100 yıllık miğfer ve mermiler ortaya çıktı

100 yıllık miğfer ve mermiler ortaya çıktı

Büyük Taarruz’un 100. yılında savaştan kalma Yunan miğferi ve mermiler ortaya çıktı. Alan Kılavuzu ve Araştırmacı Hasan Özpunar’ın gün yüzüne çıkardığı Yunan askeri miğferi ve mermiler, 100 yıllık yorgunluğu taşıyor.

100 yıl önce Afyonkarahisar’ın Yunan işgalinden kurtarılması için başlayan Büyük Taarruz’un yaşandığı alanlarda alan kılavuzluğu yapan Hasan Özpınar, ortaya çıkardığı fotoğraflarından sonra ulaştığı belgelerle Büyük Taarruz ile ilgili kitaplar da kaleme aldı. Özpunar, 100 yıl önce Afyonkarahisar’da yaşanan savaşın izlerini takip ederek kısa süre önce Yunan askerlerine ait olduğu öğrenilen miğfer ve çok sayıda mermi buldu.
Türk Askeri’nin işgal altındaki Afyonkarahisar’da Yunanlara karşı Kocatepe, Beytepe, Belentepe, Kalecik Sivrisi, Tınaztepe ve Çiğiltepe verilen mücadeleden ortaya çıkan miğferi ve mermileri anlattı.
Arazideki araştırmaları sırasında Yunanlara ait miğfer, mermi ve çok sayıda eşyaya halen daha rastlanabildiğini dile getiren Özpunar, “30 Ağustos Zaferinin 100. yılının yaşandığı bugünlerde biz de yine o döneme dair koleksiyonumuzda bulunan önemli bir eserimizi sergileyelim istedik. Malumdur bundan 100 yıl önce Afyonkarahisar Kocatepe’de başlayan Büyük Taarruz neticesinde 27 Ağustos’ta şehrimiz düşman işgalinden kurtarıldı. Kalecik Sivrisi, Beytepe, Belentepe, Tınaztepe ve Çiğiltepe hatlarında çok büyük mücadeleler verildi. Ve bu mücadeleler neticesinde yine ölen Yunan askerleri oldu, yaralananlar oldu. Biz de malumdur yıllardır bu konuda araştırmalarımız devam ediyor. Gerek ‘İşgal Günlerinde Afyonkarahisar’ kitabımız olsun gerekse alan kılavuzluğumuz, rehberlik çalışmalarımız sık sık araziyi ziyaret ediyoruz, geziyoruz. Ve yine araziyi gezdiğimiz bir günlerde de toprakta gördüğümüz bir metal parçası dikkatimizi çekti. Bu nedir diye biraz merak edip karıştırınca toprağın içerisinde ters dönmüş ve içine toprak dolmuş bir Yunan askeri miğferi olduğunu gördük.” dedi.
‘1910’LU YILLARDAN İTİBAREN YUNAN ORDUSUNDA KULLANIYOR’
100 yıldır doğal şartlar, yağmur, kar, sular, toprak ile metalde önemli ölçüde deformasyona sebep olduğunu dile getiren Özpunar, “Kurtarabildiğimiz kadarıyla bunu muhafaza ettik. Baktığınız zaman Yunan miğferi 1910’lu yıllardan itibaren Yunan ordusunda kullanıyor. Ön kısmında yine çift başlı kartal, haç kabartmasıyla o dönemin yine gerek Yunan Kraliyeti gerek Yunan ordusuna ait bir arma olduğunu görüyoruz ve, o dönemde tabi Yunan askerlerinin hepsi bu miğferi kullanmıyor. Sadece özel birlikler kullanıyorlar. Tabi günümüzde muhtemelen askeri müzelerimizde var. Fakat biz de bir o döneme dair araştırmacı olarak, tarih araştırmacısı olarak koleksiyonumuzda bu tür bir eserin bulunmasından memnuniyet duyuyoruz. En azından dönemin önemli tanıklarından birisi diyebiliriz. Tabi koleksiyonumuzda sadece miğfer değil, bunun yanı sıra yine arazide bulduğumuz Yunan askeri mermilerine de rastlamak mümkün. 10’larca mermi yine çok çeşitli kalibrelerde gerek patlamış, gerek patlamamış pek çok mermiyi de günümüzde görebilmek mümkün, Bunlar da yine koleksiyonumuzda yerini aldı. 30 Ağustos Zaferimizin 100. yılında biz de yine döneme dair bu tür malzemelerle bu tür eserlerle koleksiyonumuzu sergiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM