AFSÜ İlaç Araştırma Merkezi olma yolunda ilerliyor

AFSÜ İlaç Araştırma Merkezi olma yolunda ilerliyor

 

 

AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Klinik Araştırmalar Birimi tarafından yürütülen kontratlı Ar-Ge projelerinin yüzde 86’sının hizmet ihracatı kapsamında uluslararası ilaç firmaları ile gerçekleştirildiğini açıkladı. Okumuş, AFSÜ’nün İlaç Araştırma Merkezi olma yolunda ilerlediğini ifade etti.

 

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, üniversitenin girişimcilik ve üniversite-sanayi iş birliği destekleri alanındaki çalışmalarıyla yeni başarılara imza atmaya devam ettiğini dile getirdi.

“GELECEKTE İYİ KLİNİK UYGULAMALARI EĞİTİMİ VERİLECEK”

AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, AFSÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Klinik Araştırmalar Biriminin Klinik Araştırma Veri Tabanı (KAV) sistemini kurarak, uluslararası ilaç firmalarıyla gerçekleştirdiği stratejik iş birlikleri kapsamında 11 milyon TL değerinde kontratlı Ar-Ge projesi ile ilaç faz çalışmaları için önemli bir adım attığını belirtti. Okumuş, 2023 Nisan ayında kurularak faaliyetlerine başlayan AFSÜ-TTO Klinik Araştırmalar Biriminin, kalite standartlarına uygun uluslararası araştırmaları disiplinlerarası anlayışla yürüterek ilaçların geliştirilmesindeki farklı basamakları ifade eden faz çalışmalarına aracılık ettiğini ifade etti. Okumuş, Klinik Araştırmalar Birimi tarafından yürütülen kontratlı Ar-Ge projelerinin yüzde 86’sının hizmet ihracatı kapsamında uluslararası ilaç firmaları ile gerçekleştirildiğini kaydetti. Kısa sürede büyük aşama kaydeden ve 4 adet Faz III ve 1 adet FAZ II-III olmak üzere toplam 5 adet Ar-Ge sözleşmesine imza atan AFSÜ-TTO Klinik Araştırmalar Birimi bünyesindeki çalışmaların, AFSÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji ve Nöroloji Ana Bilim Dalındaki akademisyenlerin yanı sıra farmasötik, biyoteknoloji ve tıbbi cihaz endüstrilerine dış kaynaklı araştırma hizmeti desteği sağlayan Contract Research Organization (CRO) firmaları ile de sürdürüldüğüne dikkat çeken Okumuş, ulusal ve uluslararası ilaç firmaları ile araştırma portföyünü genişletecek Klinik Araştırmalar Biriminin, önümüzdeki dönemde AFSÜ akademisyenlerine yönelik “İyi Klinik Uygulamaları” eğitimleri vereceğini dile getirdi.

“ÜLKE İÇİN GÜÇLÜ KLİNİK ARAŞTIRMA STRATEJİSİ SÖZ KONUSU”

AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, konu hakkında yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Türkiye, şu an dünyada 109 milyar dolar olan klinik araştırma fonundan yüzde 0,3 – 0,5 arasında pay almaktadır. Ülkemizin payı 2021 yılında 325 milyon dolar seviyesinde olmakla birlikte 11. Kalkınma Planı’nda detaylı olarak yer verilen ‘Türkiye’nin klinik çalışmalarda bölgesel lider olması’ perspektifiyle kamu, üniversite ve özel sektör için bu seviyenin artırılması bir hedef olarak konulmuştur. Geliştirilmek üzere olan bir ilaç düşünüldüğünde, ilacın klinik çalışmasına dâhil olan bir gönüllü, bu tedaviyi ücretsiz olarak almasının yanı sıra ilacın fayda sağlaması durumunda ilgili yenilikçi tedavi için ilaca ilk erişen kişilerden biri olma avantajı elde etmektedir. Gönüllüler üzerindeki bu avantajın yanı sıra klinik araştırma çalışmaları, Türkiye’nin makro politik hedeflerine ulaşması için de temel bir araçtır. Sağlık hizmetleri alanında güçlü bir alt yapı sağlayan bu çalışmalar, ülkemiz için güçlü bir klinik araştırma stratejisinin potansiyelini de ortaya koymaktadır.”

“PATEN BAŞVURULARINDA ÖNEMLİ ARTIŞ”

AFSÜ TTO 2022-2023 Akademik yılında kurum içi ve kurum dışı paydaşlara yönelik toplamda 51 eğitim, toplantı ve etkinlik gerçekleştirdi. Ayrıca üniversite-sanayi iş birliği kapsamında, AFSÜ akademisyenlerinin bilgi ve deneyimlerinin sanayiye aktarımı bağlamında sağlık sektörü firmaları ile 39 danışmanlık hizmet sözleşmesi imzaladı. Akademik buluşların ticarileştirilmesi ve sanayiye aktarılmasında önemli bir işlevi olan AFSÜ TTO 13 ulusal ve 2 uluslararası patent başvurusuna aracılık etti. Üniversite olarak buluş sahibi akademisyenlerimizin patent başvurularına destek vermeye devam edeceğiz.

“ULUSAL VE ULUSLAR ARASI PROJELERDE ATILIM”

İlaç Ar-Ge merkezi olma yolunda altyapı yatırımlarına devam eden AFSÜ, 2022 yılında “Afyonkarahisar’a İlaç Gibi Gelecek” Faz1 Biyoyararlanım Biyoeşdeğerlik Merkezi kuruluşu için destek almaya hak kazandı. Projenin 2024 yılında tamamlanması ve üniversitemizdeki bu yapının ulusal ve uluslararası ilaç çalışmaları yürüten bir merkez olması hedeflenmektedir.

Zafer Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Tıbbi Mantar Tesisi” önümüzdeki günlerde faaliyetlerine başlayacak. AFSÜ’nün bu atılımı ile tıbbi mantar yetiştiriciliği üzerinden Ar-Ge çalışmaları ile ilaç hammadde üretimi alanında bilimsel çalışmalar yapılması amaçlanıyor. Yıl boyunca akademisyen ve öğrencilere tanıtım bilgilendirme ve eğitim konusunda destek veren teknoloji transfer ofisi, uluslararası proje katılımlarında önemli desteklere aracılık etti. Bilim ve teknolojide iş birliğini sağlamak amacıyla ulusal kaynaklarla desteklenmiş araştırma projelerinin Avrupa düzeyinde koordinasyonunu sağlayan “Cost Action” projelerine AFSÜ’den 9 akademisyen kabul aldı.

GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNİ DESTEKLİYORUZ

AFSÜ TTO, TÜBİTAK 1512 Girişimcilik Destek Programı (BiGG) kapsamında, 2023-2025 döneminde girişimcilere hizmet verecek yeni uygulayıcı kuruluşlar arasına girdi. AFSÜ, Uşak Üniversitesi, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Zafer Teknopark iş birliğiyle girişimcilerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, fikir aşamasından pazar aşamasına kadar destek verecek. Bu programda yenilikçi iş fikirlerinin somut iş planlarına dönüşmesi süreci uygulayıcı kuruluşlar aracılığı ile yürütülüyor. BİGG 2023 kapsamında yapılan ilk çağrı döneminde 42 iş fikri başvurusu yapıldı. 17 proje TÜBİTAK hakem değerlendirme sürecine geçti. AFSÜ 4 proje ile bu sürece dâhil oldu.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM