“Afyon-Dumlupınar muharebeleri Türk Ordusunun kahramanlığının tescilidir”

“Afyon-Dumlupınar muharebeleri Türk Ordusunun kahramanlığının tescilidir”

Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Alp, Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı’nda Büyük Taarruzun 100’ncü yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende konuştu. Alp, “Atatürk’ün veciz ifadesiyle ‘Afyonkarahisar Dumlupınar Meydan Muharebeleri Türk ordusunun, Türk subay ve komuta heyetinin yüksek gücünü, kahramanlığını tarihte bir kez daha tescil eden çok büyük bir eserdir.’ Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti ve Necip Türk Milleti dünya durdukça var olacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi

Büyük Taarruzun 100’ncü yıldönümü nedeniyle dün sabah saat 9.00’da Kocatepe Büyükkalecik mevkiinde Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı’ndan tören düzenlendi. Törene; Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Alp, Afyonkarahisar Milletvekilleri Gültekin Uysal, Mehmet Taytak, İbrahim Yurdunuseven, Ali Özkaya, Veysel Eroğlu askeri ve mülki erkân katıldılar.
TÖREN ANITA ÇELENKLERİN SUNUMUYLA BAŞLADI
Tören Büyük Taarruz Bisiklet Turunun Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı tarafından başlatılmasının ardından Atatürk Anıtına çelenklerin sunulmasıyla devam etti. Anıta sırasıyla; Afyonkarahisar Doç. Dr. Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Alp ve Kuvvet Komutanlıklarını temsilen törenlere katılan generaller ve amiral tarafından anıta sunuldu. Çelenk töreni Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in anıta çelenk sunmasıyla tamamlandı. Saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşının okunması ile ayyıldızlı Türk bayrağı göndere çekildi.
“TÜRK ORDUSU YÜZ YIL ÖNCE ZAFERE KOŞTU”
Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Alp günün anlam ve önemine yönelik bir konuşma yaptı. Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yüz yıl önce muharebeyi Kocatepe’den sevk ve idare ettiğini belirten Alp, “Sakarya Savaşı ile tarihi bir dönüş yapan Türk ordusu istiklalini kazanmak için son hamlesini Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Afyon’da başlatacaktı. Hedef vatan topraklarında tek bir düşman askeri bırakmamaktı. Yüz yıl önce üzerinde bulunduğumuz Kocatepe’de birliklerimiz yerlerini almış atılmaya hazır aslan gibi bıraksan hemen uçacaklardı. Başkomutan, zabitan heyeti ve Mehmetcik uyanıklar. Uyuyan yok. Gecenin fecrini bekliyorlar. Her saniye bir asra yakın. Öylesine geçmiyor zaman. Sonra fecir açıyor gözünü nihayet. Loşluğu yırtan top sesleri, ağları saran sis ve dumandır. Fırlarcasına ileri atılan hücum dalgaları zafere koşan kahraman Mehmetcik. Düşman tahkimli ama şaşkın, gafil, beklemiyor, istilaya gelmiş. Güya bizi tarihten silecekmiş. Güya o mevzileri ele geçirmek imkânsızmış. Yarıyor Mehmet önüne çıkanı, biçiyor deniz deniz dalga dalga uçarcasına.” dedi.
“MEVZU VATAN İSE İNANÇ YÜKSEKTİR”
Düşman makinelisinin yağdırdığı mermilerin kulak mesafesinde, ölümün yakın uzak olduğuna bakan olmadan yüz yıl önce Türk Ordusunun zafere yürüdüğünü belirten Alp, “Kalecik sivrisi, Belentepe, Tınaztepe, Çiğiltepe birer birer düşüyor. Süvariler dörtnala Sincanlı Ovasına akıyor. Top, tüfek, kılıç, süngü, kan ve barut. İşte Mehmetcik böyle ezer böyle yıkar geçer, böyle savaşır. Malazgirt gibi Otlukbeli gibi Çaldıran gibi Mohaç gibi ve Sakarya gibi. İşte Mehmetcik de işte Türk’te böyle şahlanır. Çünkü burası vatandır öyle toprak parçası değildir. Tamamı şehit kanıyla sulanmış her karışına atamız ayak basmıştır. Hangi akılla geldin buralara ey düşman. Çünkü burası vatandır. ‘Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğruna ölen varsa vatandır.’ Zafer geliyor elbet, vatan mevzu bahis inanç yüksek. Ama gazilik bol şehadet çok. Üsteğmen Agâh 36’ncı alayın 6. Bölük Komutanı. Bulunduğumuz Kocatepe’nin karşısında olan Kalecik Sivrisi’nde ‘Yılmayın evlatlar durmak yok.’ diyor. Askerin önünden kopuyor yerinden ve bir çınar gibi yıkılıyor birden.” diye konuştu.
“YÜZ YILDA GEÇSE BU TEPELERDE MEHMETCİĞİN AYAK İZLERİ VAR”
Albay Reşat Çiğiltepe’nin tepeyi söz verdiği saatten biraz gecikmeli olarak almasını kendine yediremediğini hatırlatan Tuğgeneral Osman Alp, “Yiğit Reşat Yarbay, tepenin alınması biraz gecikince bunu kendine yediremiyor ve daha niceleri. Sanki bu tepelerde yüz yıl geçsede hala Mehmetçiğin ayak izleri duruyor. Bizleri unutmayın dercesine. Ey alnı öpülesi yiğit asker; Unutmak seni bize haramdır. Bu vatan toprağın kara bağrında sıradağlar gibi duranlarındır. Bir tarih boyunca onun uğruna kendini tarihe verenlerdir. 30 Ağustos 1922 tarihinde emir kesin ve açık. Düşman dört taraftan sarılıp kaçanlar kovalanacak. Gazi Mustafa Kemal Paşa bizzat Zafertepe’de. Emir komuta onda o yüzden Başkomutanlık Meydan Muharebesidir. Mustafa Kemal, ‘Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir ileri.’ emrini burada vermiştir. Mehmetcik ne yapacağını biliyor bir an önce kendini bekleyen Akdeniz’e ulaşmak için hareket geçiyor. Yorgunluk yok dinlenmek sonra.” şeklinde konuştu.
“BAĞIMSIZ TÜRKİYE CUMHURİYETİ VE TÜRK MİLLETİ DÜNYA DURDUKÇA VAR OLACAK
Tuğgeneral Osman Alp konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Yunanlılar’ın Küçük Asya Ordusu Mehmetcik karşısında dayanamıyor. İzmir’e kadar kovalanıyor. 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’da başlayan ve büyük zaferlerle sonuçlanan İstiklal Mücadelesi’nde Atatürk’ün güvendiği tek şey asil, civanmert, kahraman Türk Milleti’dir. Yüce Türk Milletinin kendisi, vatan aşkı, fedakârlığı, azim ve iradesi, mücadele ruhu herşeyin önünde ve üstündedir. Vatan özgürlük ve egemenlik sözkonusu olduğunda her Türk evladının gücünü ve imkânlarını sonuna kadar nasıl kullanabildiğini gösteren eşsiz bir örnek, eşsiz bir destan, kutsal bir abidedir. Kahraman Türk Ordusu da böyle bir milletin bağrından çıkmış, kahramanlık genlerini milletinden, atalarından almıştır. Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün veciz ifadesiyle ‘Afyonkarahisar Dumlupınar Meydan Muharebeleri Türk ordusunun, Türk subay ve komuta heyetinin yüksek gücünü, kahramanlığını tarihte bir kez daha tescil eden çok büyük bir eserdir.’ Bu eser Türk Milletinin hürriyet ve istkilal fikrinin ölmez anıtıdır. Mehmet Akif’in dediği gibi ‘Türk eriyiz, silsilemiz kahraman.’ Bu nedenle Türk Ordusu kahramandır. Yüce Türk Milletinin bi evladı olarak her birimiz bu nedenle zaferleri insanlık tarihiyle başlayan ve her gittiği yere zaferle birlikte uygarlık ışıkları götüren kahraman Türk Ordusunun ferdi olmanın gururunu taşıyoruz. Türk Ordusu ve Türk Milleti ahval ve şartlar ne olursa olsun ölürsem şehit kalırsam gazi düsturuyla vatanımıza göz dikenleri daima yok edecek, bizlere emanet edilen bu vatanı tüm değerlerin üzerinde tutarak kanı ve canı pahasına, tarihine ve atasına yakışır bir şan ve şerefle daima koruyacaktır. Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti ve Necip Türk Milleti dünya durdukça var olacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Büyük bir coşku ile kutladığımız eşsiz zaferimizin mimarı ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarını, vatan ve bayrak uğruna canlarını feda etmekten çekinmeyen aziz şehitlerimizi rahmet ve saygıyla, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anıyoruz. Ayrıca savaş anında dahi bebelerin köylerinde bırakıp, silah, mermi taşıyan, yollarda doğuran, savaşa alın terleri ve gözyaşlarıyla katılan yarı aç yarı tok anaları, gelinleri, kızları, yaşına bakmaksızın kendini feda eden çocukları ve ihtiyarları da rahmetle anıyoruz. Hiçbirini unutmayacağız. Şanlı tarihi boyunca ordusundan desteğini esirgemeyip, ordusuyla bütünleşen, ülkesi ve milletine yönelik her türlü tehdidi ortadan kaldırmak için dün olduğu gibi bugünde ölümüne mücadele veren şehit ve gazi veren Yüce Türk Milletinin Zafer Bayramını kutluyorum” Tören Piyade Binbaşı Barış Dinç tarafından harekâtın arazi tanıtılarak anlatılmasıyla tamamlandı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM