“Nice adsız yiğit, varlıklarını Türk varlığına armağan etti”

“Nice adsız yiğit, varlıklarını Türk varlığına armağan etti”

Bayburtlu Yüzbaşı Agâh Efendi Şehitliğindeki törende konuşan Yarbay Ayşegül Şentürk, şehit Yüzbaşı Agâh Efendi, şehit Üsteğmen Feyzullah Efendi ve adsız nice adsız yiğidin varlıklarını Türk varlığına armağan ettiğini söyledi

Büyük Taarruzun 100’ncü yıldönümü kapsamında dün sabah Bayburtlu Yüzbaşı Agâh Efendi Şehitliğinde tören düzenlendi. Törene; Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Alp, Afyonkarahisar Milletvekilleri Gültekin Uysal, Mehmet Taytak, İbrahim Yurdunuseven, Ali Özkaya, Veysel Eroğlu askeri ve mülki erkân katıldılar.
Saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşının okunması ile ayyıldızlı Türk bayrağı göndere çekildi. Yarbay Ayşegül Şentürk tarafından günün anlam ve önemine yönelik bir konuşma yapıldı. Şehit Yüzbaşı Agâh Efendi ve tüm silah arkadaşlarını saygı, şükran ve rahmetle anmak üzere toplanıldığını belirten Şentürk şöyle konuştu: “Agâh Efendi 1898’de yılında Bayburt’ta doğmuştur. Erzincan Askeri Lisesinden mezun olduktan sonra askerliğe ilk adımını atmıştır. Birinci Dünya Savaşında Doğu Cephesinde Ruslar’a karşı savaşmış 1920 yılında yapılan Ermeni Harekâtına katılmıştır. Cesaret timsali bu kahraman doğu cephesinde aldığı 17 yarayı sarmadan 1921 yılında 36’ncı Alaya bağlı Garp Cephesi Komutanlığı emrine atanmıştır. Eskişehir- Afyon hattında bulunan Yunan Ordusu karşısında görev almıştır. Üsteğmen Agâh ve Üsteğmen Feyzullah ve emrindeki 150 Mehmetçik ile beraber 27 Ağustos 1922 günü saat 4.00’de düşmana taarruz etmiştir. Üsteğmen Agâh, Yunan Geçit Engel Sistemi aşılırken kalçasından ağır yaralanmıştır. Ancak düşmanın Kurtkaya müstahkem mevkiine bölüğü ile girmeyi başarmıştır. Yaralı olduğu halde bölüğünü sevk ve idareye devam eden Üsteğmen Agâh, alnına isabet eden mermi yarasıyla şehit olmuştur. Üsteğmen Feyzullah ve 150 Mehmetçik ise vadi içindeki çarpışmalarda şehit olmuşlardır. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın önem verdiği ve mutlak şekilde sonuca ulaşılması gereken görev yerine getirilmiş, Kurtkaya Tepesi zapt edilmiştir. Üsteğmen Agâh, müstesna başarısı nedeniyle şehadetinden sonra yüzbaşılığa yükseltilmiştir. Şehit Yüzbaşı Agâh, Şehit Üsteğmen Feyzullah ve nice adsız yiğit varlıklarını Türk varlığına armağan etmiştir. Dünya’nın bir olup üstüne toprak atan Anadolu’nun yılmayıp yine o toprağın altından çıkışına şahit olunmuş, Büyük Taarruz başlamıştır. Ruhları şad olsun.” Şehitlerimizin ruhuna ithafen Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından protokol üyeleri şehitliği gezerek karanfiller bırakıp dua ettiler.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM