“Yıkmak zorundayız, mağdur  etmemeye çalışıyoruz”

“Yıkmak zorundayız, mağdur etmemeye çalışıyoruz”

2. Belediye Şehir Çarşısı’nda Belediye’nin aldığı “yıkım” kararının ardından bazı esnafların şikayetleri üzerine Afyonkarahisar Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Depreme dayanıksız olan binayı yıkmak zorundayız, hak sahiplerini mağdur etmemeye çalışıyoruz” denildi

 

2. Belediye Çarşısı’ndaki mülk sahipleri mülklerini devretmeleri için kendilerine teklif edilen rakamların piyasa şartlarının altında kaldığını savunmuştu. Afyonkarahisar Belediye yönetiminden yapılan açıklamada özetle, “Yüzde 74′ Belediye’ye ait olan bina riskli yapı. Yıkmak zorundayız. Mülk sahiplerini mağdur etmemeye çalışıyoruz” ifadesine yer verildi.
Afyonkarahisar Belediyesi’nden yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2015 yılında riskli bina ilan edilen, 2018 yılında yıkım kararı alınan 2. Belediye Şehir Çarşısı ile ilgili basında çıkan haberlere ilişkin açıklama yapma zorunluluğu doğmuştur. Bilindiği üzere şehrimiz 2.Belediye Çarşısı riskli yapı statüsü kapsamında değerlendirilmesi için burada hissesi bulunan, belediyemiz dışındaki bir malik tarafından müracaatta bulunulmuş ve yasal süreç başlatılmıştır. Bu kapsamda; Söz konusu parsel üzerindeki yapının riskli (tehlikeli) olup olmadığı ile ilgili işlemler lisanslı firmalar tarafından yapılarak oluşan rapor, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce değerlendirilerek riskli yapı ilan edilmiştir.
Bu süreçte hak sahibi vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin asgariye indirilmesi için görüşmeler yapılırken vatandaşlarımız yapının tehlikeli olmadığını belgelemek için yerel mahkemeye gitmişlerdir. Mahkeme binanın riskli olduğuna karar vermiştir. Bunun üzerine vatandaşlarımız üst mahkemeye müracaat etmişlerdir. Bu kararda da yapının riskli olduğu bilirkişi raporlarınca da doğrulanmıştır.
Belediye olarak tehlikeli yapının ortadan kaldırılması için verilen sürelerin yeniden değerlendirilmesi açısından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın görüşüne başvurulmuş, yıkım süreci maliklerin lehine uzatılmaya çalışılmıştır. Ancak yasaları uygulamak kurumların görevi olmakla birlikte yasalara uymak da vatandaşlarımızın görevidir. Belediye olarak vatandaşlarımıza teklif edilecek (edilen) rakamlar tamamen arsalarının hisselerinin karşılığı olup mevcut rayiç değerlerinin çok üzerindedir. Buradaki yanlış algı tehlikeli yapı olarak tespiti yapılan bina veya işyerinin yapısal maddi değeri olmayıp tamamen hissesi oranında arsa değeri olduğunun anlaşılmamasıdır.
Bunun dışında buradaki hak sahiplerinin zararlarının asgariye indirilmesi amacı ile parsel üzerine yeniden yapılacak otopark üzerine Eskişehir Kültür Varlıklarının Koruma Bölge Kurulu’nun vereceği izin doğrultusunda oluşacak işyerlerinden hisselendirilen yeniden işyeri sahibi olmaları için toplantılar yapılmıştır. Bu kapsamda idare olarak önceliğimiz, 6306 sayılı yasa kapsamında alınan mahkeme kararının uygulanması, riskli yapının ivedilikle yıkımın sağlanması sonrasında yapılacak olan yapı için hissedar olan idaremiz ile hak sahibi vatandaşlar arasında mağduriyetin de giderilerek belirli bir sonuca ulaşılması hedeflenmektedir. Yüzde 74’ü Belediyemize ait olan ve riskli bina ilan edilen çarşının yıkımı öncesi ya da sonrasında mağduriyetin yaşanmaması için gerekli adımların atılacağından kimsenin şüphesi olmamasını kamuoyuna saygıyla sunarız.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM