“Afyon’un kurtuluşu Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunda dönüm noktasıdır”

“Afyon’un kurtuluşu Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunda dönüm noktasıdır”

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda dönüm noktası olduğunu vurguladığı 27 Ağustos Afyonkarahisar’ın Kurtuluş Günü ve Zafer Haftasını kutladı. Zeybek, “Türkiye Cumhuriyetimizin kuruluşuna ev sahipliği yapan bu kutsal topraklar dünyada mazlum ülkelerin kurtuluşuna örnek olarak gösterilen Türk Kurtuluş Savaşı’nın son safhası Büyük Taarruz Harekâtı’dır” dedi

 

Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’ncü yıldönümü dün askeri ve mülki erkân ile halkın yoğun ilgi gösterdiği birbirinden renkli etkinliklerle, coşkuyla kutlandı.
ŞEHİTLERİMİZİN RUHUNA
İTFAHEN MEVLİT OKUTULDU
Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtuluşu nedeniyle tüm şehitlerimizin ruhlarına ithafen Gedik Ahmet Paşa (İmaret) Camii’nde öğle namazına müteakip Mevlit okutuldu. Mevlit sonrası toplu duayı İl Müftüsü Sinan Kazancı yaptırdı. Afyonkarahisar Belediyesi tarafından katılımcılara pilav ikram edildi.
VALİ YİĞİTBAŞI PROTOKOL
ÜYELERİNİ MAKAMDA KABUL ETTİ
Zafer Haftası’na katılan protokol üyeleri öğleden sonra saat 15.30’da Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nı makamında ziyaret ettiler. Ziyarette; İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Alp, Zafer Haftası için ilde bulunan misafir askeri erkân, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak,Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı 2. ACM Başkanı Fatih Serdar Köken, Afyonkarahisar İdare Mahkemesi Başkanı Yasin Ayna, İl Genel Meclisi Başkanı Av. Burhanettin Çoban, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, İl Emniyet Müdürü Ali Temiz, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Yılmaz Kırgel, Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, Vali Yardımcıları Mehmet Keklik, Ömer Tekeş, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Ceylan Uluçay, MHP İl Başkanı Mehmet Kocacan, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Malul Gazi İsmail Kumartaşlı yer aldılar.
ZAFER HAK YÜRÜYÜŞÜ
YAPILDI ETHEM TEM
FOTOĞRAF SERGİSİ AÇILDI
Gedik Ahmet Paşa (Taş) Medresesi’nde Afyonkarahisar Belediyesi ve ADD Şubesi işbirliğiyle düzenlenen Ethem Tem 4. Fotoğraf Yarışması sergi açılışı ve ödül töreni saat 16.00’da gerçekleştirildi. Serginin açılış kurdelesini; Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Alp, askeri erkân, AK Parti Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, ADD Şube Başkanı Veli Cengiz, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş birlikte kestiler. Ethem Tem 4. Fotoğraf Yarışması özel ödülünü almaya hak kazanan Jandarma Astsubay Tahir Gültoplayan’a ödülünü Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı verdi. Ethem Tem 4. Fotoğraf Yarışmasının birincisi Hakan Yaralı’ya ödülünü Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek verdi. Afyonkarahisar Belediyesi Mehteran Takımı eşliğinde protokol üyeleri, Uluslar arası Halk Oyunları ekipleri ve halk Gedik Ahmet Paşa (İmaret) Camiinden Anıtpark önüne kadar Zafer Halk Yürüyüşünü gerçekleştirdi. Anıtpark önünde düzenlenen “İşgalden Kurtuluşa Afyonkarahisar” adlı fotoğraf sergisi açılışının ardından kutlama programı gerçekleştirildi.
“MUSTAFA KEMAL PAŞA VE
SİLAH ARKADAŞLARINI
RAHMETLE YAD EDİYORUM”
Cumhuriyet Meydanı’nda Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtuluş günü programı dün akşam saat 17.00’de başladı. Şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra günün anlam ve önemine yönelik konuşmayı Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek yaptı. Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümünü kutlayan Zeybek, “Türkiye Cumhuriyetimizin kuruluşunda bir dönüm noktası olan Kurtuluş Günümüz ve Zafer Haftamız hepimize kutlu olsun. Cumhuriyetin kazanıldığı toprakların evlatları olarak, büyük taarruzun 100. yıl dönümünü aynı coşku ve heyecanla kutluyoruz. Yine güzel ülkemizin dört bir tarafından törenlere katılmak üzere şehrimize gelen misafirlerimize de hemşerilerim adına hoş geldiniz diyorum. Başkomutanlık Meydan Muharebesini büyük bir başarı ile sevk ve idare eden Mustafa Kemal Paşa’yı, silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum.” dedi.
“AFYONKARAHİSARLILAR HAKLI GURURLARINI HER ZAMAN TAŞIYOR”
Mehmet Zeybek, 100’ncü yılda Belediye Başkanı olmaktan onur ve gurur duyduğunu vurguladığı Afyonkarahisar’da “Ya istiklal ya ölüm” parolası ile kahraman Türk askerinin, 6 ayda aşılamaz denilen istihkâmları saatler içinde paramparça ettiğini belirtti. Zeybek, “Düşman ordusunu ilk anda hezimete uğratan Mehmetçiklerimiz, dünya tarihinde eşine az rastlanır bir mücadele sonucu 5 gün, 5 gece süren bir savaşla zafere ulaşmıştır. Kocatepe, Belentepe, Tınaztepe, Sivritepe, Kurtkaya, Erkmentepe adeta şehit kanlarıyla sulanmış, en çetin savaşların geçtiği mekânlar olarak anıtlaşmıştır. Afyonkarahisar halkı, işgale rağmen direncini kaybetmemiş, Büyük Taarruz’un ikinci gününde 27 Ağustos 1922 günü saat 17.00’de bugün Deper Çeşmesi’nin bulunduğu Hıdırlık’taki noktadan şehir merkezine giren kahraman Türk askerlerini karşılamıştır. Şairin ‘Türk Milleti’nin yeniden doğduğu yer’ dediği Afyonkarahisar, Büyük Zafer’le birlikte işgal altındaki tüm topraklarımızın kurtuluşunun ilk işareti olmuştur. Afyonkarahisarlılar Kocatepe ve O’nun sembolize ettiği her şeyle gurur duymakta ve bu haklı gururu her zaman taşımaktadır.” diye konuştu.
“ÇELİKALAY VE YARBAY ARİF’İ MİNNETLE ANIYORUM”
Zeybek sözlerini şöyle tamamladı: Türkiye Cumhuriyetimizin kuruluşuna ev sahipliği yapan bu kutsal topraklar dünyada mazlum ülkelerin kurtuluşuna örnek olarak gösterilen Türk Kurtuluş Savaşı’nın son safhası Büyük Taarruz Harekâtı’dır. Aziz şehitlerimizin, bizlere emanet ettiği bu vatanın savunmasında bayrağı onlardan devraldığımızın şuur ve idraki içindeyiz. Ülkemizi ve şehrimizi daha da ileriye götürmek ve sizlere layık olabilmek için elimizden gelen azim ve gayreti gösterdiğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bugün, bizler de onların mirasçısı olarak Türkiye Cumhuriyeti’ni muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak, milletimize daha iyi imkânlar sunmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Afyon’un kurtuluşunda büyük emeği geçen Kadir Mısırlıoğlu’nun ‘Sarıklı Mücahitler’ isimli kitabında da geçen özellikle bahsettiği Afyonlu hemşehrilerimiz, kahramanlarımız Şükrü Çelikalay ve Bayatlı Yarbay Arif Bey’i rahmet ve minnetle yâd ediyorum. Bu mutlu günde sevincimizi paylaşan ve bizleri şereflendiren Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlarımızın temsilcilerine şükranlarımı arz ediyorum. Cumhuriyetin kazanıldığı toprakların varisleri olarak mücadelenin giderek şiddetlendiği bir dönemde birlik ve beraberlik içinde nice güzel günlere hep birlikte kavuşmayı Yüce Rabbimden niyaz ediyorum. Türkiye Cumhuriyetimizin kuruluşunda bir dönüm noktası olan Kurtuluş Günümüz ve Zafer Haftamız hepimize kutlu olsun.”
KUTLAMA PROGRAMI GÖSTERİLERLE DEVAM ETTİ
Kutlama programında; Jandarma Genel Komutanlığı Merasim ekibinin silahlı hareketler gösterisi büyük alkış topladı. Programda; Uluslar arası Halk Oyunları ekiplerinin gösterileri, şiir dinletisi, Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birliği’nin konseri, Jandarma Genel Komutanlığı helikopterleriyle Üzüm Salkımı gösterisi ve Afyonkarahisar Kalesi’nin Zaferin 100. Yıl Temalı Işıklı gösterisi sunuldu.
ARZEN ZAFERİN 100. YILINA ÖZEL KONSER VERDİ
Zafer Meydanı’nda Yücel Arzen tarafından “Zaferin 100. Yılında Hürriyet Çağrısı” konseri verildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı askeri birliği bando eşliğinde akşam saat 20.00’de Ordu Evi, Ordu Bulvarı Caddesi, Milli Birlik Caddesi, Kurtuluş Caddesi ve Yeşilyol Caddesi güzergâhında bando eşliğinde şehir turu attı. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM