“2023 yılı bütçesi 500-600 milyon öngörülüyor”

“2023 yılı bütçesi 500-600 milyon öngörülüyor”

İGM Başkanı Burhanettin Çoban, 2023 yılı bütçesi taslak rakamının Afyonkarahisar Valiliği’nden muhtemelen 500-600 milyon TL arasında bir rakam olarak teklif edileceğini açıkladı

İl Genel Meclisi (İGM) Eylül ayı toplantılarının birinci birleşimi dün sabah Meclis Toplantı Salonu’nda Meclis Başkanı Burhanettin Çoban’ın Başkanlığında yapıldı.
İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Dinar İlçe Devlet Hastanesinin, hasta tuvaletlerinin aşınma ve tesisat tadilatı için ödenek aktarımı talebi ilgili komisyonlara rapor hazırlanması için gönderildi.
“78 MİLYON KÜSUR EK BÜTÇE İLE 2022 YILI BÜTÇESİ 370 MİLYON TL”
İl Özel İdaresi 2022 Mali Yılı Gider Bütçesi ile ayrılan ödeneklerden, ihtiyaca yetmeyeceği anlaşılan ve yapılmasında önem teşkil eden projelere ait harcama kalemlerine ilişkin ek ödenek yapılmasına karar verildi. Burhanettin Çoban konu hakkında şunları söyledi: “Bilindiği üzere 2022 yılı bütçesini geçen yıl Kasım ayında 220 bin lira olarak ön görmüştük. Üç ay önce bin 75 bin liralık bütçeyi yaptık. 2022 yılı bütçemiz son ek bütçe rakamı olan 78 bin 250 lirayı da eklediğimizde toplam yaklaşık 370 milyon TL’dir. Geçen yıl bütçemiz yapılırken Türkiye’de ki giderler ve mali hizmetlerdeki artışları bu kadar ön görülmemişti. Bizim giderimiz gibi devletin vergi gelirleri de artmış oluyor. Bizim gelirimizde kısmen artmış oluyor. 370 milyon TL’lik bir bütçe ön görüldü. İnşallah sanıyorum bu hafta Encümen’de görüşülecek. Valilikte geçtiğimiz günlerde toplantı vardı. 2023 yılı bütçesi de muhtemelen 500-600 milyon TL arasında bir rakam olarak valilik makamından meclisimize gelecek.”
“GELİR VE GİDER BİRLİKTE ARTIYOR”
Ek bütçesinin nereden ve ne şekilde temin edileceğini soran Sultandağı CHP Meclis Üyesi İsmahan Nergiz’e Meclis Başkanı Burhanettin Çoban bilgi verdi. Çoban, “İl Özel İdaresi gelirlerinin yüzde 90’a yakını İller Bankası’ndan nüfusa göre ayrılan paydan oluşuyor. İller Bankası’ndan mesela Eylül ayında gelecek olan para Temmuz ayındaki vergilerden nüfusa göre alınacak paydır. Devletin geliri arttığında bizimde hem gelirimiz hem de giderimiz artıyor.” dedi.
HOCALAR SYDV YENİ ÜYE SEÇİLECEK
Emirdağ ilçesine bağlı Aşağıpiribeyli köyünün Yeni Mahallesindeki taşınmazlar üzerinde bulunan imar yolunun kaldırılmasıyla, Sandıklı ilçesinin Reşadiye köyünde 249 ada, 19 parseldeki taşınmazın imar planına dâhil edilmesi konuları rapor hazırlanması için ihtisas komisyonlarına gönderildi. Hocalar İlçesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığında 2022 yılı için görev yapmak üzere seçilen Kadir Tanrıkulu’nun istifası nedeniyle yeni bir üye seçilmesi konusunda önec ilgili komisyonda görüşülecek.
ERTÜRK TOY’A SULTANDAĞI GES PROJESİNİ SORDU
MHP Merkez Üyesi Ahmet Zeki Ertürk, Sultandağı ilçesine yapılacak olan GES projesiyle ilgili yerel medya da bir köşe yazısı okuduğunu söyledi. Ertürk, “Bu konuda zannediyorum ki Sayın Genel Sekreterimiz sağlıklı bili verecektir. Ben bu konu ile ilgili Sayın Genel Sekreterimizin bir açıklama yapmasını istiyorum.” diye konuştu. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Toy konu hakkında şöyle konuştu: “2019 yılında İl Özel İdaresi’nde göreve başladığımda idaremizin gelirlerini nasıl arttırabilmek adına bir çalışma başlattım. Bu çalışma kapsamında atıl durumda olan taşınmazlarımızın tespit edilerek kiralanması, satılması vardı ve bir GES Projesi 2020 yılı için vardı. Bu projenin tüm izinlerini aldık ve çağrı mektubumuzu aldık. 3,2 megavatlık çağrı mektubumuzuda aldık. O dönemde 2022 yılında bunu yapabilmemiz için yaklaşık 20 milyon bir kaynağa ihtiyaç vardı. O günkü şartlarda bu kaynağı bulamadık. 2021 yılında kaynak arayışlarımız devam etti. Kurulma süresi iki yıldı. İl Özel İdaresi bütçemizden bu kadar bir kaynak ayırabilmemiz mümkün değildi. 2021 yılında borçlanma ile bunu yapalım diye bir çalışma yaptık. O da olmadı, 2022 yılında Sayın Valimiz, Milletvekillerimiz ve İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin beyin bilgisi dâhilinde 35 milyon kredi aldık. İhalesini yaptık şu anda işler devam ediyor. Yıllık yaklaşık 8-10 milyon TL bir gelirimiz olacak.”
“MECLİSTEN VE KAMUOYUNDAN SAKLADIĞIMIZ BİRŞEY YOK”
Sultandağı Belediye Başkanı Mehmet Aldırmaz’ın bu süreçte bir teklifte bulunduğunu söyleyen Toy, “Burayı Belediye olarak bize verin biz takibine başlayalım dedi. O günkü şartlarda araştırdık. Çağrı mektubu verildikten sonra taşınmazın değiştirilme imkânı olmuyormuş. Onaylanan proje kökten iptal oluyormuş. Yeniden başa dönmemiz gerekiyormuş. Konuyu kendisine, milletvekillerimize ve valimize de anlattık. Bu gerekçe ile Sultandağı ilçesinin bu talebini karşılama imkânımız olmadı. Yaklaşık 40 gün sonra çağrımız bitince GES ile ürettiğimiz elektriği sisteme vererek gelir sağlamaya başlayacağız. Durum bundan ibarettir. Kamuoyundan veya sizlerden gizlediğimiz, sakladığımız bir durum yoktur. Basında değişik ifadelerle lanse ediliyor. İnat ettiğimiz bir durum falan yoktur. Durum tamamen bundan ibarettir.” şeklinde konuştu. Murat Toy, “Sözkonusu 120 bin metrekarelik alana imar planı yaptık. İmar planını da meclisimiz onayladı. Oraya özel imar planı yaptık.” ifadelerini kullandı.
“KİMSE MECLİS İRADESİNİN ÖNÜNE GEÇEMEZ”
Ahmet Zeki Ertürk, Murat Toy’un açıklamasından sonra şunları söyledi: “Basında yer alan köşe yazısında Sayın Murat Toy’un inadı yüzünden olduğu ifadesi yanlıştır. Çünkü İl Genel Meclisinde işlerin nasıl yürüdüğünü hepimiz biliyoruz. Teklif, öneri geli, valiliğin talebi olur. Meclis karar verir. Siz yani İl Özel İdaresi uygulayıcıdır. Süreci biliyorum. Bizati gazetede şahsınızın hedef gösterilmesi nedeniyle konuya açıklık getirilmesini istedim. Ancak gazetede okuduğuma göre sizinde ifadeniz var ki o ifadeye itiraz ediyorum. Elbette sizin kanunlar ve yönetmeliklerden doğan bir takım sorumluluklarınız var. Ancak meclis iradesinin önüne hiç kimse geçemez. Bu kararlar mecliste alınır, Özel İdare uygulayıcıdır. O gazeteye haklılık payı çıkaracak bir ifade de bulunmuşsunuz. Kişi ve gazete mühim değildir. Böyle bir ifade kullandıysanız bunun yanlış olduğunu söylüyorum. Hiç kimsenin keyfi uygulaması olamaz. Sizin meclis iradesi üzerinde bir yetkiniz olamaz demek istiyorum.”
“ISRARLA TAHRİK EDİCİ İFADE KULLANILDI”
Murat Toy, sözü edilen yazıda ısrarla tahrik edici bir ifade kullanıldığını belirterek, “Bende şunu dedim. Kurumuma gelir sağlayacak projeyi çöpe mi atayım? Tabi ki akıllıyım. Dediğim budur.” ifadelerini kullandı. Meclis Başkanı Burhanettin Çoban, Murat Toy’un meclis iradesine karşı bir tavrının olmadığını sözü edilen yazıyla ilgili belki kelime hatası olabileceği yönünde açıklama yaptığını dile getirdi.
ALLAH CUMHUR İTTİFAKI LİDERLERİNE UZUN ÖMÜRLER VERSİN
İhsaniye ilçesine bağlı Kıyır köyünün muhtarı Naci Çengelci misafir olarak katıldığı meclis toplantısında söz alarak Meclis üyelerine köyüne yapılanlar için teşekkür etti. Şu anda Kıyır köyünün bir eksik ya da ihtiyacı olmadığını belirten Çengelci, Meclis Başkanı Burhanettin Çoban ve meclis üyelerini ağabey-kardeş hukuku çerçevesinde Kıyır köyüne misafirliğe davet ederek bir meclis toplantısının köyde yapılmasını talep etti. Çengelci, AK Parti Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye sağlıklı uzun ömürler diledi. Çengelci, “Uzun adama Allah uzun ömürler versin. Başımızdan eksik etmesin. Cumhur İttifakında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye de Allah ömürler versin. Onlar oldukça bizler varız.” sözleri meclis salonunda büyük alkış topladı.
OTOGAR KAVŞAĞINA ALT YA DA ÜST GEÇİT YAPILMASI TALEP EDİLDİ
Çay İGM MHP Üyesi Faruk Kökcür, otogar kavşağında bir müşterisiyle birlikte hayatını kaybeden taksi şoförün yaptığı kazayı hatırlatarak bu noktaya alt ya da üst geçit yapılması gerektiğini söyledi. Burhanettin Çoban, kazada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dilerken sözkonusu kazada kırmızı ışıkta geçildiğine dair görüntülerin olduğunu belirtti ve bu görüntüleri meclis üyelerine izleterek kural ihlali sonucu kazanın meydana geldiğini belirtti. Meclisin Eylül ayı toplantılarının ikinci birleşimi bugün sabah meclis toplantı salonunda gerçekleştirilecek.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM