AKÜ, TURKAK Akreditasyon Belgesini almaya hak kazandı

AKÜ, TURKAK Akreditasyon Belgesini almaya hak kazandı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Akredite Doğal Taş Analiz Laboratuvarı (DAL) 6 adet Amerikan (ASTM) Doğal Taşlar standardı ile 9 adet Avrupa Birliği (EN) Yapay Taşlar Standartlarından TURKAK Akreditasyon Belgesini Türkiye’de ilk kez almaya hak kazanan laboratuvar unvanını almayı başardı.

 

Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İ. Sedat Büyüksağiş, DAL’ın kurulduğu 2008 yılından bugüne TURKAK tarafından akredite deney sayılarını sürekli arttırdığını belirtti. DAL’ın doğal taş ve agrega sektörlerine yönelik olarak şimdiye kadar 25 adet doğal taş ve 14 adet agrega standardında TURKAK akreditasyonuyla hizmet verdiğini kaydeden Büyüksağiş, “Mermer ve doğal taş sektörümüzden gelen yoğun talepleri de dikkate alarak uzman ekibimizle birlikte 2021 yılında başlayan yoğun gayretlerimizin sonucunda, 6 adet Amerikan (ASTM) Doğal Taşlar Standardı ile 9 adet Avrupa Birliği (EN) Yapay Taşlar Standartlarından da ülkemizde ilk kez TURKAK Akreditasyon Belgesini almayı başardık.” dedi.

Büyüksağiş, özellikle mermer ve doğal taş sektöründe, bazı ülkelere yapılan ihracatlarında ürünlerin kalitesinin belgelendirilmesine yönelik yoğun talepler geldiğini belirterek şöyle konuştu:

“Amerikan Doğal Taş Standartları (ASTM) deneyleri ile yine son yıllarda önemli pazar artışı görülen Yapay Taşlar (Agglomerated Stones) için Avrupa Birliği (EN) Yapay Taşlar Standart deneylerine yönelik oldukça yoğun talepler gelmekte, ancak bunların tamamını ülkemizde yapabilecek akredite bir laboratuvar bulunmamaktaydı. AKÜ-DAL olarak pandemi sürecini fırsata çevirdik. Kapanmaların olduğu günlerde bu konuya daha çok zaman ayırdık. Uzman ekibimizle yaptığımız yoğun toplantılar ve teknik çalışmalar ve Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ın verdiği önemli desteklerle laboratuvar altyapımızı daha da geliştirdik. 2022 yılında talep edilen bu deneyleri yapmaya başladık. Bunu takiben, Türkiye Akreditasyon Kurumuna kapsam genişletme başvurumuz sonrası uzman denetçilerin yaptığı denetimlerinden de başarıyla geçtik. Bu anılan deneylerle ülkemizde ilk kez TURKAK Akreditasyon Belgesini almaya hak kazandık.”

DAL’ın dinamik yapısıyla kaliteli, güvenilir laboratuvar hizmeti verdiğini ifade eden Prof. Dr. Büyüksağiş, laboratuvar olarak doğaltaş sektörüne uzmanlık alanları dahilinde bilgilendirme ve rehberlik etme hizmetlerini verdiklerini de sözlerine ekledi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM