“Özel sektörün yeni yatırımları ile istihdam artacak”

“Özel sektörün yeni yatırımları ile istihdam artacak”

Afyonkarahisar Valisi Kübra Yiğitbaşı Afyonkarahisar genelinde hizmete girmek üzere olan
özel sektörün yeni yatırımları ile istihdam oranının daha da artacağını söyledi

 

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in Afyonkarahisar ziyareti sırasında Afyonkarahisar’ın ekonomik durumu ve istihdam yapısı ile ilgili detaylı bir bilgilendirmede bulundu.
HAŞHAŞ, VİŞNE, MERMER, DOMATES, PATATES İHRACATIMIZI ARTIRIYOR
Şehrimizde devletimizin çalışma hayatına ilişkin yürüttüğü politikaların sürdürülmesini önemsediğini belirten Vali Kübra Güran Yiğitbaşı, “Şehrimiz, çok çeşitli sektörlerde ulusal ve uluslararası ticarette lider konumundadır. Ülkemizin doğaltaş ihracatının 2021 yılında yaklaşık %12’sini oluşturan Afyonkarahisar mermerleri, özellikle ABD, Çin, Fransa ve Avusturalya gibi ülkelere ihraç edilmekte ve büyük ölçüde İscehisar ilçemizde yer alan mermer fabrikaları birçok hemşerimize iş imkânı sunmaktadır. Özellikle madencilik ürünleri, hububat, bakliyat, hayvansal gıda ve meyve-sebze mamullerindeki yüksek ihracat oranları, Afyonkarahisar’ın küresel ticaretteki payını her geçen gün artırmaktadır. Geçtiğimiz yıl 3.5 milyon dolardan fazla ihracat geliri kazandıran haşhaş, yılda ortalama 45 bin ton üretilen vişne, jeotermal seracılık tekniğiyle üretilen domates ve yılda yaklaşık 600 bin ton üretilen patates gibi gıda ürünleri ve ayrıca hayvan ve hayvansal gıda üretiminde yakalanan ivmeler, 2021 yılında şehrimizin toplam ihracatını 380 milyon dolardan fazlasına yükselterek Afyonkarahisar’ı Türkiye’nin ihracatta 36.şehri haline getirmiştir” dedi.
14 BİN İŞYERİMİZ VAR.
ÇALIŞABİLİR NÜFUSUMUZ % 51,3 ve İŞSİZLİK ORANIMIZ % 6,9
Birçok farklı iş alanında iş yeri, fabrika, ekime hazır arazi ve uzmanlaşmış iş gücüne sahip Afyonkarahisar’ın 2022 Haziran ayı verilerine göre çalışabilir nüfusunun %51,3’ünü işgücüne kattığını belirten Vali Yiğitbaşı, şunları söyledi:
“%6,9 işsizlik oranıyla Türkiye ortalamasının (Ağustos 2022 verileri göre %9,6) altında seyretmektedir. 14 binden fazla kayıtlı iş yerimizin şehrimize sunduğu iş imkânları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın yürüttüğü ve planladığı işe alım politikaları ve siz kıymetli iş insanlarının yakın gelecekte yaratacağı istihdam hareketleri sayesinde vatandaşlarımızın büyük bir kısmı kamu veya özel sektörde sürekli çalışma imkânı bulmaktadır.
Aynı zamanda İŞKUR kapsamında, İstihdam Garantili Kurslar, Toplum Yararına Programlar ve İşbaşı Eğitim Programı gibi başlıklarda son yıllarda toplamda 141 kurs açılmış ve bu kurslara toplam 1291 vatandaşımız katılmıştır. Daha iyi bir haber vermek gerekirse, bu kurslara katılanların %60’ından daha fazlası (766 kişi) kadındır. Bu veri de şehrimizde kadınların işgücüne katılımı ve istihdamı açısından önemli bir veri olarak önümüzde durmaktadır.”
İŞKUR AFYON’DA BAŞARILI..
8 YENİ İŞLETME İLE 3000 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK
Vali Yiğitbaşı İŞKUR’un Afyonkarahisar’daki çalışmaları ile ilgili olarak şu bilgileri aktardı:
“Bunun yanında, yine İŞKUR tarafından yapılan “İşe Yerleştirme” istatistiklerine göre, özel sektörde 9040 işe yerleştirme hedefi, 9468 kişi ile %110,73 oranında gerçekleşmiştir. Yine, özel sektörde kadınların işe yerleştirilme hedefi, 3205 kadınımızla %110 gibi yüksek bir oranla gerçekleşmiştir. Özel Sektörde de son yıllarda genç istihdamında toplamda 3387 kişi ile hedeflerimiz, tahmin edilenin üzerinde gerçekleşmiştir. Buna ilaveten, şehrimizde faaliyetlerini yürüten fabrika, otel ve ticarethanelerin yanı sıra, birçok farklı sektörden 2023 yılında yapımı tamamlanması ve açılması planlanan çok sayıda fabrika, otel ve entegre tesislerde yine çok sayıda hemşerimizin istihdamı planlanmaktadır. Şu anda yapımı devam eden 8 adet işletmemizin tamamlanması sonucu da 3000 vatandaşımızın istihdamı hedeflenmektedir.”
TEKSTİL VE YUMURTA TOZU FABRİKALARI SIRADA
Afyonkarahisar’da yeni hizmete girmesi beklenen özel sektör yatırımları hakkında bilgi aktaran Vali Yiğitbaşı, “Örneğin, Emirdağ ilçesinde yer tahsisi yapılan Türkiye ‘de ilk Avrupa’ da ikinci olarak 4000 m2 kapalı alanda faaliyet gösterecek olan yumurta tozu üretim fabrikasında 60 kişinin istihdamı planlanmaktadır. Böylece gıda sektöründe katkı maddesi olarak kullanılan yumurta tozunun yurtdışına ihracı mümkün olacaktır. Fabrikanın, 2023 yılı Ocak ayında açılışı öngörülmektedir” dedi. Yine, Botaş Nehir Tekstil tarafından 23000 metrekare kapalı alandan faaliyet gösterecek olan entegre tesiste 500 kişinin istihdam edileceğinin öngörüldüğünü belirten Vali Yiğitbaşı, “Bu tesisin de 2024 Mart ayından açılışı planlanmaktadır” dedi.
“KATKI SUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Vali Kübra Güran Yiğitbaşı sözlerini şöyle tamamladı: “Biz de Valilik olarak, Sayın Bakanımızın öncülüğünde şehrimizde hem üretimi hem de istihdamı destekleyerek “Öncü Türkiye’nin” inşa edilmesine katkı sunmaya devam edeceğiz. Son yıllarda istihdamı artırarak, çalışanlarımızın çalışma koşullarını ve sosyal güvence imkânlarını iyileştirerek daha kaliteli bir çalışma hayatına doğru adım adım yürüyoruz. Bu vesileyle, Sayın Bakanımız Vedat Bilgin’e, şehrimize katkı ve teşrifleri için teşekkürlerimi sunuyorum.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM