“Birlikte hesap soralım, esnafı mağdur etmeyeceğiz”

“Birlikte hesap soralım, esnafı mağdur etmeyeceğiz”

ESOB Başkanı Cengiz Üstün, EYT konusunda esnaf ve sanatkâr açısından gelinen noktada Oda ve Birlik Başkanlarının herhangi bir dahili olmadığını belirtti. EYT konusunda “Hesap kimden sorulacaksa birlikte soralım.” diyen Üstün, İstanbul Pazarı girişimi gibi konularda Afyonkarahisar esnaf ve sanatkarını mağdur etmeyeceklerini açıkladı

Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Cengiz Üstün, birliğin toplantı salonunda dün sabah düzenlediği basın toplantısında Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) hakkında açıklama yaptı. Toplantıda, esnaf kuruluşlarının başkan ve temsilcileri de hazır bulundu.
“BİZLER GERÇEK ANLAMDA ÜMİTLİYDİK”
Cengiz Üstün, esnaf ve sanatkârın EYT’de ki durumu ve son gelinen nokta hakkında bilgilendirmek ve istişare etmek üzere bir toplantı düzenlediklerini söyledi. Üstün, “1 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Emeklilikte Yaşa Takılanlarla ilgili durum toplam 2 milyon 250 bin esnafımızı ve diğer sigortalıları ilgilendiriyor. Nihayetinde yıllar sonra yapılan çalışmalar sonucu kanun Resmi Gazete’de yayınlandı ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasıyla birlikte gündeme oturdu. Maalesef sayısı 2 milyon 250 bini bulan esnaf ve sanatkârımızın EYT’den nasibini alamadığını gözlemlemekteyiz. Bizler oda başkanları, birlik başkanları, sağ olsun federasyon başkanlarımız ve TESK nezdinde bu konuyla ilgili özellikle son 6 aydır birçok görüşmelerimiz olmuştu ki konunun ilgili tarafı olan Çalışma Bakanı Sayın Vedat Bilgin’le de birçok defa toplantılar yaparak bunları dile getirdik. Cevaben de aldıklarımız yakından takip edildi. Biz gerçekten ümitliydik. Yıllardır esnaf ve sanatkârımızın bir mağduriyeti vardı. Artık bu mağduriyetin giderilmesi, hakça, adaleti gözeterek, bu sıkıntılı durumun sona ermesi noktasında kendilerine bilgileri bir çok defa aktardık. Birey olarak aktardık. Oda başkanı olarak aktardık. Sağ olsun Ticaret Odası Başkanımız da defalarca bu konuya değindi. İstişarelerde bulunduk ki problemleri sizler biliyorsunuz. Burada aldığımız cevap şuydu. Sayın bakan çok ciddi bir çalışma yapıldığını sadece yaşa takılanların değil, birçok mağduriyetin de gözetilerek ince, hassas bir çalışmayla birlikte bu yasanın çıkacağını ve bu mağduriyetlerin giderilmesi noktasında da bizim emin olmamız yönünde cevaplar almıştık.” dedi.
“BİZ ADALET GÖZETİLSİN DEDİK”
“Nihayetinde gördük ki maalesef sadece 9 bin iş günü norm birliği yapılmadığı gibi bugün esnaf primini 9-10 bin iş günü yatırıp aldığı maaşın diğer 5 bin iş gününden daha az olduğunu gördük.” diyen Üstün, “Bununla birlikte yapılan çalışmada birçok sıkıntının da hiçbir şekilde gözetilmedeğini de maalesef gördük. Sayın Bakanımızın bizlere vermiş olduğu sözler malumdur. Gerek TESK’te, gerekse Afyon’da ATSO’da yaptığımız toplantılarda görüşmelerde ortaya konulanlar malumdur. Biz baştan beri şunu gözettik. Bizler devletimizi seviyoruz. Her zaman devletimizin yanındayız. Biz adalet istiyoruz. Yani devlette ayırdığımız kaynak neyse bunu adaletli bir şekilde almayı istiyoruz. Biz fazla bir şey istemiyoruz. Adalet gözetilsin demiştik.” diye konuştu.
“ESNAF İKTİDARI SANDIĞA GÖMER”
EYT Kanununun keşmekeşlik içerisinde esnaf ve sanatkâr gözetilmeden, bir çalışma yapılmadığını söyleyen Üstün, “6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli büyük deprem felaketi geçirdik ki yüzyılın afatı deniliyor ki bana göre kelimeler de kifayet getirmez. Hakikaten çok zor günlerden geçmekteyiz. Dolayısıyla biz devletimizi zor durumda bırakmak istemiyoruz. Ama şimdi bu çıkan yasayla birlikte adeta keşmekeşik oluştu. Bir genel seçime gidiyoruz. Tüm siyasi partilerimiz sahaya inecek. Hepimizin iş yerini ziyaret edecekler. Pazar yerine inecekler. Bugün 2 milyon 250 bin esnaf ve sanatkâr aileleri ve çalıştırdığı kesimle birlikte nereden bakılırsa 12 milyon kişilik bir kesim karşısına çıkacaklar. Biz hakkı, hukuku gözeten bir anlayışla, Cumhurbaşkanımızın da kesin talimatıyla ‘Bu işi düzeltin yapın.’ demesine rağmen bu eksikliği gidermek adına, en azından mecliste bir torba yasa içerisine ek maddelele prim gün sayısı eşitlenerek norm birliği sağlanmalıdır. Bizler her türlü siyasi partiye eşit durumdayız. Her türlü siyasi partiden arkadaşımız da var. Fakat bu noktada gerçekten çıkıp 2 milyon 250 bin esnafa ve yanında çalıştırdıkları kişilere aileleriyle birlikte bu sorunun cevabını vermek durumundadırlar. Şahsım adına konuşuyorum. Esnaf iktidarı sandığa gömer.” şeklinde konuştu.
“HESAP KİMDEN SORULACAKSA BİRLİKTE SORALIM”
Üstün sözlerini şöyle tamamladı: “Hassas bir noktadan geçiriyoruz ki bana göre 2023 yılı seçimi çok önemli. 11 ilimizde afet yaşandı. Bu illerdeki esnaf sayımız 311 bindir. Bunların evleri ve dükkânları yıkıldı. Küçücük sermayeleri göçük altında kaldı. Öleni geri getiremeyiz. Fakat öldüyse ailesine maaşı bağlanacak. Esnaf ve sanatkârımızın sermayesi yok. Evi yıkılmış, dükkânı yıkılmış, göçük altından çıkanlar çok zor durumdadır. Bizler depremle ilgili birtakım yardımlar yaptık. Afyon olarak deprem bölgesine ulaştık. Ama gün bir öğün üç. Artık ihtiyaçlarımız çok farklı noktalardadır. Devlet büyüklerimizin bunu gözeterek, acilen torba yasada ek bir maddeyle esnaf ve sanatkârımızın mağduriyeti giderilmesi gereklidir. 25 Bin esnaf ve sanatkâra hitap ediyoruz. Benim telefonlarım 3 Mart’tan bu tarafa susmuyor. Sosyal medya üzerinden gelen mesajların haddi hesabı yok. Sanki bu işin müsebbibi oda başkanları, birlik başkanları, ticaret odası başkanı, sanki TESK başkanıymış gibi bir algı yönetimiyle bu şekilde pompalanıyor. Arkadaşlarımız çıktı. EYT yasası çıkmadan önce görüşlerini söyledi. Her ilçemizdeki oda başkanımız konuya ilişkin esnaflarını bilgilendirdi. Bunlar sahadalar, biliyorlar. Dolayısıyla bu işin müsabbibi oda başkanları, birlik başkanları değil. Bunun da bilinmesini istiyorum. Hakikaten Afyon basınımız bu konuda beni hiç yalnız bırakmadı. Dolayısıyla hesap kimden sorulacaksa hep birlikte hesabını soralım. Biz 37 odamın başkanlarıyla birlikte bizler temsil noktasındayız.”
“İSTANBUL PAZARI KONUSUNDA ESNAFI MAĞDUR ETMEYECEĞİZ”
Esnaf ve sanatkârı derinden etkileyen İstanbul Pazarı konusuna da değinen Üstün şunları kaydetti: “Hakikaten zor günler geçiriyoruz. Ülke genelinde EYT sıkıntısı var bu malumdur. Birde son günlerde Maliye’nin arkasında haftada iki gün İstanbul Pazarı adı altında bir yer açtılar. Biz bunun geleceğini önceden haber almıştık. Yaklaşık 8 oda başkanımızla birlikte Sayın Belediye Başkanımıza giderek konuyu görüştük. Durumu anlattık. Afyon ve esnaf ve sanatkârının zor ve sıkıntılı günler geçirdiğini, bunların kim olup nereden ve nasıl geldiklerini iyi bildiğimizi söyledik. Sayın Başkanımızın bize verdiği cevap ‘Kesinlikle buna müsaade etmeyeceğiz, getirmeyeceğiz.’ şeklinde olmuştu. Biz de tabii şehrül eminden sözünü aldık, kabul ederek ayrıldık. Nihayetinde gördük ki geçen hafta sonu çok büyük bir kepazelikle birlikte orası açıldı. Toplantı sonunda bizler Ankara’ya gideceğiz ki EYT’yle ilgili bir toplantımız olacak. Bu konuyla da ilgili yasal olarak ne yapılabiliyorsa yapacağız. Daha önce de biliyorsunuz burada bir böyle girişimler oldu. Ben Bakkallar Odası Başkanı iken kendimi de böyle izleyerek, iki arkadaşımla gidip durumu gözlemlemiştik. Biraz da farklı dilde konuştuk. Hepsinin ağzı leş gibi alkol kokuyor. Afyon halkı kadınlarımız, kızlarımız, bacılarımız oradan alışveriş ediyor. Trabzon tereyağı diye margarin sattıklarını söyledik. Aldığımız numunelerin tahlillerini Ankara’da yaptırdık. Tarım ve Orman Müdürlüğünü göreve davet ettik. Dönemin Valisi ve Belediye Başkanından müsaade etmemelerini istedik. Biz Afyon’da ilişkilerimizi esnafımızın adına sıcak tutuyoruz. Ama esnafı mağdur edecek durumlara meydan verirlerse hiçbir şekilde buna müsaade etmeyeceğiz. İnşallah Ankara’dan dönelim konuya ilişkin, Belediye Başkanımızla tekrar görüşeceğiz. Burada bir yetki karmaşası var. Belediye, Ticaret İl Müdürlüğü’nün yetkili olduğunu söylerken, müdürlükte yetkinin Belediye’de olduğunu ifade ediyor. Helva demesini de biliriz, halva demesini de biliriz. Konuya ilişkin çok daha detaylı araştırmamızı yapıyoruz.”
“ESNAFIN YANINDAYIZ EYT KONUSU TORBA YASA İLE ÇÖZÜLÜR”
Toplantının son konuşmasını ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser yaptı. EYT konusunda işin başından beri esnaf ve sanatkârın sorununun çözüme kavuşması için birlikte hareket ettiklerini belirten Serteser, “İşin başından beri birlikte hareket ediyoruz. Birlik Başkanları diğer illerde de Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları ile yakın ilişkiler içerisindeler. Yukarı neyse aşağıda o. Dolayısıyla biz birlikte bir gücüz. Cengiz Başkan’ın hem EYT konusunda söylediklerine hem de İstanbul Pazarı konusundaki sözlerine harfiyen katılıyorum. İstanbul Pazarı hakkında hakikaten bu esnafımıza yapılan iyi niyetli bir davranış değildir. Yani hani halkımızın daha ucuz mal almasını gerektirecek bir savunmayla yapılacak bir iş değildir. Dolayısıyla sadece Afyonkarahisar’da değil bu tip oluşumlar Türkiye’nin her yerinde karşı çıkılması gerektiğine inanıyorum. Biz Cengiz Başkan’ın ve bu konuda sizin her zaman yanınızda olacağız. Gerekeni, gerek Afyonkarahisar yerel yöneticileri nezdinde gerekse Ankara nezdinde savunacağız. Bunu böyle bilmiş olun. EYT konusunda da norm birliği sağlandı ama prim de sağlanamadı. Bu sorun çözülmelidir. Ama ne yazık ki çözülmedi. Yapılacak iş gayet basit. Torba yasa ile eğer niyetlerinde ciddiyet varsa bunu çözmek gayet basittir. Biz de bu çözümü esnaf ve sanatkârlar olarak işverenler olarak hükümetimizden bekliyoruz.” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM