“Jeotermal ısıtma sorunsuz, Gazlıgöl  bölgesinde kaynak ve ısı israfı önlenecek”

“Jeotermal ısıtma sorunsuz, Gazlıgöl bölgesinde kaynak ve ısı israfı önlenecek”

AFJET A.Ş. Genel Müdürü İsmail Kara, 5 Ekim 2022 tarihinde başlayan ısıtma
sezonunun sorunsuz şekilde devam ettiğini söyledi. Kara, Gazlıgöl bölgesinde ciddi kaynak ve ısı isafına yönelik teknik çalışma yürütüleceğini açıkladı

 

Afyon Jeotermal Turizm ve Ticaret (AFJET) A.Ş. Genel Müdürü İsmail Kara, gazeteniz Kocatepe’ye Gazlıgöl-Yaylabağı Jeotermal Havzasının durumu ve Gazlıgöl bölgesindeki tartışmalar hakkında detaylı bilgiler verdi.
“ÖNEMSENECEK BOYUTTA
SU SEVİYESİ DÜŞÜMÜ VAR”
İsmail Kara, Gazlıgöl-Yaylabağ Jeotermal Havzasında, AFJET tarafından teknik incelemeler yapıldığını belirtti. Kara, “Havza ile ilgili yapılan değerlendirmede; Gazlıgöl-Yaylabağ jeotermal alanında nokta bazlı işletme ruhsatlı toplam 59 adet kuyunun açıldığı, bu kuyulardan, bazılarının üretim debi ve sıcaklıklarının düşük olması, bazılarının yeraltı su seviyesinin düşmesine bağlı olarak sığ derinlikte kalması, bazılarının da yanlış sondaj tekniği uygulamaları nedeniyle toplam 26 adetinin kullanılmadığı tespit edilmiştir. Bunun yanında 12 adet kuyunun mevsimsel kullanıldığı, 11 adet kuyunun işletmeciler tarafından kullanıldığı, 10 adet kuyununda biri adet reenjeksiyon kuyusu olmak üzere Afgazjet A.Ş. tarafından kullanıldığı belirlenmiştir. Bunun yanında, Jeotermal Havzada, hiçbir alanda reenjeksiyon uygulamasının yapılmadığı, sadece Afgazjet A.Ş’ye ait bir kuyuda Haziran 2022 tarihinden itibaren reenjeksiyon uygulamasına başlandığı, kuyuların birbirlerine yakınlığı nedeniyle etkileşimde oldukları ve bunun sonucunda da, havzada önemsenecek boyutta yeraltı su seviyesi düşümleri ile sıcaklık ve basınç değişimlerinin de olduğu görülmüştür.” dedi.
“5 EKİM’DE BAŞLAYAN
ISITMA SEZONU
SIKINTISIZ SÜRÜYOR”
İsmail Kara, havzada önemsenecek boyutta ki yeraltı su seviyesi düşümleri ile sıcaklık ve basınç değişimlerinin, Gazlıgöl-Yaylabağ jeotermal havzasında, jeotermal sürdürülebilirliğin ve rezervuar bütünlüğünün sağlanamayıp, üretim-reenjeksiyon dengesinin kurulamadığının göstergesi olduğunu kaydetti. Kara, “Teknik tedbirler alınmadığı takdirde de ilerleyen dönemlerde de bu teknik sıkıntıların daha da artacağı değerlendirilmektedir. Bu itibarla da, havzada mutlaka tek elden merkezi dağıtım sisteminin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Şirketimizin kış sezonuna hazırlık çalışmaları kapsamında mevcut kuyularımızın üretim değerleri dikkate alınarak, teknik olarak uygun bulunan kuyularımız merkezi ısı sistemimize dahil edilmiş, yeni alınan pompalar devreye alınmıştır. Kuyularımız ile ısı merkezimizdeki tüm pompaların bakımları yapılarak yedek malzeleri de alınmıştır. 5 Ekim 2022 tarihinde başladığımız yeni ısıtma sezonu genel olarak sıkıntısız devam etmektedir. Jeotermal su yetersizliğinden dolayı henüz bir kesinti yapılmamış olup, sadece teknik arızalardan dolayı zaman zaman kesinti yapılmaktadır. Amacımız, sezon sonunu da bu şekilde tamamlamaktır.” diye konuştu.
“CİDDİ KAYNAK VE ISI
İSRAFINA YÖNELİK TEKNİK
ÇALIŞMA YAPILACAK”
“Gazlıgöl-Yaylabağı havzasındaki abonelik sistemi incelendiğinde, Turizm Bakanlığı mevzuatlarına uygun işletme belgesine sahip en az 10 odası olan olan işletmeler için, Ticarethane kullanım ve Ticarethane ısıtma aboneliği bulunmaktadır.” diyen Kara, “Turizm işletme belgesi olmayan en az 10 odası bulunmayan villa, devremülk, apart, mesken v.b. yerler için de, mesken kullanım ve mesken ısıtma aboneliği bulunmaktadır. Ancak, Gazlıgöl-Yaylabağı bölgesinde, Afgazjet A.Ş. nin 70 santigrat sıcaklığındaki 1 metreküp jeotermal kullanım suyu su bedelinin düşük olması nedeniyle de, özellikle, villa, apart, devremülk v.b. gibi ticari olan, olmayan bu gibi işletmelerde, sürekli doldur-boşalt yöntemi ile termal hamam işletmeciliği yapılmakta, lavabo ve benzeri yerlerde de jeotermal sular kullanılmaktadır. Bu da ciddi olarak kaynak ve ısı enerjisi israfına yol açmaktadır. Bunun içinde önümüzdeki dönemde şirketimizce teknik çalışmalar yapılacaktır.” şeklinde konuştu.
“EN YÜKSEK HARCAMA
KALEMİ ELEKTRİK”
Son dönemde, dünya genelinde yaşanan yüksek enflasyon artışlarından, Türkiye’nin de etkilendiğini belirten Kara şunları kaydetti: “Enflasyon artışlarına bağlı olarak, ülkemizde başta enerji fiyatları olmak üzere gıda ve diğer tüm ürünlerde hızlı fiyat artışları gözlemlenmiştir. Ülkemizdeki yüksek enflasyona bağlı oluşan hızlı fiyat artışları, şirketlerimizi de etkilemiş olup, özellikle şirketlerimizin en yüksek harcama kalemi olan elektrik fiyatları, personel giderleri, işletme giderleri, elektrik ve mekanik harcamalar ile kuyular için gerekli olan malzeme ve ekipmanların tedarikinde de belirgin bir şekilde hissedilmiştir. Örneğin, şirketlerimizin elektrik tüketim giderleri, sadece 1,5 yıl içerisinde yaklaşık 7 kat artış göstermiştir. 2021 Haziran dönemi 1 kilowat enerji bedeli 0,705 TL, 2022 Şubat dönemi 1 kilowat enerji bedeli 1,919 TL, 2022 Haziran dönemi 1 kilowat enerji bedeli 3,299 TL, 2022 Kasım dönemi 1 kilowat enerji bedeli 4,788 TL’dir. Ülkemizde jeotermal kaynakların entegre kullanımını en iyi uygulayan örneklerden birisi olan ve halen benzer enerji yakıtlarından doğal gazın 1/3 oranında kalorimetre, kömürün ise 1/5 oranında daha ucuz jeotermal ısıtma yapan şirketlerimiz, 5 Ekim 2022 tarihinde başlayan yeni ısıtma sezonunu da genel olarak sıkıntısız bir şekilde devam ettirmektedir.”
“GAZLIGÖL’DE ISI VE KULLANIM BEDELLERİ ÇOK DÜŞÜK”
Kara sözlerini şöyle tamamladı: “Özellikle, Afgazjet A.Ş. nin, Gazlıgöl-Yaylabağı bölgesinde jeotermal ısı ve kullanım bedellerinin günümüz enflasyon şartlarında oldukça düşük kaldığı görülmüştür. Örneğin, Afgazjet A.Ş. nin kullanım suyu olan 70 santigrat sıcaklığındaki 1 metreküp jeotermal su bedeli 3 TL iken Afyonkarahisar Belediyesinin ticarethane normal soğuk su kullanım bedeli ise 12,38 TL’dir. Yine, Gazlıgöl-Yaylabağı Bölgesinde, Afgazjet A.Ş. nin 70 0C sıcaklığındaki 1 metreküp jeotermal kullanım suyu su bedelinin düşük olması nedeniyle de, özellikle, villa, apart, devremülk v.b. gibi ticari olan, olmayan işletmelerde, sürekli doldur-boşalt yöntemi ile termal hamam işletmeciliği yapılmakta, lavabo ve benzeri yerlerde de jeotermal sular kullanılmaktadır. Bu da ciddi olarak kaynak ve ısı enerjisi israfına yol açmaktadır. Yönetim Kurulumuz, mevcut ısıtma bölgelerinin verimliliğinin artırılması, termal turizm yatırımlarının teşvik edilmesi, mevcut jeotermal sahanın tek elden yönetilip, araştırılıp-geliştirilmesi, yeni jeotermal sahaların bulunması ve enerjinin verimli kullanımına yönelik projeler üzerindeki çalışmalarına devam etmektedir. Bu inançla, ülkemizin, şehrimizin ve şirketimizin gelişimine katkıda bulunmayı ilke edinmiş ve bu amaçla da çalışmalarına ara vermeden devam etmektedir.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM