“Baraklı’da su sorununun  sorumlusu köyün muhtarıdır”

“Baraklı’da su sorununun sorumlusu köyün muhtarıdır”

Evciler İGM Üyesi Şener Çalışan, ilçenin Baraklı Köyü’nde köy muhtarı Ramazan Cirit ve CHP Milletvekili Burcu Köksal’ın su sıkıntısına yönelik açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Çalışan, “Sözkonusu açıklamada, ‘Bir irade değişikliği, yönetim değişikliği yapılması gerekir.’ açıklaması bizim hazmedemediğimiz bir açıklamadır. Çünkü sorumlusu köy muhtarının kendisi olmasına rağmen bu güzide kurumun yıpratılmasına meydan veremeyiz” dedi

 

“KONU KAMUOYUNA
SAPTIRILARAK AKTARILDI”
Evciler İl Genel Meclisi AK Parti üyesi Şener Çalışan, ilçeye bağlı Baraklı köyünün su sorunu ile ilgili basın açıklaması yaptı. Çalışan, Evciler ilçesinin Baraklı köyünde içme suyu sıkıntısı ile ilgili kamuoyuna aktarılan konunun muhalefet partisi Milletvekili Burcu Köksal ve köy muhtarı Ramazan Cirit tarafından çarpıtıldığını söyledi. Çalışan, “Konu tamamen suyun yönetimiyle ilgili bir eksiklikten kaynaklanmaktadır. Baraklı köyümüz yaklaşık 480 nüfusa sahip olan, 1995 yılında yaşanan Dinar depreminden sonra yeni köy olarak devletimiz tarafından yapılan konutlara taşınan bir köydür. 1996 yıllında açılmış olan bir içme suyu sondaj kuyumuz var. Bu kuyu ilk açıldığı zaman saniyede 8 litre civarında ihtiyacın neredeyse 7-8 katında bir su debisine sahipken, yaşanan azalmalar neticesinde 2021 yılında yaklaşık 5 litre civarında bir saniye/litre su debisine düşmüş. En son ölçümlerde de 2,5 litre/saniye civarında bir su debisi olan kuyuya sahip. Defalarca Su Kanal Müdürlüğümüz, Genel Sekreterliğimiz tarafından yetkili arkadaşlarımızla yaptırdığımız ölçümler neticesinde orada ihtiyaç 1,5-2 litre civarında olan bir su ihtiyacı nüfus ve hayvan varlığına göre olmasına rağmen, bunun fazlası olan bir su litresi mevcut.” dedi.
“SORUN SU PARASI TOPLAYAMAYAN İDAREDEN KAYNAKLIDIR”
“1996 yılında açılmış olan kuyunun yetersizliğinden dolayı 2019 yılında açılan yeni kuyu OEDAŞ’ın elektrik hatlarındaki yenileme ve güçlendirme çalışmalarının aksamasından dolayı devreye alınamamıştır.” diyen Çalışan, “Temmuz ayı başı itibariyle de bizim Köylere Hizmet Götürme Birliği’nden yaptığımız ödenek aktarımıyla yeni kuyunun ihalesi yapıldı. Doğrudan temin yoluyla İlçe Özel İdaresi’nde Köylere Hizmet Birliği tarafından ihale edilerek yer teslimi yapılmıştır. Bu açıklamayı yapmak istememizin sebebi, yaşanan bir aksaklık ve bu aksaklığın sebebinde sadece yaz aylarında Mayıs ayında başlayıp da Eylül-Ekim aylarına kadar yani bahçe sulaması yapıldığı sezonda köylü su sıkıntısı yaşamaktadır. Bunun sebebinde de su azlığı değil, tamamen su parası toplamayan bir yönetim ve iradenin olmasından dolayı suyun kıymetinin bilinmemesi, israfından dolayı aşağıda bahçe sulayanların yukarıdaki içme suyu ve kullanım suyuna engel olmasından kaynaklanan bir sebeptir. Bu konuyu anlatmamızın sebebi de maalesef muhalefet milletvekili tarafından yaşanan aksaklığın tamamen İl Özel İdaremizin yıpratılması haline gelmesi şeklinde yapılan bir açıklamadır.” diye konuştu.
“AFYON ÖZEL İDARESİ TÜRKİYE’DE ÖRNEK ÇALIŞMA SERGİLİYOR”
Afyonkarahisar Özel İdaresini yıpratan açıklamayı yapan Baraklı Köy Muhtarı Ramazan Cirit’e eshefle teessürlerini bildirdiğini belirten Çalışan, “Geceli gündüzlü 422 tane köyümüzün hatta yetmediği zaman ihtiyaç olduğu zaman cennet vatanımızın dört bir yanında hizmet verme gayretinde olan İl Özel İdare ekiplerimiz, Su Kanal Müdürlüğü’müz, Genel Sekreterliğimiz elimizden geleni yapıyoruz. Bizim kadar İl Genel Meclisi üyelerimizinde desteğiyle destek vermeye çalıştığımız bir Afyonkarahisar İl Özel İdaresi yapılanma değişikliğiyle, teklifle karşı karşıya kalmıştır. Bu bizim hazmedemediğimiz bir durumdur. Çünkü Türkiye genelinde nadir özelliklerde çalışan yeterlilik ve iş karşılama ihtiyaç karşılama yönüyle İl Özel İdaresi’nin çalışmaları takdire şayandır. Ben bu açıklamayı özellikle yapıyorum.”
“SU BEDELLERİ VATANDAŞTAN SAYAÇLAR KONULUP ALINMALI”
Çalışan sözlerini şöyle sürdürdü: “Su sıkıntısının çözümüne yönelik şöyle bir önerimiz de var; Köylerimizde içme sularının karşılanması noktasında üyelerimizle birlikte irade anlamında bizlerin içme suları ve kullanım sularında belirlenecek olan bir tutar bu 5 ton olabilir, 4 ton olabilir 10 ton olabilir. Suyun karşılanma ve ihtiyaç düzeyine göre bu bedelin bedelsiz olarak vatandaşa içme sularının karşılanması, bunun üzerinde mutlaka ama mutlaka su bedellerinin vatandaştan konulacak olan sayaçlarla birlikte toplanılmasını istirham ediyorum. Geçen sene bunu hat safhada hissettik. Önümüzdeki yıllarda su; içme suyu ve kullanma suyu olarak belki de bizim en büyük sorunumuz olacak. Bunu tekliflerinize sunmak ve ilerleyen bütçe döneminde de bu konu üzerine çalışmayı sizlere teklif ediyorum.”
“GÜZİDE KURUMUN
YIPTARILMASINA İZİN VERMEYİZ”
Şener Çalışan şunları kaydetti: “Maalesef yani muhtar bizim muhtarımız. Bizler muhtarımızın köylümüzün ve vatandaşımızın ihtiyaçlarının karşılanması noktasında her zaman destek olduk ve olmaya devam edeceğiz. Yalnız defalarca bizim güneş enerji sistemlerini Evciler ve köylerinde ilk olarak tamamlayan ilçeyiz. Sorunsuzluğun örnek olduğu bir ilçeyiz. İş ve işleyişte uyumun örnek olduğu bir ilçeyiz. Baraklı köyünde defalarca su paralarının daha doğrusu su pompalarının elektrik faturalarından kaynaklanan su kesintileri için OEDAŞ Müdürlüğü’nde defalarca devreye girdik. Fatura noktasında biraz daha imtiyaz sağlanmasını, anlayış gösterilmesini, su kesintisinin muhtarın su parası toplamamasından kaynaklanan yalnız kesintinin mağdur olan tarafın vatandaşlar olduğunu defalarca Meclis Başkanımızın bilgisi dâhilinde mücadelesini verdik. Gelinen noktada iki senedir su sıkıntısı yaşanmaktadır ve bu yaşantının sebebi Afyon İl Özel İdaresi yönetimi değildir. ‘Bir irade değişikliği, yönetim değişikliği yapılması gerekir.’ açıklaması bizim hazmedemediğimiz bir açıklamadır. Çünkü sorumlusu kendisi olmasına rağmen bu güzide kurumun yıpratılmasına meydan veremeyiz.”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM