Çankaya: Ziraat odaları işlevsizleştiriliyor

Çankaya: Ziraat odaları işlevsizleştiriliyor

DEVA Partisi il yönetim kurulu üyeleri Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çankaya ile camianın sorunları üzerine görüş alışverişinde bulundu. Çankaya, tarım sektörünün gelişmesine öncülük eden en büyük sivil toplum kuruluşları olan Ziraat Odalarının işlevsiz hale getirildiğini açıkladı

 

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Afyonkarahisar İl Başkanı Kadir Daylık ve beraberindekiler Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çankaya’yı oda da ziyaret ederek camianın sorunlarını dinlediler. Ziyarette İl Başkanı Kadın Daylık’ın yanı sıra; Yönetim kurulu üyeleri Burak Açıkgözoğlu, Hasan Er, Nevzat Arslan ve Kerem Konuralp hazır bulundu.
“DEVA PARTİSİ
TARIMIN DEVA’SI OLACAK”
Kadir Daylık, yakın siyasi tarihte ilk kez bir siyasi partinin, iktidarın ilk 90 gününde ve ilk 360 gününde ne yapacağını detaylarıyla açıkladığını belirtti. Daylık, “Bunlardan ilki Tarım Eylem Planımız şuana kadar tam oniki eylem planını kamuoyuna açıkladık. Biz, 90 ve 360 günlük eylem planlarımızın açıklamasına ilk olarak tarım sektörüyle başladık. Tarımda çiftçimizin, üreticimizin yaşadıkları dertlerin devası olmak için çalışıyoruz. Ali Babacan liderliğinde kurulan DEVA Partisi tarım alanında ve ülkemizde yaşanan tüm sorunlara artık bir nokta koymak için yola çıktı. Emaneti teslim almak için biz hazırız. Gün milletimizin öncelikli sorunlarını çözecek politikaları tek tek anlatarak ve halkımızın sorunlarını dinleyerek yolumuza devam ediyoruz. Kuru hamasetin, içi boş sloganların arkasına saklanmadan, ülkemizin gerçek gündemini ve devasını anlatmaya devam edeceğiz.” dedi.
“ÇİFTÇİNİN BORÇLARINI
FAİZSİZ 2 YIL ERTELEYECEĞİZ”
DEVA Partisi’nin iktidara gelmesi halinde 90 ve 360 günlük eylem planını açıklamaya topraktan başlayacaklarını ifade eden Daylık şunları kaydetti: “İlk adımımız tarım politikaları olacak. Yıllardır feryadı duyulmayan çiftçimizin sesi olmak için, deva damlalarını toprakla buluşturmak için, gayretliyiz. Yerli üreticimizi güçlendirip, çiftçimize emeğinin ve alın terinin karşılığını kuruşu kuruşuna ve günü gününe almasını sağlayacağız. Sadece kendi kendimize yeterli olmakla kalmayacak, artan üretimimizle, pek çok üründe net anlamda ihracatçı hale geleceğiz. Tarım denilince akla haciz, borç, maliyet artışı, zarar, çöpe dökülen ürünler ve kuraklık gelmeyecek. Çiftçimizin borçlarını en az 2 yıl faizsiz olarak erteleyeceğiz. Çiftçinin toprağına, traktörüne haciz gelmeyecek, üretim aksamayacak. Çiftçimizin kullandığı mazotun ÖTV’sini çiftçimize geri iade edeceğiz. Çiftçimizin kullandığı gübrenin maliyetinin yarısını, yüzde 50’sini, destek olarak kendisine vereceğiz.”
“TARIM LİSELER İNŞALLAH TEKRAR AÇACAĞIZ”
Daylık sözlerini şöyle sürdürdü: “Elektriği, çiftçiye özel tarifeyle, daha ucuza sağlayacağız. Tarım desteklerini, üretimin yapılacağı dönemin başında açıklayacağız ve aynı yıl içinde destek ödemelerini gerçekleştireceğiz. Çiftçimizin kalkınması için, tarımda ithalatı değil, içeride üretimi destekleyeceğiz. Sözleşmeli tarımın yasal altyapısını güçlendirip, üretici sanayici iş birliğini etkin hale getireceğiz. Tarım liselerini tekrar açacağız. Küçük üreticinin pazarlama problemlerini çözeceğiz. Özellikle ihtiyaç fazlası ürünlerde ihracatı destekleyecek, keyfi ihracat yasaklarına son vereceğiz. Başta tohum olmak üzere, dışa bağımlılığı azaltacağız. Tarım sigortası kapsamını genişleterek çiftçilerimizi risklere karşı koruyacağız. Kuraklığın neden olduğu tahribatı önlemek amacıyla, tarımsal sulama yatırımlarını hızla tamamlayacağız. Kapalı devre, yağmurlama ve damlama sulamayı hızla yaygınlaştıracağız. Toprağı su ve teknoloji ile buluşturarak, sulamada israfı önleyecek son teknolojileri teşvik edeceğiz. Sulu tarım yapan çiftçimizin gelirini, bilinçli sulama ve üretim planlamasıyla en az 3 kat artıracağız.”
“ZİRAAT ODALARI ÇİFTÇİMİZİN YANINDADIR”
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Ahmet şunları söyledi: “Son yayınlanan yönetmelik ile Ziraat Odaları işlevsiz hale getirildi. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) yani mazot ve gübre Desteklemesine çiftçilerimizin müracaat yapabilmesi için il ve İlçe Tarım Müdürlüklerinden aldıkları CKS dosyasını doldurup Ziraat Odalarına gelerek güncel çiftçi belgesini alıp dosyasını ilgili müdürlüğe teslim ediyorlardı. Yeni düzenleme ile bu dosyaları her sene düzenli verenler çiftci belgesi almadan bu işlemi 1 Ekim 2022 tarihi itibari ile e- devlet üzerinden kendileri yapacaklar ya da dışarıdan birilerine belli bir ücret karşılığında yaptıracaklar. İlk defa CKS dosyası verecek çiftçiler Ziraat Odalarından çiftçi belgesi alacak. Bu uygulama ile 800 tane Ziraat Odasında çalışan yaklaşık 5 bin personelin durumu ne olacak? Tarım sektörünün gelişmesine öncülük eden en büyük sivil toplum kuruluşları işlevsiz hale getiriliyor.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM