“Cumhuriyet ilelebet olsun”

“Cumhuriyet ilelebet olsun”

AKAL öğretmen, öğrenci ve idarecilerinin ortak çabalarıyla düzenlenen etkinliklerde Cumhuriyetimizin 100’ncü yıl kuruluşu zirvede kutlandı. Okulda düzenlenen törende konuşan AKAL Müdürü Necdet Saraçoğlu, “29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. İlelebet Cumhuriyet olsun” dedi

 

Afyon Kocatepe Anadolu Lisesi’nde (AKAL) Cumhuriyetimizin 100’ncü kuruluş yıldönümü nedeniyle bir dizi etkinliğe imza atıldı.

ÇEŞİTLİ ETKİNLER ARD ARDA YAPILDI

Okul bahçesi giriş kapısında Cumhuriyetin 100. Yılı afişleri asılarak liseye ait logo içinde 100. Yıl Logolu çalışmada ihata duvarlarına asıldı. 100. Yıl logolu rolap Atatürk kompozisyonu okul koridoruna konulup, okulun Tarih Öğretmenleri tarafından tüm sınıf ve şubelerde ‘’100.yılında “Cumhuriyetin Serüveni”’ konulu konuşmalar yapıldı. Cumhuriyetin 100. Yılı anısına  “Voleybol Turnuvası” düzenlenip öğretmenler ve öğrenciler arasında yarı final ve final maçları oynandı. Okul panolarında Cumhuriyet ile ilgili görsel ve afişleme yapıldı. Sosyal medya ortamında paylaşıldı. Resim Öğretmenlerince “100. Yılında Cumhuriyetimizin Yüzü” temalı resim sergisi düzenlendi. Atatürk köşesinin Atatürk kitaplarıyla donatılmasının ardından öğrenciler Sevgi Akman, Ali İpek tarafından okulda “Cumhuriyetimizin 100. Yılı ve Atatürk” konulu röportajlar yapıldı. Öte yandan 23 Ekim 2023 tarihinden itibaren teneffüslerde Cumhuriyetin 100. Yılı amacıyla farkındalık oluşturmak için anons ve marşlar çalındı. Ön ve arka yüzlerinde Cumhuriyetimizin 100. Yılı ve okul logosu olan kitap ayraçları ile araç kokusu görselleri öğrencilere ve velilere dağıtıldı.

“29 EKİM 1923 TARİHİNDE CUMHURİYET KABUL EDİLDİ”

26 Ekim 2023 tarihinde Anıtkabir ile Birinci ve İkinci Meclis gezisi düzenlenerek öğrenciler, öğretmenler ve idareciler Ankara’ya gittiler. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Atatürk ve Cumhuriyet şehitleri için 27 Ekim 2023 Cuma günü öğleden sonra lokma döktürülerek ruhlarına Fatiha’lar okundu. 29 Ekim 2023 Pazar günü Matematik Zümre Öğretmenleri tarafından hazırlanan resmi kutlama programı okulda gerçekleştirildi. Programda konuşan Okul Müdürü Necdet Saraçoğlu, önce vatan düşüncesiyle yola çıkan atalarımızın, canlarını asla vatanın önünde tutmadıklarının altını çizdi. Saraçoğlu, “ 1. Dünya Savaşı sonrası Anadolu düşmanlar tarafından işgal edilmiştir. Bütün Anadolu toprakları düşman askerlerinin postallarıyla kirlenmiştir. Artık Anadolu toprakları gözü yaşlı analarla doludur. Özgürlük ve bağımsızlık benim karekterimdir diyen Mustafa Kemal Çanakkale’de destan yazan Türk ordusunun var olma mücadelesini, azim ve kararlığını görmüş, taarruzu değil ölmeyi emrettiğinde hiç terettüd etmeyen yüce Türk Milletinin Kurtuluş Savaşını da kazanacağına inancı tamdı. Paşalarla konuştu onlar ümitsiz ve yorgundu. Yanındakiler Atatürk’e, ‘Paşam, asker yorgun.’ dediler. ‘Dinlenir.’ dedi. Paşam, ordumuz yok dediler, ‘Kurulur’’ dedi. Paşam, silahimiz yok deddiler. ‘Bulunur’ dedi. Paşam, paramız yok dediler. ‘Bulunur’ dedi. Paşam, düşman çok dediler. ‘Yenilir.’’ dedi.  ‘Size ölmeyi emrediyorum.’ dedi. ‘Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz.’ dedi ve ‘Geldikleri gibi giderler.’ dedi. Gittile7. 28 Ekim 1923 tarihinde ‘Yarın Cumhuriyeti ilan ediyoruz.’ dedi. 29 Ekim 2023 tarihinde 1. Meclis’te Cumhuriyet kabul edildi.” dedi.

“CUMHURİYET KULA KUL OLMAMAKTI”

Saraçoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Atatürk’ün hayatında yılgınlık yoktu. Başarısında akıl, bilim ve Türk Milletine güven vardı.  Bütün zorluklara, ihanetlere rağmen kan ve gözyaşı dökerek her karışı şehit kanlarıyla sulanmış bu topraklarda en büyük eserim dediği Cumhuriyeti kurarak dediklerini yaptı. Ve Mustafa önce Kemal sonra da Atatürk oldu. Cumhuriyet; tebaadan eşit vatandaşlığa geçmekti. Kula kul olmaktan kurtulmaktı. Kızlarımızın okumasıydı. Özgür olmaktı. Özgür iradeyle oy kullanmaktı. İnsanca yaşamaktı. Uşak, Afyon Şeker Fabrikasıydı. Nazilli Basma Fabrikasıydı. 1926’da Kayseri’de kurulan ilk uçak fabrikasıydı. Kısaca adan olmaktı Cumhuriyet. Cumhuriyet demokrasi ile taçlandırılmalı demokrasinin de olmazsa olmazı laikliktir. Bu kavramların içi mutlaka dolmalıdır. Cumhuriyetimizin 100. yılında Cumhuriyetimizi kuran Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitlerimizin için döktürülen lokmalar ve hayır duaları ruhlarına gitsin inşallah. Onları rahmet ve minnetle anıyoruz. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. İlelebet Cumhuriyet olsun.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM