170 tarım ve gıda ürününün coğrafi işareti tescil edildi. Bunun bin 159’nun son 20 yılda tescil edilmesi de sıradan bir başarı olarak asla değerlendirilemez. Önemli bir mesafe alınmış ve hala da alınmaya devam edilmektedir. Bakanlığımızın bir diğer görev sahası malum ormancılıktır. Dünyanın akciğerleri olan ormanları koruyup geliştirdik. Aynı zamanda tarım topraklarının da korunmasını sağladık. Yüzde 12 orman alanlarımızı artırarak 23 nokta iki milyon hektara çıkardık. Orman, ormanlık alanların en çok arttıran ülkeler sıralamasında Avrupa’da ilk, dünyada altıncı sıradayız. Altı buçuk milyar fidanı toprakla buluşturduk. İnşallah bu yılın sonu itibariyle de o başlangıçtaki hedefimiz olan 7 milyarı gerçekleştirmiş olacağız. Orman köylümüzün refahını artırmak için yüzde 20’si hibe, yüzde 80’i faizsiz, Orköy kredisi verdiğimizi ve bundan da Afyonkarahisar’ımızın gerçekten yerinde istifade ettiğini de belirtmek isterim. İlk kez 2010 yılında arıcılarımızın hizmetine sunduğumuz bal ormanı sayısını 734’e ulaştırdık. Orman Parkı sayımızı da 90’den bin 842’ye ikiye çıkardık. Artık orman yangınlarıyla mücadelede tamamıyla teknolojiyi kullanan kara araçları ve hava araçları konusunda da kendi envanterine kayıtlı olan araçları bu alanda kullanabilen nadir ülkelerden biri haline geldik. Zira 22 uçağımız, 9 helikopterimiz böylelikle de 31 hava aracından oluşan bir filomuz var. Bu filomuzuda Allah gerektirmesin. Bu mücadeleleri sürdüreceğiz. 2002 yılında 633 olan arazöz sayımızı bin 350’ye envanterde olmayan ilk müdahale aracını 2 bin 184 adede, bin 621 olan iş makinası sayısını da bin 739’a çıkardık. İHA’ların yangınla mücadelede kullanan Avrupa’da ilk ülke olduğumuzu belirtmek isterim. Ormanları 776 kuleden 24 saat gözetliyoruz. Bunun 181’nin akıllı kule olduğunu da belirtmek isterim. Yangına ilk müdahale süremizi son 20 yılda, 40 dakikadan, 11 dakikaya bu teknoloji ve insan kaynaklarımız sayesinde düşürmüş olduk. Orman yangınlarına ait güncel verileri oluşturduğumuz bir yeşil vatan, 24 saat canlı olarak ekranda bizim web sayfalarımızda görülebilir, takip edilebilir.”

“ÜLKELER GİBİ KENTLERİNDE KENDİLERİNE YETERLİLİĞİ ÖNEMLİ”

Ülkeler gibi kentlerin de kendilerine yeterliliğinin çok önemli olduğunun farkına varılması gerektiğini dile getiren Kirişçi sözlerini şöyle sürdürdü: “Kentlerin kendi kendilerine yeterliliği noktasında başlğımız elbette ki tarım kenti olacaktır. Burada amacımız taze, ucuz ve egzoz emisyonundan dolayı çevreye daha az zarar verilen israfın önlendiği bir uygulamayı mutlak suretle yaygınlaştırmak durumundayız. Yine tarım sektöründe 1Ekim itibariyle e-devlet uygulamasına geçtik. İki dakikada vatandaşlarımızın işlemlerini buradan yapma imkânlarını onlara sunduk. 1 Ocak itibariyle de tarım cebinde mobil uygulamasını devreye aldık. Sözleşmeli üretimin çok önemli olduğunu bildiğimiz için 2023 yılı Mart ayında da Gazi Meclisimizde bulunan değerli milletvekili arkadaşlarımızın da büyük destekleri ve gayretleriyle tarımla beraber tarımın içerisinde yer aldığı 40 maddelik Tarım Orman Kanun paketimizi yasalaştırdık. Bunun içerisinde planlı tarım, sözleşmeli üretin, yeni ÇKS uygulamaları ve ekilmemiş bir karış toprak kalmasın, uygulaması ağırlıklı olarak yer almaktadır. Aile işletmelerinde hayvancılık desteklemeleri gelir koruma sigortası, tarımsal örgütlerin derecelendirilmesi çalışmaları bizim önceliğimizdir. Bu kanundaki en önemli olarak gördüğümüz hususun özellikle planlı tarım olduğunu belirtmek isterim. Eğer biz en tepeye planlı tarımı koyacak olursak bu suyun yerinde ve dozunda kullanılmasını gerekli kılacaktır. Bu toprağın bilinçli olarak kullanılmasını yine zorunlu kılacaktır. Sözleşmeli üretimi gündeme getirecektir. Üretim kaynaklarının optimize edilmesini ve tarımsal hâsılanın arttırılmasını ve ormancılık alanında kanun değişikliğiyle de yine ormana ilişkin bazı düzenlemeleri bu kanun çerçevesinde de inşallah hayata geçirmiş olacağız.”

“HAŞHAŞ ÜRETİMİNDEKİ DURUM AFYON’DA KENEVİR ÜRETİMİNDE DE KULLANILACAK”

Kirişçi sözlerini şöyle tamamladı: “İlaç üretiminde etkin madde olan kenevir yetiştiriciliğinde Afyonkarahisar’ımız için çok önemli olacak ve hali hazırda haşhaş üretiminde Toprak Mahsulleri Ofisimizin bu konudaki sahip olduğu durum ilaç etkin maddesi olarak kullanılan kenevir üretimi için de geçerli olacaktır. Ülkemizde malumlarımız olduğu üzere lif ve tohum üretimi yapmak amacıyla izinli olarak üretilen kenevir bundan böyle inşallah ilaç etkin maddesi içinde kullanılabilir hale gelecek. Son 20 yılda Afyonkarahisarlı çiftçilerimize sözlerimin başında belirttiğim gibi 20,5 milyar liralık tarımsal destek verdik ve yatırım yaptık. Son 20 yılda Afyon’a sağlanan destek ve yapılan yatırımlarla ilgili başta keten, lif, kırmızı pancar, haşhaş, vişne ve bal kabağı ve patates tarımı başta olmak üzere bitkisel üretim miktarını yüzde 86 artışta 400 milyon 188 bin tona çıkardık. Sözlerimi tamamlarken, özellikle bu ülkeye şartlar ne olursa olsun üretmeye devam ederim. Eli öpülesi üreticilerime şükranlarımı sunuyorum. Onlar iyi ki varlar, iyi ki onlar üretiyorlar. Allah onlardan ve sektörün diğer paydaşlarından razı olsun diyorum.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM