“Deprem riskine karşı okullarda bina analizini ilk bu idare yaptırdı”

“Deprem riskine karşı okullarda bina analizini ilk bu idare yaptırdı”

İGM Başkanı Burhanettin Çoban, idare olarak ilk defa binaların yapı riskini analiz ettirerek çocukları ve halkı olası bir deprem riskinden kurtarma yollarına başvurduklarını açıkladı. Çoban, “Bunu yapan bir idareye sanki bunları eksik yapıyorsunuz demenin ne derece adaletli olduğunun takdirini ben sizlere bırakıyorum” dedi

 

İl Genel Meclisi (İGM) Başkanı Burhanettin Çoban, İYİ Parti İGM Üyesi Alper Yağcı’nın Afyonkarahisar’da Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 480 okulun depreme dayanıklı olup olmadığı yönünde sorduğu sorularla ilgili açıklama yaptı.
“İLK DEFA BU İDARE BU BİNALARIN ANALİZİNİ YAPTIRDI”
Meclis Başkanı Burhanettin Çoban, Alper Yağcı’nın sorularının muhatabının İl Özel İdaresi birimleri değil İl Milli Eğitim Müdürlüğü olduğunu belirtti. Çoban, “Bu sorularınızla yazılı olarak müracaat ederseniz veya basın yoluyla bunların cevaplanmasını isteyebiliriz. Ancak ben şunu söylemek istiyorum. Yani yapılan faaliyetleri sanki bir eksiklik ya da şu anki idareni, hükümetin yanlış yaptığı işler olarak anlatıyorsunuz. Bence tam tersidir. Çünkü ilk defa bu idare binaların yapı riskini analiz etmiş ve çocuklarımızı, halkımızı bu riskten kurtarmanın yollarına başvurmuştur. Ben ilk defa Cumhuriyet tarihinde bu binalarının deprem analiz yapan idare bu idaredir denilmesini beklerdim. Yapılan analizlerin ardından teker teker okullar yapılmaya başlandı. Bunun bir örneği Şemsettin Karahisari Orta Okuludur. Bir diğer örneği Atatürk İlkokulu ve daha onlarca okuldur. Bunu yapan bir idareye sanki bunları eksik yapıyorsunuz demenin ne derece adaletli olduğunun takdirinde ben sizlere bırakıyorum. Sorularınız teknik sorulardır. Bunun cevabını elbette Milli Eğitim Müdürlüğümüz verir. Ben biliyorum ki bir Atatürk İlkokulu ve Şemsetttin Karahisari Orta Okulunu yapmak yerine eğitim kampüsü yapılabilirdi. Ama mevcut okulları yeniden yapıyoruz. 40-50-60 yıllık okullar yeniden yapılıyor. Sırf sizin bahsettiğiniz bu. Olası bir depremde Allah korusun çocuklarımız, öğretmenlerimiz, çalışanlarımız zarar görmesin diye.” dedi.
“YAPILANLAR BUGÜNKÜ İDARENİN ÇOK BÜYÜK BAŞARISIDIR”
Çoban, “Efendim biz mühendis değiliz, teknik adam değiliz. Güçlendirmemi yapılacak, yıkıp yeniden mi yapılacak bunu insanlar değil laboratuvarlar inceliyor. Burada güçlendirme gerekir deniliyor ya da yıkılıp yeniden yapılması isteniyor. Örneğin Atatürk İlkokulu yıkılıp yeniden yapılsın dendi. Şemsettin Okulu için önce güçlendirme yapılsın sonra yıkılıp yeniden yapılsın denildi. Bunlar yıkılıp yeniden yapıldı. Asım Kocabıyık Okulu da yeniden yapıldı ve daha yeni bitti. Kesin bilmemekle birlikte bu okul en fazla 25 yıllıktı diye tahmin ediyorum. Buna rağmen çürük çıktı. Devletimiz sağ olsun yıkıp yeniden yaptı. Anaokulu yapma görevi İl Özel idarelerine aittir. İlkokul, ortaokul yapma görevi İl Özel İdarelerinin bütçesi yetmediği için devletimiz merkezi bütçeden para göndererek bunları yaptırıyor. Yoksa bizim yıllık 40 milyonla bir tane okulu zor yaparız. Okulların bakımları da buna dâhildir. Ben tam tersi bu yapılan işlerin, bugünkü idarenin çok büyük bir başarısı olarak lanse edilmesi, anlaşılması gerektiği kanaatindeyim. Ama işte lojmanlar kaçak mıdır? Kaç binadır? Kaç okuldur? Bunlar teknik konularndır. Bir de liseler bizde olmuyor. Diğer idare binaları bizde olmuyor. Bizim bilgimiz dışında olabiliyor. İnşallah Milli Eğitim Müdürlüğümüz bu sorulara cevap versin diyorum.” diye konuştu.
“YETKİLİ MERCİLERDEN BİLGİLENDİRME İSTEDİM HÜKÜMETLERİ KIYASLAMADIM”
Çoban’ın açıklamasının ardından tekrar söz isteyen İYİ Parti İGM Merkez Üyesi Alper Yağcı şunları söyledi: “Açıklamanız için teşekkür ediyorum da konuya gelişinizi ben doğru bulmuyorum. Çünkü asla ne mevcut hükümeti, ne önceki ne de daha önceki hükümetleri kıyaslayan ifadeler kullanmadım. Böyle bir yaklaşımım olmadı. Şu an Afyonkarahisar’da gittiğimiz çarşıdaki esnaf, uğradığımız yerel basın, hatta hepimizin okuduğu köşe yazarları bu konuya değindikleri için bu konuda insanların bir dedikoduyla değil, yetkili merciler tarafından birebir bilgilendirilerek bu konuların kapatılmasını ve bu konuların netleştirmesini istediğimiz için bu soruları sordum.”
“İNŞALLAH AFYON’A VERİLECEK ÖDENEK KESİLMEYECEK”
Burhanettin Çoban sözlerini şöyle tamamladı: “İfadeleriniz içerisinde öğrencilerin güvenliği için tedmir alınmıyor, bekletilen okullar var yavaşlatma var şeklinde ifadeleriniz oldu. Ben de tam tersi ilk defa bu konunun bu dönemde ele alındığını belirttim. Sonuçta devletimiz para gönderiyor. Geçmiş aylardaki toplantıda söyledim. Afyonkarahisar için sadece Milli Eğitim Bakanlığının bu tür yıkılıp yeniden yapılacak veya güçlendirilecek okullarla ilgili ayırdığı para 1 milyar 600 milyon TL. Bir il böyle bir ödeneği daha önce görmemiştir. Görme şansı da bana göre yoktur. İnşallah Afyon ödenekleri aynen devam edecek deniliyor. İhtiyaç olursa da deprem bölgesinin ihtiyacı her şeyin üzerindedir. Ama Afyon’umuza da bu paranın gönderileceği söylendi. Gerçekten çok büyük bir paradır. Ben bunu geçmiş toplantıda da söyledim. Bir milyar altı yüz elli milyon TL sadece milli eğitimin okullarının yeniden yapılması veya güçlendirilmesiyle ilgili ayrılan paradır.”
“RİSK ALINMIYOR GEREKEN YAPILIYOR”
MHP Grup Başkan Vekili Çay İGM Üyesi Faruk Kökcür, Eğitim Komisyonu Üyesi olduğu için konu hakkında söz istedi. Kökcür şunları kaydetti: “Söz aldım çünkü eğitim komisyonunda görev alıyorum. Söylemem gerekiyor, çok şeylere vakıfız. Çay ilçesinin içinde çay küçük bir yerdeyiz. Kasım ayında okuldan çıkardılar. Ben dedim ki ya on beş tatile kadar kalsın dedim. Buna da izin vermediler. Dediler ki, ‘Güçlendirilmesi gerekiyor. Mutlaka yapılacak. Biz bu riski alamayız.’ dediler. Öğrencilerimizi başka yere taşıdık ve güçlendirdiler. Onun için hakikaten güzel bir çalışma var. Bunlarla ilgili ben kendi örnek vereyim diye söyledim.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM