“Yeşil OSB ve Yeşil Enerji Bilinçlendirme Çalıştayı”na Afyon ev sahipliği yaptı

“Yeşil OSB ve Yeşil Enerji Bilinçlendirme Çalıştayı”na Afyon ev sahipliği yaptı

Zafer Kalkınma Ajansı (ZAFER) organizasyonunda, mevcut OSB’lerin yeşil OSB’ye dönüştürülmesi, yeni kurulacak OSB’lerde planlamaların yeşil OSB gerekliliklerine göre yapılması ve imalat sektöründe faaliyet gösteren ilgili firmaların yeşil enerjiye yönelik bilgi ve farkındalıklarının arttırılması amacıyla Afyonkarahisar’da “Yeşil OSB ve Yeşil Enerji Bilinçlendirme Çalıştayı” düzenlendi

 

Çalıştaya, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Nurullah Kaya, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan, Daire Başkanı Av. Haşim Cihan Demirköprülü, ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Genel Sekreteri Fatih Soysal, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Çevresel Gözetim ve Doğrulama Müdürü Mehmet Ergün, Winergy Technology Elektrik Elektronik Mühendisi Adnan Sürer,OSB Başkan ve Müdürleri, AFSİAD, MÜSİAD, AFİKAD temsilcileri, iş insanları ile basın mensupları katıldı.
“ÇEVREYE DAHA AZ ZARAR VEREN TEKNOLİJELER İLE ÜRETİM YAPILMALI”
Çalıştaşın açılış konuşmasını yapan ZAFER Genel Sekreteri Veli Oğuz, doğrusal ekonomiden döngüsel ekonomiye geçiş yapılması gerekliliğinin arttığı günümüzde sağlıklı ve güvenli yaşam ile uygun çalışma koşullarını sağlamak üzere çevreye daha az zarar veren teknolojiler ile üretim yapmanın elzem olduğunu dile getirdi. Ajansın OSB’lere yönelik sağladığı desteklerden söz eden Oğuz konuşmasına şöyle devam etti: “Proje teklif çağrıları, güdümlü proje, SOGEP, üreten şehirler, doğrudan faaliyet ve fizibilite desteği, teknik destek gibi farklı destek mekanizmalarımız ile 50 projeye43,2 milyon TL destek sağladık ve yararlanıcılarımızın koyduğu eş finansmanla birlikte 103,2 milyon TL yatırım yapılmasına vesile olduk.Yine bugünkü etkinliğimiz için özel bir önemi olan yenilenebilir enerji konusunda Bölgemizde 35 projeye yaklaşık 48,5 milyon TL destek vererek, toplam 122,5 milyon TL yatırım yapılmasını sağladık. Projeler kapsamında toplam 7.465,52 KW gücünde Güneş Enerji Santrali kuruldu. Ayrıca diğer enerji kaynaklarına göre oldukça ekonomik, doğal ve kendi kaynağımız olan jeotermal enerjinin konut ısıtmalarında kullanılabilmesini sağlayan, otomasyon sistemleri kurulmasıyla kaynak verimliliği sağlayan projeler de yürütüldü.”
Ajansın OSB’ler ve yeşil enerji kapsamında yürüttüğü projelerden örnekler veren Oğuz, çalıştayın hayırlara vesile olmasını dileyerek, emeği geçen ve katılım sağlayan herkese teşekkür etti.
ATSO Başkanı Hüsnü Serteser yaptığı konuşmada odalarının Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ile Paris İklim Anlaşması’na uyumlu çalışmalar yürüttüğünü, Zafer Kalkınma Ajansının destekleri ile sürdürdüğü iki proje sonucunda 550 kw’lık Güneş Enerjisi Santrali ile kendi elektriklerini ürettiklerini, yine bu projeler sonucunda BREEAM tarafından olağanüstü düzeyde Yeşil Bina Sertifikası ile dünyadaki yeşil binalar arasında düzenlenen yarışmada dünya birinciliğini kazandıklarını dile getirdi. Serteser, kurulma aşamasında olan Merkez 2. OSB’nin yeşil OSB olması için yapılan çalışmalardan bahsetti.
Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan konuşmasında OSB’ler, endüstri bölgeleri ve küçük sanayi siteleri hakkında bilgiler verdi. Son olarak Afyonkarahisar’daki OSB’lerin mevcut durumlarını anlatan Vali Yardımcısı Nurullah Kaya konuşmasında 9 OSB’ye sahip Afyonkarahisar’a yatırımcı çekmek için yapılan çalışmalardan, yeşil OSB kapsamında yürüttükleri projelerden söz etti.
Program, Afyonkarahisar Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Osman Köprücüoğlu’nun moderatörlüğünde, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Haşim Cihan Demirköprülü, OSBÜK Genel Sekreteri Fatih Soysal, TSE Çevresel Gözetim ve Doğrulama Müdürü Mehmet Ergün, Winergy Technology Elektrik Elektronik Mühendisi Adnan Sürer’in katılımıyla düzenlenen panel ile devam etti. Panelde Avrupa Parlamentosunun 2021 yılında onayladığı yeşil mutabakat iklim yasasına göre AB ülkelerindeki 2030 ve 2050 yılı hedefleri ve konuyla ilgili alınacak önlemler ele alınırken, Ticaret Bakanlığının hazırladığı Yeşil Mutabakat Eylem Planı sonrası Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, OSBÜK’ün, TSE’nin bu alanda yürüttüğü çalışmalar dinleyicilere aktarıldı. Winergy Technology firma yetkilisinin de firma hizmet alanları ve yeşil enerji ile ilgili sunumunu gerçekleştirmesiyle program katılımcılardan gelen soruların cevaplamasıyla sona erdi.

Sosyal Medyada Paylaşın:
İlginizi Çekebilir

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM