“Türkiye’nin geleceğini DEVA aydınlatacak”

“Türkiye’nin geleceğini DEVA aydınlatacak”

DEVA Partisi İl Başkanı Kadir Daylık, partisinin iktidara gelmesi halinde elektriğin maliyetini düşüreceklerini, Türkiye’nin geleceğini kendi imkânlarıyla, yenilenebilir enerji kaynaklarından azami istifade ederek aydınlatacaklarını açıkladı

 

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Afyonkarahisar İl Başkanı Kadir Daylık, EPDK’nın lisanssız elektrik üretimine ilişkin düzenlemesini eleştirdi. Yenilenebilir enerji yatırımlarına tüm kanalların açılması gerektiğini savunan Daylık, dar gelirli aileler için temel ihtiyaca yönelik düşük fiyat tarifesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
“AÇIKLAMALAR YATIRIMCIDA GÜVENSİZLİĞE YOL AÇIYOR”
Kadir Daylık, DEVA Partisi’nin iktidara gelmesi halinde enerji piyasanını işler hale getireceklerini belirtti. Daylık, “Yapılan düzenleme maalesef değişiklik geriye dönük uygulamalar içeriyor ve EPDK Başkanı’nın yatırımcılara yönelik suçlayıcı açıklamaları hatalı düzenlemeye dair savunmacı psikolojiyi ele veriyor. Çünkü bu uygulama ve açıklamalar, Türkiye’yi seçmiş ve bundan sonra da seçmeyi düşünen yatırımcıda güvensizliğe yol açacaktır. Maalesef yatırımcıyı yatırımdan uzaklaştırabilir. EPDK, 2019’dan sonra yatırım yapan sanayicileri adeta cezalandırma yoluna gitti. Üstelik açıklamada sanayicilere yönelik suçlayıcı bir dil ve üslup kullanıldı. İktidar yenilenebilir enerji yatırımlarını teşvik mevzuatında da oyun devam ederken kural değişikliği yaptı. Geriye doğru işleyen bu düzenleme, paydaşlarla yeterli istişare yapılmadan, sonuçları düşünülmeden, alternatif yolları konuşulmadan, gerçekleştirilmesi üzücüdür. Düzenleme yatırımını tamamlamış olan yatırımcının bankalar nezdinde temerrüde düşme sonuçlarını doğuracaktır. Düzenleme, yatırımını tamamlamış girişimcilerin üretimine fiilen el koyma, gelirlerini hukuksuz şekilde tırpanlama ve bankalar nezdinde onları temerrüde düşürme sonuçlarını doğuracaktır. Ülke ekonomisi için adeta bir kara deliğe dönüşmüş enerji piyasasını işler hale getirmek inşallah DEVA Partisine nasip olacaktır.” dedi.
“DEVAN’NIN
ÇÖZÜMLERİ HAZIR”
Siyasi kaygıların piyasada tedirginlik yarattığını belirten Daylık, “DEVA Partisi olarak, enerji piyasası mekanizma ve kurallarının bugüne kadar belirli düzeyde oluşturulduğunu memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak uygulamada arzu ettiğimiz düzeyde oluşmuyor. Açıkça ifade edelim ki mevcut yönetim siyasi kaygılar ve çıkarlarla rekabetçi bir piyasa oluşumunu engelliyor. Bunu geride bırakacağız. Çözümlerimiz hazır. DEVA Partisi il teşkilatımızın ilgili birimleri tarafından da açıklayıcı bilgiler sunmaya hazırız.” ifadelerine yer verdi.
“EPDK SEKTÖRÜN ÖNÜNDEN ÇEKİLMELİ”
Yapılan düzenlemedeki geriye doğru unsurların kaldırılması gerektiğini dile getiren Daylık şunları kaydetti: “Düzenlemenin Mayıs 2019’tan itibaren bağlantı anlaşması yapmış projelerden başlatılmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Muhalefet partisi olarak eleştirmekten öte çözüm önerileri sunmaya devam ediyoruz. Eğer bir düzenleme yapılacaksa Eylül 2022’den itibaren yapılacak çağrı mektupları başvurularıyla uygulamanın başlatılması gerekiyor. Yönetmelikte geriye dönük yapılan düzenlemenin hukuki öngörülebilirlikten uzak olması ve öncesinde var olan yönetmeliğe uygun davranmış yatırımcıyı mağdur etmesi nedeniyle derhal kaldırılması gerekmektedir. Yönetmelik, ilk yayınlandığı 2010 yılından itibaren bugüne kadar üst üste yapılan yamalarla karmaşık ve anlaşılmaz hale geldi. Her değişiklikten sonra EPDK’nın ek açıklama yapmaya ihtiyaç duyması bu durumu açıkça ortaya koyuyor. EPDK, Lisanssız Üretim Yönetmeliğini basitleştirilerek yeniden yazmalı. Uygulama tüm sektör paydaşları için anlaşılır hale getirilmelidir. Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları YEKA mevzuatı, yenilenebilir enerji yatırımları için yeterli kanal değildir. Bakanlık ve EPDK acilen lisans yönetmeliğini canlandırmalı ve ikili anlaşmalara müsaade etmek yoluyla sektörün önünden çekilmeli. Devletin, EPDK’nın her şeye müdahalesi çok büyük rahatsızlık yaratmaktadır. Yenilenebilir enerji yatırımlarına tüm kanallar açılmalıdır.”
“DAR GELİRLİYE DÜŞÜK TARİFE UYGULANMALI
Yenilenebilir enerji yatırımlarının önündeki en büyük teknik engelin Türkiye’nin iletim ve dağıtım altyapısı olduğunu dile getiren Daylık, “Bakanlık, TEİAŞ’ın ve dağıtım şirketlerinin altyapı yatırımlarını destekleyecek ve hızlandıracak mekanizmaları geliştirmelidir. Dar gelirliye düşük fiyat tarifesine geçilmelidir. Biz, yatırımcı dostu ve tekelci olmayan ancak rekabetçi çalışan piyasayı öne çıkaran bir yaklaşımdan yanayız. Bunun yanı sıra dar gelirli ailelerin temel ihtiyaçlarını gözeten Düşük Fiyat Tarifesi uygulanmasının kaçınılmaz olduğunu önemle vurguluyoruz. Bu tarifenin sosyal devletin gereği olarak hayat pahalılığı altında ezilen aileler için temel ihtiyaçlarla ilişkilendirilmiş sınırlar dâhilinde uygulanması gerektiğini vurguluyoruz.” ifadelerini kullandı.
“ELEKTRİĞİN MALİYETİNİ DÜŞÜRECEĞİZ”
Daylık sözlerini şöyle tamamladı: “Gerek güneş enerji santralleri gerek rüzgâr enerji santralleri gerek jeotermal enerji santralleri yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar, Yenilenebilir Enerji Kaynak Ayrımı YEKA dışında alternatif yollar bekliyor. Eğer üretim kapısı açılırsa, birçok yatırımcı lisanslı üretim yoluyla tüketicilere doğrudan enerji satabilecek. Sektörün kamudan talebi şunlar; Devletin yatırıma yokuş yapmasını arzu etmiyorlar. ‘Yolu kapatmayın. Ayrıca teşvik de vermeyin. RES’leri, GES’leri, JES’leri biz kurarız. Birebir tüketiciyi buluruz, aracısız satarız.’ diyorlar. DEVA Partisi olarak iktidara geldiğimizde yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimini bu yatırımcılarla birlikte geliştireceğiz. Çok net taahhüt ediyoruz; Elektriğin maliyetini düşüreceğiz. Türkiye’nin geleceğini kendi imkânlarımızla, yenilenebilir enerji kaynaklarından azami istifade ederek aydınlatacağız.”
>> Mustafa ERTÜRK’ün Haberi

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM