MİTOLOJİDE AFYON KALESİ VE TELEFERİK-2 / İsmail Özdilek

MİTOLOJİDE AFYON KALESİ VE TELEFERİK-2 / İsmail Özdilek

AFYON KALESİ VE TELEFERİK

 

MÖ 2000 yılları dâhil olmak üzere 7000 yıllık dönemde Afyon Kalesi ve etrafında Firgler, Hititler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Osmanlılar ve bizler yaşıyoruz.
Afyonumuzu kaleden seyretmek için sadece bir teleferik yapmak yeterli değildir.
7000 yıllık tarihinde 550 basamaklı Afyon Kalesi ve çevresi Afyon ve insanlık tarihi ile yoğrulmuş bir mekândır.
7000 yıllık tarihe sahip Afyon Kalesi, Çavuşbaş, Hıdırlık bölgesi dâhil olmak üzere tarihi, kültürü, sanat ve güncel yaşamının tümünü dikkate alınarak uluslararası bir proje olarak hazırlatıp Afyonumuza kazandırılmalıyız.
Bu çalışmalar, yurt içi ve yurt dışı tarihçiler, arkeologlar ve araştırmacılardan oluşacak bir heyet marifetiyle proje çalışmaları aceleye getirmeden tek elden yürütülmelidir.
Özellikle, Afyon Kalesinin jeolojik yapısı uzmanlar tarafından çok iyi araştırılmalıdır.
Teleferik yapımı ve kullanılmasının yaratacağı sarsıntı ve olasılı deprem karşısında yıkımı göz önüne alınarak yer seçimi uzmanların raporları esas alınarak teleferik yapımı gerçekleştirilmelidir.
Belki teleferiğe ihtiyaç duymayacağımız hakkındaki önerimi yazımın son bölümünde açıklayacağım.
GAZİANTEP GEZİSİ
Gaziantep’e geziye gittiğimizde sokak arasında tarihi hamam denilen binaya girdik. Daha girişte bize şehirde mevcut 32 adet müze ve sanat eserlerinin adları ve yerlerini gösteren harita ve broşür verdiler.
Dediler ki; efendim, şu yolu takip edin şu müzeyi, ileride şu müzeyi göreceksiniz, diye bizi yönlendirdiler. Hangi müzeye gitsek gezi broşürü vermek istediler. Sanki Anteplilerin hepsi turist rehberi olmuşlar.
Bizde, sadece Kalemize bakmayıp etrafındaki Hıdırlık ve Çavuşbaşı mahalle Bölgesini de sanat merkezi ve müzelerimiz de kapsayacak şekilde Antepliler gibi gezi broşürleri hazırlamalıyız.
TIPKI, GÖBEKLİ TEPE DE
OLDUĞU GİBİ. BELKİ;
Afyon Kalesinin tepe bölgesinde 7000 yıl öncesine ait, Ana Tanrıça Kybele’ye adanmış birçok tapınma yeri, 4 adet büyük sarnıç (su çukuru), adak sunu yerleri gibi antik kalıntılar bulunmaktadır.
Teleferik yapımı, tepeye kadar uzatılmadan 20m. Kala sonlandırılmalı ve kalan yol, etrafı tanımak için yaya olarak çıkılmalıdır.
Kaleye teleferik ile çıkış yerine dışarıdan kaleye ek olarak yapılacak metro tren istasyonlarında olduğu gibi yürüyen merdivenler kullanılabilir.
Ziyaretçilerin, kale üzerindeki tarihi mekânlarını emniyetli bir şekilde gezebilmeleri için de Yürüyüş yolları belirlenmelidir.
Kale etrafındaki mahalleler, kentsel dönüşüm adına yok edilmemelidir. Mahallenin tarihi dokusu araştırılıp günümüze kazandırılmalıdır.
Bunlar; Romalılardan kalan su kanalları ( Hıdıırlık’a yol yapacağız diye bir kısmı kırıldı ), Agoralar ve kale etrafındaki tarihi eserler bir bütünlük içerisinde ortaya çıkarılarak 7000 yıl önceki Afyonumuzu tekrar kazanmış oluruz.

 

AFYON KALESİ ÇIKIŞ YOLU

 

KALE ETRAFINDA BİLİNEN TARİHİ MEKÂNLAR
– Hıdırlık Kalesi yolunda Roma su kanalları ve önünde agoralar,
– Ulu Cami,
– Gavur Hamamı,
– 1915-18 dönemindeki Çanakkale Harbi, Süveyş, Kut Muharebeleri, Doğu da Ruslarla yapılan savaşlarda ele geçirilen 1850 esirin barındığı kale etrafındaki evler,
– Kale yanında Meryem Ana Ermeni Kilisesi,
– Bedesten, Demirciler çarşısı ve Han,
– Keçeciler caddesi,
– Uzun Çarşı olduğu gibi muhafaza edilmeli,
– Müze,
– Şehir parkı,
TELEFERİKSİZ AFYON KALESİ
Afyon Kalesi 550 basamaktan ibarettir.
Kalenin güney cephesinde bulunan çıkış yerinden kalenin ortasına kadar olan bölüm metro tren istasyonlarında olduğu gibi yürüyen merdiven veya asansör kullanılabilir. Bu yapı kaleye dayanmadan inşa edilebilir.
Yürüyen merdiven yapımı ile teleferiğe harcanacak para, kale çevresinin yapımı için kullanılabilir.
Kalenin ortasında ve güney cephede bulunan geniş alan, seyir terası olarak kullanılacak şekilde tertiplenmelidir. Yürüyen merdivenden sonraki bölümde kaleye doğru yaya çıkış için geniş yapılmış 20 basamaklı merdiven kullanılabilir.
Afyon Kalesinin tepe bölgesinde bulunan ve Ana Tanrıça Kybele’ye adanmış olan tapınak yerleri, 4 adet büyük sarnıç (su çukuru), kurban kesme yeri gibi tarihi mekânlar ziyaretçiler tarafından gezilmesi sağlanmalıdır.
Bu mekânlara gelen ziyaretçilerin emniyeti için gerekli tedbirler alınmalıdır.
Teleferiği yapacak firmayı mağdur etmemek için yürüyen merdiven ve kalenin çevre düzenlemesi bu firmaya verilmelidir.

 

KALENİN YAPISI ÜÇ BÖLÜM ÜZERİNDEN DÜŞÜNÜLMELİDİR

 

1nci Bölüm; Kalenin alt bölümü,
– Kalenin etrafı 360 derece dolanacak şekilde yürüyüş yolları, parklar ve etrafına spor alanları ve spor aletlerinin bulunacağı şekilde tertiplenmeli,
– Kuzey istikametindeki belirli bir bölümü İstanbul Orta köydeki gibi kafe ve restoranlar olmalı,
– Minibüslerin bulunduğu alanlar misafir oto parkı olarak kullanılmalı,
– Kaleye çıkış için modern yürüyen merdiven alanı yapılmalı,
– Çevrenin gezisi için atlar kullanılmalı,
– Misafirlerin dönüş yolu şehir merkezinde yönlendirerek esnafımızın yüzünü güldürmeliyiz.
2. Bölüm; teras bölümü
3. bölüm; tepe gezi bölümü
ZİYARETÇİLERİN KALEYE YÖNLENDİRİLMELERİ
Paşa Camisi yanındaki yol kenarına büyükçe bir levha üzerine ‘ AFYON KALESİNE 7 DEFA ÇIKMAYANIN NE ŞANSI VE NE DE BAHTİ AÇILIR ‘ ve levhanın alt kısmına ( BAHTIM, BAHTIM, ALTIN TAHTIM, EVLENECEK VAKTIM. ) yazılarını koyalım.
Kaleye ulaşım; Paşa Camisi yanındaki yol, misafirleri Afyon Kalesine taşıyacak yapıdadır. Yukarıda açıkladığımız tesisler bölgede kurulur ise Afyonumuz zenginliğin sefasını sürer.
BAHTIM, BAHTIM, ALTIN TAHTIM, EVLENECEK VAKTIMIN HİKÂYESİ.
Eski zamanlarda evlenme çağındaki kızlar, sabahın erken saatinde elinde asma kilidi olan yaşlı ninesiyle Kaleye çıkar ve bu sözleri yedi defa tekrarlar. Nine de kilidi kızın başında açarak dua eder ve kızların bahtı açılır.
Evimiz kaleye yakındı. Çocukluğumda bu sesleri çok duydum. Günümüzdeki genç kızlar bahtının açılması için bunu denemelidirler.

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM