Özel İdare ekipleri deprem teyakkuzunda

Özel İdare ekipleri deprem teyakkuzunda

Afyonkarahisar İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Faik Karakoç, 10 ili etkileyen deprem felekati nedeniyle Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın talimatıyla 13 iş makinesi ve 15 personelin hazır bulundurulduğunu belirtti. Karakoç, deprem bölgesinden gelecek habere göre bu ekiplerin yönlendirileceğini bildirdi

 

İl Genel Meclisi (İGM) Şubat ayı toplantılarının birinci birleşimi dün sabah Meclis Başkanı Burhanettin Çoban’ın başkanlığında Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı. Toplantıda ilk olarak gündem dışı konular okutularak rapor hazırlanması için oybirliğiyle ilgiil komisyonlara gönderildi.
“TÜRKİYE GÜÇLÜ ÜLKE ELDEN GELEN YAPILIYOR”
Toplantının açış konuşmasını yapan İGM Başkanı Burhanettin Çoban, yağışlı sistemlerin Türkiye’yi etkisi altına almasına sevinilirken Kahramanmaraş merkezli on ili etkileyen büyük deprem felaketinden dolayı büyük üzüntü duyduklarını dile getirdi. Çoban, “Kahramanmaraş Pazarcık ilçesinde 7,4 şiddetindeki depremle akabindeki artçı depremler maalesef ülkemizi ve tüm insanlığı hüzne boğdu. İnşallah yaralar tez elden sarılır. Afyon’dan da gerek sivil toplum kuruluşlarına ait gerekse kamuya ait tüm arama kurtarma ekipleri, ekipmanlar, araçlar hazırlandı. Teknik personelle ilgili görevlendirmeler yapıldı. İnşallah ülkemize ve dünyaya büyük geçmiş olsun. Rabbim rahmetli olanlara rahmetiyle muamele eylesin. Yaralılara da acil şifalar versin. Ülkemiz güçlüdür. Bu tür depremler karşısında hem maddi hem manevi tüm tedbirler alınacak seviye geldi. AFAD, ilgili bakanlıklarımız, TSK, Kızılay, sivil toplum kuruluşları dâhil her türlü organizasyonda elden geleni yapacaklardır.” dedi.
17 ARSANIN SATIŞINA KÖYLERİN İHTİYACI VAR
Açılış ve yoklamanın ardından toplantı gündemin ikinci maddesiyle devam etti. Altı farklı yerde toplam 17 arsanın satış talebi önce ilgili komisyonlarda görüşülecek. Satışı talep edilen arsalar; Çay ilçesine bağlı Akkonak köyünde 2 adet, Deresinek köyünde 6 adet, Dinar ilçesinin Çiçektepe köyünde 5 adet, Sultandağı ilçesinin Kırca köyünde 1 adet, Yakasenek’te 2 adet, İhsaniye Yeşilyayla’da 1 adet olduğu bildirildi. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Toy, satışı istenilen toplam 17 arsanın köyler için ihtiyaç olduğunu bildirdi. İl Özel İdaresine ait 1982 model Fiat FL 10C marka paletli yükleyicinin nakliyesi, transferi ve diğer masrafları Belediye Başkanlığına ait olmak şartıyla Dinar ilçesine bağlı Tatarlı beldesine verilmesi talebi komisyonlara gönderildi.
“19 ARACI KİRALAMAMIZ GEREKİYOR”
2023 Yılı Mali Bütçesi ile Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğüne ayrılan ödeneklerden Akaryakıt ve Madeni Yağ Alımları ödeneğinden 5 adet damperli kamyon alımı ödeneğine, taşıt kiralama ödeneğine, akaryakıt tanker alımı ödeneğine ödenek aktarılması konusu ilgili komisyona havale edildi. Konu hakkında soru soran MHP Grup Başkan Vekil Çay Üyesi Faruk Kökcür, Taşıt kiralama daha mı avantajlı oluyor? Satın alınırsa nasıl olur? Kiralanan araçların kasko sigortası şirkete mi ait? Şu anda kaç kiralık aracımız var?” dedi. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Toy, konu hakkında bilgi verdi. Toy şunları kaydetti: “2019 yılında kurumumuz 19 tane Devlet Malzeme Ofisi’nden (DMO) 19 tande Fiat Egea araç kiraladı. O günün parası ile aylık kira bedeli 2500 TL idi. Tabiri caiz ise bu rakam çerez parası gibi oldu. Kiralanan araçların sigorta ve bakımları ilgili şirkete aittir. Bu sene Mart ayında bu araçların süresi doluyor. Bu yüzden yeniden araç kiralamamız gerekiyor. DMO ile görüştük. Şu anda sıfır araçların kira bedelinin aylık 15 bin hatta 20 binlere geldiğini öğrendik. Daha ekonomik olması açısından 2019’da kiraladığımız araçların kira sürelerini daha uygun bir bedel ile devam ettirmek istiyoruz. Buna rağmen yine de 2023 yılı bütçesinde araç kiralama için ayrılan bütçe yetmiyor. Bunun için bu fasıla ödenek aktırmamız gerekiyor. Takdir edersiniz ki 420 köyümüzde faaliyetlerimiz var. Teknik personelimiz bu işleri takip etmek için araçlara ihtiyacımız var. Şu anda çalışmalarımız devam ediyor. Bu araçları kiralamamız gerekiyor. DMO ile anlaştığımızda araçları kiralayacağız. Şu anda aynı araçları kiralayacağız, bunun aylık bedeli 12 bin TL. Eski olmasına rağmen böyle. Tam 19 araç kiralanacak.”
“İNŞALLAH UYGUN BİR FİYATA ARAÇLARI KİRALAYACAĞIZ”
Meclis Başkanı Burhanettin Çoban konu hakkında şu ifadelere yer verdi: “DMO’dan 2019 yılında araç kiralanmıştık. Üç yıl süre boyunca bedava denecek bir bütçe ile sabit fiyat ile özel idaremiz bu araçları kullandı. Tabi o dönemde bu çip krizi falan yoktu. Aylık kira bedeline kış lastikleri sigortası, kaskosu, bakımı dâhildi. Bu 2 bin 500 TL bedava idi. 2023 için inşallah uygun bir fiyata bu araçlarımızı kiralayacağız.”MHP Merkez Üyesi Ahmet Zeki Ertürk, araç satın almanın daha makul olacağını söyledi. Ertürk, “Önceki dönemde bu araçların kiralanması mantıklı olabilir. Ama bugünkü rakamlara baktığımızda araçların bir tanesi 500 bin TL’ye falan mal oluyor. İki milyon 500 bin TL’lik buraya bir ödenek isteniyor. 3-4 sene içinde bu 19 aracın sahibi olmuş oluruz. Araçlar kendi mülkiyetimizde kalır. Bu saatten sonra satın almanın daha mantıklı diye düşünüyorum.” dedi.
KIZILÖREN’DE SYDV ÜYESİ SEÇİLECEK
Kızılören ilçesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Başkanlığında 2023 yılı için görev yapmak üzere seçilen sivil üye Ahmet Başpınar’ın istifa etmesiyle yerine bir hayırsever üyenin seçimi rapor hazırlanması için ilgili komisyona gönderildi. İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yürütülecek olan 2023 Yılı Asfalt ve Asfalt Üretim Tesisi Laboratuvarında yapılacak olan deney ücretlerinin belirlenmesi konusu önce komisyonlarda ele alınacak. Karayolları kenarında yapılacak ve açılacak tesisler hakkındaki yönetmeliğin 22’nci maddesine göre Tesis Yeri Ön İnceleme masrafı belirlenmesi konusu komisyonda görüşülecek.
“AFET BÖLGESİ İÇİN 13 İŞ MAKİNESİ VE 15 PERSONEL HAZIR”
Toplantı sonunda söz alan İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Faik Karakoç, deprem bölgesine gitmeye hazır olduklarını belirtti. Karakoç, “İlimizde hafta sonu etkili olan kar yağışından etkilenen 10 ilçe 150 köyde çalışma yürütüldü. Şu anda kapalı yol yok. En yüksek kar kalınlığı Dazkırı – İdris köyünde 30 santimetre ölçüldü. Meteorolojiden alınan bilgiye göre bu hafta sıcaklıklar sıfırın altında 10 dereceyi görecek. Buzlanmaya karşı tuzlama çalışması yürütülecektir. On ili etkileyen deprem felekati nedeniyle Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın talimatıyla 13 iş makinesi ve 15 personelin hazır bulunduruluyor. Bölgeden gelecek habere göre bu ekipler yönlendirilecek.” diye konuştu. Meclis Başkanı Burhanettin Çoban, hafta sonu trafik kazasının meydana geldiği Çay-Dinar karayolu hakkında bilgi verdi. Çoban, Valilik ve Belediye Koordinasyon Toplantısında AK Parti Milletvekili Ali Özkaya’nın konuyu Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığına ve bakanlığa bildirdiğini ifade etti. Çoban, 2023 yılında bu yolun ihaleye çıkacağını sözlerine ekledi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM