TED Koleji’nde 100’ncü yıl coşkusu

TED Koleji’nde 100’ncü yıl coşkusu

Cumhuriyetin 100’ncü yıl dönümü TED Afyon Koleji’nde coşku ile kutlandı. Kutlama programında konuşan okulun Genel Koordinatörü Azime Tanrıverdi,  Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Cumhuriyeti biz kurduk. Onu yüceltecek ve yükseltecek olan sizlersiniz’ sözüne vurgulayarak, “Gençler, sizlere emanet bu vatana göstereceğiniz her vefa, verilen fedakârlıkların karşılığıdır.” dedi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı TED Afyon Koleji’nde öğrencilerin koreografi eşliğinde gerçekleştirdiği koro gösterisi ile kutladı.

“MİLLETİMİZ BU ÜLKENİN EN CESUR HİKÂYESİNİ YAZDI”

TED Afyon Koleji’nde düzenlenen kutlama programında günün anlam ve önemini ithafen konuşma TED Afyon Koleji Genel Koordinatörü Azime Tanrıverdi, Cumhuriyet’in kolay kurulmadığını ve ülkenin kahramanlarının, bu ülkenin en cesur hikâyesini yazdığını ifade etti. Tanrıverdi:  “1914 Sarıkamış’ta milletimiz çok çetin bir mücadele verdi. Hava soğuk ve karlıydı. Erzurum Lisesi’nin son sınıf öğrencileri okulun çarşaflarını çuval yapıyor, içine erzak ve mühimmat doldurup Sarıkamış’ta savaşan abilerine yardıma gidiyordu. Yine aynı sene yıl, Erzurum’da milletimiz çok zor bir savaş daha veriyordu. Van’da bulunan mühimmatın Erzurum’a taşınması gerekiyordu. Eli silah tutan herkes cepheye gittiği için mühimmatı taşıması için yaşları 12 ile 17 arasında 120 çocuk 2 gün yürüyerek, kendilerinden ağır mühimmatı cepheye teslim ettiler. Dönüşte Van‘ın Saray ilçesi yakınında tipiye, yoğun bir kar fırtınasına yakalandılar. 98 tanesi birbirine sarılmış şekilde donarak şehit oldu. Sadece 22’si geri dönebildi. Geri dönenlerin 12 tanesi de hastanede şehit oldu. 120 çocuktan geriye sadece 10’u sağ kalabildi. 1915’te Çanakkale’de 1. Dünya Savaşı’nın en zor cephesinde milletimiz 7 düvelle karşı mücadele verdi. Erzurum Lisesi’nin kahraman öğrencileri bu sefer hiçbir çağrı beklemeden Çanakkale’ye gitti. Erzurum Lisesi 3 yıl üst üste mezun veremedi. Çünkü Çanakkale bir değirmen gibiydi, değirmenin adı ise ölüm değirmeniydi. Giden bir daha geri dönmüyordu. Anaların feryatları yükseliyor. Babaların gözyaşı dinmiyordu. Anadolu yangın yeriydi.” diye konuştu.

“VATANA GÖSTERECEĞİMİZ HER VEFA VERİLEN FEDAKARLIKLARIN KARŞILIĞIDIR”

Tanrıverdi, sözlerini şöyle tamamladı: “1920’de Kurtuluş Savaşı başladı. Güney cephesi, Maraş işgal ediliyor. Daha 14 yaşındaki bir çocuk; Şekerci Ökkeş. anasına diyor ki; ‘Anacığım ben cepheye gidiyorum.’ Anası da gitme demiyor. ‘Oğlum! Daha küçüksün! Dikkat et! Seni vururlar’! diyor, Şekerci Ökkeş diyor ki; ‘Anacığım, ben küçük olabilirim ama imanım, vatan sevgim ve mücadelem büyük.’ İşte bu duygularla kim bilir kaç Ökkeş şehit oluyor güney cephesinde.  1921’de Kayseri Taş Mektep Sultanisi’nin Müdürü mezuniyet defterine şunları yazıyor; ‘Okulumuzun son sınıf 63 öğrencisi Sakarya Meydan Muharebesi’nde şehit olduğu için okulumuz bu yıl mezun verememiştir.’ Kim bilir kaç okul mezun vermedi o yıl. Cumhuriyeti Erzurum Lisesi’nin kahraman öğrencileri kurdu. Cumhuriyeti 120 Vanlı, soğuktan donarak can veren çocuklar kurdu. Cumhuriyeti tüyü bitmemiş 15’liler kurdu. Cumhuriyeti Şekerci Ökkeş, Çuhadar Ali, Kınalı Hasanlar kurdu. Cumhuriyeti Taş Mektep Sultanisinin 13-14 yaşındaki kahraman şehit öğrencileri kurdu. Cumhuriyeti, Seyit Onbaşılar, Ali Saipler, Sütçü İmamlar, Şahin Beyler, Yörük Ali Efeler kurdu. Şerife Bacılar, Kara Fatmalar, kadın kahramanlar kurdu. Mustafa Kemal ve silah arkadaşları, cephe önü, cephe gerisi Cumhuriyeti kurdu. Mustafa Kemal ne diyor; ‘Cumhuriyeti biz kurduk. Onu yüceltecek ve yükseltecek olan sizlersiniz.’ Gençler, sizlere emanet bu vatana göstereceğiniz her vefa da verilen fedakârlıkların karşılığıdır. 100 yıl önceki uyanışımızın büyük gününün yıldönümünü kutluyoruz. Atamızın açtığı yolda, Onun izinde emin adımlarla ilerlerken 100.yılın coşkusunu ve heyecanını kalbimizin en derin yerinde hissediyoruz. Atamızın da dediği gibi bugün en büyük bayramdır.”

Konuşmanın ardından TED Afyon Koleji öğrencileri, hazırladıkları koreografi eşliğinde koro gösterisini gerçekleştirdiler.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM