Kentsel Dönüşüm’de Mahkeme TOKİ’den yana karar verdi

Kentsel Dönüşüm’de Mahkeme TOKİ’den yana karar verdi

Mısri Camii çevresinde uygulanması planlanan kentsel dönüşüm planlarına itiraz eden mahalle sakinleri Danıştay’daki davayı kazanmıştı. Temyiz Mahkemesi Danıştay’ın kararını bozdu. Bakanlık isterse önceden açıklamış olduğu planların uygulamasına geçebilir

 

Afyonkarahisar şehir merkezinde Mısri Camii çevresinde uygulanması planlanan Kentsel Dönüşüm Uygulaması ile ilgili mahkeme sürecinde yeni bir aşamaya geçildi. Kentsel Dönüşüm bölgesindeki hak sahiplerinin Danıştay’da kazandıkları dava Temyiz Mahkemesi’nce bozuldu.
Afyonkarahisar Kentsel Dönüşüm Dayanışma Derneği, TOKİ tarafından açıklanan kentsel dönüşüm planına itiraz ederek açtığı davayı Danıştay’da kazanmıştı. Söz konusu karar Cumhurbaşkanlığı’nın avukatları tarafından temyiz mahkemesine taşınmıştı. Temyiz Mahkemesi Danıştay’ın kararını bozdu. Yargı sürecindeki bu son gelişme ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na kentsel dönüşüm planını uygulama yolu açılmış oldu.
Kentsel Dönüşüm alanındaki hak sahiplerinin davayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıma hakkı bulunduğu öğrenildi.
Temyiz Mahkemesi’ndeki davayı kaybeden Afyonkarahisar Kentsel Dönüşüm Dayanışma Derneği dava ve avukat masraflarını karşılayacak. Mahalle sakinlerinin bu parayı aralarında toplayarak ilgili yerlere yatıracakları belirtiliyor.
TARTIŞMALAR YILLARDIR SONUCA BAĞLANAMIYOR
Afyonkarahisar’ın iki bölgesinde Kentsel Dönüşüm uygulanması için 10 yıl önce Belediye Başkanı Burhanettin Çoban döneminde harekete geçilmiş, Mısri Camii çevresi öncelikli alan, İmaret Camii çevresi de ikinci öncelikli alan olarak belirlenmişti. TOKİ tarafından Mısri Camii çevresi için hazırlanan Kentsel Dönüşüm planları bölgede bulunan hak sahiplerinin tepkisine neden olunca, TOKİ tarafından Afyonkarahisar’da bilgilendirme ofisi açılmıştı. Bu ofisten doyurucu bilgi ve gerekli cevapları alamayan Kentsel Dönüşüm bölgesi hak sahipleri bir dernek çatısı altında toplanmış, başta TOKİ ve Belediye yönetimine tepki göstermişlerdi. TOKİ’nin yetersiz bilgilendirmeleri sonrasında AK Parti kurmaylarının devreye girmesi sonucu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Afyonkarahisar’a gelerek Kentsel Dönüşüm bölgesindeki hak sahipleri ile bir toplantı düzenlemiş, burada Afyonkarahisar’a özel ayrıcalıklar hazırladıklarını açıklamıştı.
Siyasi parti temsilcilerinin tartışmalara dahil olmasıyla birlikte Kentsel Dönüşüm meselesi Afyonkarahisar gündeminin ilk sırasında yer almaya başlamıştı.
Bakan Kurum ve TOKİ yönetiminin açıklamalarından tatmin olmayan Mısri Camii çevresi sakinleri açıklanan planlara itiraz ederek konuyu mahkemeye taşımışlardı. Mahkemenin ilk aşamasında Danıştay itirazı kabul etmişti. Gelinen son noktada Danıştay’ın kabulü Temyiz’den dönmüş oldu.
Son mahkeme kararı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ’nin daha önceden açıklamış olduğu planları uygulamaya koymasının yolu açılmış oldu. Türkiye’nin yaşadığı tarihin en büyük afetinin yaraları henüz taze iken Afyonkarahisar’ın Kentsel Dönüşüm meselesinin nasıl sonuçlanacağı merakla bekleniyor.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM