Çoban: AFJET’e mutlaka zam yapılacak, yapılmadan olur mu?

Çoban: AFJET’e mutlaka zam yapılacak, yapılmadan olur mu?

İGM Ocak ayı toplantılarının beşinci ve son birleşiminde AFJET A.Ş. ısınma bedeline yapılacak zam konusu gündeme geldi. Meclis Başkanı Av. Burhanettin Çoban, AFJET’e zam yapılacağını zam yapmamanın söz konusu olmayacağını belirterek, “Mutlaka zam yapılacak, yapılmadan olur mu?” dedi

 

İl Genel Meclisi (İGM) Ocak ayı toplantılarının beşinci ve sonuncu birleşimi dün tamamlandı. Meclisin Şubat ayı toplantısı 6 Şubat 2023 Pazartesi günü saat 10.30’da Meclis Toplantı Salonu’nda başlayacak.
ALBAY ASALETEN KOCAMAN VEKÂLETEN ATANDI
Toplantı gündem dışı yedi ayrı konunun okutulup rapor hazırlanmak üzere ilgili komisyonlara gönderilmesiyle başladı. Afyonkarahisar İl Özel İdaresi Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü kadrosuna Neriman Gül Albay’ın asaleten, İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğüne Harita Yüksek Mühendisi Selçuk Kocaman’ın vekâleten atandıkları bilgilendirmesi yapıldı. Sinanpaşa Yıldırımkemal köyünde bulunan Kurtuluş Savaşı şehitlerimizin mezarlarının bakım ve onarımlarının yapılması talebini ilgili dairenin değerlendirilmesine karar verildi.
“AFJET KENDİ KENDİSİNİ İDARE EDEMİYOR MU?”
İl Genel Meclisi’nde AFJET’in 10 milyon TL olan sermayesinin 40 milyon TL daha artırılarak 50 milyon TL olması konusu görüşüldü. Konu hakkında görüş açıklayan MHP Grup Başkan Vekili Çay Üyesi Faruk Kökcür, sermaye artırımının borçtan dolayı olduğu kanaatini aktardı. Kökcür, “Şirketlerde sermaye artırımı iki şekilde olur. Birincisi borcu vardır bunu kapatmak için sermaye artırılır. İkincisi yatırımla ilgilidir. AFJET’in burada büyük bir ihtimal borcu gözüküyor. Onun için bedelli artırımına gidildi. Ben öyle anlıyorum. AFJET neden bu duruma geldi? AFJET’in yüzde 58’i sanırım bize ait. Bedelli sermaye artırımı demek İl Özel İdaresi’nin kasasından paranın gitmesi demektir. Bizim hissemize göre 22- 23 milyon gibi bir para demek. Ben kendi kurumumu düşünüyorum. 750 bin nüfuslu bir Afyonkarahisar’a hitap eden İl Genel Meclisi, Özel İdaremiz var. Bunu sorgulamak istiyorum. AFJET neden bu durumda? Kendi kendine neden idare edemiyor? Yeni gelen bir müdür var. Daha tanışamadık kendisi ile. Kendisini görmek isteriz. Bizi bilgilendirirlerse memnun oluruz.” dedi.
“AFJET YAPMASI GEREKEN ZAMLARI YAPMADI”
“Afyon’da bir evde bir odada soba yaksanız, 5 tondan aşağı kömür yakmazsınız. Ortalama bu böyle. AFJET kömüre göre 4 kat, doğalgaza göre 2 kat daha ucuz bir ısınma imkânı sunuyor.” diyen Çoban, “AFJET’in iki önemli gideri var. Bunların birincisi elektrik, ikincisi personeldir. Son 1,5 yıldır dünya piyasasından kaynaklı elektriğe ciddi zam geldi. Personel maaşları asgari ücret nedeniyle arttı. 2022’nin başındaki elektrik fiyatıyla bugünkü elektrik fiyatı arasında 1’e 6 gibi bir fark var. Ama AFJET o kadar zam yapmadı. Artan elektrik ve personel giderlerinden dolayı yapması gereken aşırı zammı yapmadığı için sermaye artırımına gidiyor. 10 milyon lira burada bizim bütçemizden çıkıyor gibi gözüküyor. Ama Sayın Valimiz ve siyasi büyüklerimiz bunu bakanlıktan aldı. Bu para şu anda bizim hesabımıza geçti. Bütçemizden çıkmayacak.” diye konuştu
“MUTLAKA ZAM YAPILACAK, YAPILMADAN OLUR MU?
CHP Sultandağı Üyesi İsmihan Nergiz, AFJET ısı bedeline yüzde 45 oranda zam yapılacağı iddiasını sordu. Meclis Başkanı Burhanettin Çoban, AFJET ısı bedeline zam yapılacağını söyledi. “İlgili arkadaşlar değerlendiriyorlar. Zam mutlaka yapılacak, yapılmadan olur mu? Asgari ücrete yüzde 54 oranda zam gelmiş. Burada 90 personel çalışıyor. Konuyla ilgili Sayın Valimiz Kübra Güran Yiğitbaşı, Sayın Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek vatandaşımızı daha az nasıl rahatsız ederiz, daha az gelirine dokunuruz bunun çalışmasını yapıyor. İşte bu 10 milyon lira Ankara’dan bu vesile ile oluşturulan kaynaktır. Ben bu vesile ile büyüklerimize teşekkür ediyorum.”
“SORUŞTURMA SONUCU KAMU ZARARI BELİRLENDİ”
Afyonkarahisar İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Toy, Aralık ayında gündeme gelen “Afyon’daki kayıp trilyon davası” konusunu yazılı önerge ile soran İYİ Parti İGM Meclis Üyeleri Alper Yağcı, Murat Orhan ve Şakir Cirit’e meclis toplantısında cevap verdi. Toy, Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin inşaatı esnasında yapılmayan kapı, pencere gibi bir takım işlerin yapılmış gibi gösterilip müteahhit firmaya fazla ödeme yapıldığını ve burada kamu zararının oluşturulduğunu açıkladı. Toy şunları kaydetti: “OSB içinde tamamlanan Mimar Sinan Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi inşaatının yapım aşamasında yapılamayan bir takım imalatların yapılmış gibi gösterilerek yükleniciye fazla ödeme yapıldığı gerekçesiyle idaremizce bir soruşturma yapılıp yapılmadığı sorulmuştur. Soruşturma yapıldıysa sonucunun ne olduğu da sorulmuştur. Valilik makamının 6 Şubat 2017 tarihli oluru ile konu hakkında inceleme başlatılmış, yapılan inceleme neticesinde yükleniciye fazla ödeme yapıldığı ve bu noktada kamu zararı oluşturan ilgili personeller tespit edilmiştir. Bunun üzerine Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı’na ilgili personeller hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur. Savcılığın soruşturma izni talebine valilik makamının 23 Haziran 2017 tarihli oluru ile ilgili personeller hakkında inceleme başlatılmış, bunun neticesinde soruşturma izni verilmesi yönünde rapor düzenlenmiştir.”
“ZARAR TAHSİL EDİLDİ DAVA DEVAM EDİYOR”
Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı’nca tamamlanan soruşturma sonucu ilgili personele dava açılma kararının alındığını belirten Toy sözlerini şöyle tamamladı: “Mahkemenin yaptığı yargılama neticesinde suç işlediği tespit edilen personeller hakkında ilgili yasa maddeleri gereğince ceza hükmü konulmuştur. Tespit edilen kamu zararına ilişkin olarak İl Özel İdaresi Hukuk Müşavirliği tarafından 8 Ocak 2022 tarihinde Hukuk Mahkemesi’nde ilgili personeller ve yüklenici firma hakkında dava açılmıştır. Yargılama devam ederken tespit edilen kamu zararının bir bölümü ilgili personellerden tahsil edilmiştir. İnşaat kalemleri yönündeki yargılama halen devam etmektedir.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM