Gayrimenkul Danışmanı Tugan’dan faturaları ucuzlatacak formül

Gayrimenkul Danışmanı Tugan’dan faturaları ucuzlatacak formül

Gayrimenkul Danışmanı Serhat Tugan, AFJET’in termal ısı kullanım bedellerine yaptığı zamla gündeme bir kez daha gelen faturalar hakkında açıklama yaparak önerilerde bulundu

 

Gayrimenkul Danışmanı Serhat Tugan, AFJET faturalarının düşürülmesinin mümkün olduğunu belirtti. Tugan, “Vatandaşlarımız geçen kış AFJET ısınma sisteminde genel itibariyle ciddi sıkıntılar yaşadı. Bu sene AFJET yetkilileri sıkıntıların çözüleceği sözünü verdi. Vatandaş tam sevineceğiz derken şimdi de AFJET faturalarına gelen zamları nasıl ödeyeceğini kara kara düşünür oldu. Öyle ki dar gelirli vatandaşın aklına şu soru geliyor, yer altından çıkan sıcak suya yüçde 75 oranında zam geliyorsa yurt dışından gelen doğalgaza ne kadar zam gelecek, bu faturalar nasıl ödenecek? Ayrıca AFJET’in kullandığı yedek parçaların fiyatları da ciddi anlamda yükseldi ve AFJET’te çalışan personel sayısı çoğaldı ve malum personel giderleri her geçen gün artıyor. Bunları AFJET’i faturalara yansıtmak zorunda ama yer altından çıkan suyu satıyorsunuz. Her binaya bir personel veriyor değilsiniz. Bakdığımızda her bir apartman bir personelin maaşını öder duruma gelecek” ifadelerin kullandı.
“KAYIP KAÇAKLARIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ”
Tugan, açıklamasına şöyle devam etti:
“AFJET’in bir diğer sorunu da kayıp-kaçak sorunudur. AFJET ilk kurulduğunda dairelerin ölçülerini nasıl almış bilmiyorum ama bu ölçülerin ara ara yeniden güncellenmesi gerektiğini ve koltrol edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tabi ki bu güncellemenin yapılmasındaki temel amaç vadandaşın aldığı hizmete göre faturalandırma yapılması olmalıdır. Yine petek olmadığı halde faturaya metrekare olarak dahil olan bodrum, asma kat, çatı katı, vb alanlar olduğu gibi ısınma yapıldığı halde faturaya yansımayan alanlarda olabiliyor. Öyle ki bazı yerlerde AFJET kullanıldığı halde AFJET kaydı olmayan yerler olabilir. Daha önce bizzat kendimiz bu hususta sorun yaşadık. Abonelik yok; ısınmadan faydalanılıyor. AFJET’e kendimiz başvurduk sorunu çözdük. Ya başvurmayanlar?”
“DENETİM ŞART, KANUN AÇIK”
Pay ölçerli ısınma sistemine dahil olan bölgelerde de denetim yapılmasını öneren Tugan, “Vatandaş peteğini arıza yaptığı için ya da küçük geldiği için değiştiriyor. Pay ölçer cihazı eski petekte kalıyor. Yeni petekte pay ölçer cihaz takmıyor ya da takılacağını bilmiyor. Bunlar da rutin kontrol ve bilgilendirmelerle düzene sokulmalıdır. Pay ölçerlerde tek odayı yakıp 70-80 TL fatura ödeyenlerin de önüne geçmek lazım. Bunun önüne geçildiğinde sabit ödemeli AFJET’e yüksek zam gelmemiş olur. Bunun çözümü kanunen de net ve açıktır. 23/6/1963 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 42’nci maddesinin dördüncü fıkrasına göre merkezi ısıtma sistemlerinde toplam ısıtma giderlerinin yüzde 70’i bağımsız bölümlerin ölçülen ısı tüketimlerine göre paylaştırılır. Toplam ısıtma giderlerinin yüzde 30’u ortak kullanım mahalleri, sistem kayıpları, asgari ısınma ve işletme giderlerinden kaynaklı ısı giderleri olarak bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaştırılır. Bölgesel ısıtma sistemlerinde toplam ısıtma giderlerinin yüzde 20’si asgari ısınma, ortak kullanım mahalleri, sistem kayıpları ve işletme giderlerinden kaynaklı ısı giderleri olarak bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaştırılır.” ifadelerini kullandı.
“TABAN FİYAT UYGULANABİLİR”
Tugan, açıklamasını şöyle bitirdi:
“Pay ölçer olan AFJETlilere taban fiyat getirilebilir. Örneğin 150 TL’nin altında kalan tüm faturalar 150 TL’ye tamamlanabilir. Daha öncede söylediğim gibi burada amaç Afjetin gelirini arttırmak olmamalı, asıl amaç kışın tüm odalarının peteklerini yakan son kullanıcılara indirim sağlamak olmalıdır. Bu gibi önlemler alınırsa hem kamu gelirlerine sahip çıkılmış olur hem de kullanıcılarda yüksek fatura gelmesi önlenmiş olur.” >> Ş. Cüneyt BURSALIOĞLU’nun Haberi

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM