“Afyonkarahisar çevre bilincinde örnek”

“Afyonkarahisar çevre bilincinde örnek”

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, kentin yerel yönetimin yürüttüğü örnek çalışmalarla Türkiye’de çevre bilincinde önde ve örnek olduğunu söyledi.
Vali Yiğitbaşı, “Kentimizin ikinci OSB’si Sinanpaşa ilçemizdedir. Bu OSB’miz Türkiye’de başka örneği olmayan tamamen ‘Yeşil OSB’ olacak. Bu konuda çalışmalar devam ediyor” dedi

 

5-9 Haziran Türkiye Çevre Haftası nedeniyle dün öğleden sonra Zafer Meydanı’nda Afyonkarahisar Belediyesi’nin ev sahipliğinde program düzenlendi. Programa; Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Vali Yardımcısı Ali Rıza Çalışır, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vekili Mustafa Oruç, öğrenciler, öğretmenler katıldılar.
“BU YIL Kİ TEMA TEMİZ DENİZ TEMİZ DÜNYA”
Programın açış konuşmasını Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Mustafa Oruç yaptı. Çevrenin korunması konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 1972 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Konferansı’nda 5 Haziran tarihinin Dünya Çevre Günü olarak ilan edildiğini belirten Oruç, “Ülkemizde Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle 5 Haziran’ı içine alan hafta Türkiye Çevre Haftası olarak ilan edilmiştir. 5-9 Haziran Türkiye Çevre Haftası boyunca denizlerimizi ve doğal çevrenin korunması, denizden ve iklim değişikliği ilişkisinin işlenmesi, denizlerin kıyılar ve kara alanlarıyla olan bağlantısının çevresel boyutuyla ele alınması amaçlanmaktadır. Denizlerimizin kirlenmeden korunması gerekliliği, ister deniz kıyısında olsun, ister uzakta yaşamın denizlere bağlı olduğu bilincinin topluma yayılması amacıyla bu yıl Türkiye Çevre Haftası ‘Temiz deniz, temiz dünya’ temasıyla kutlanmaktadır.” ifadelerine yer verdi.
“5 YILDA 45,5 MİLYON TON ATIK EKONOMİYE KAZANDIRILDI”
“Türkiye’den başlayıp dünyaya yayılan bir marka olan uluslararası kuruluşların ve birçok ülkenin sahiplendiği en önemli çevre projesi ‘Sıfır Atık’ projesidir.” diyen Oruç, “Bilindiği üzere Sıfır Atık Projesi 2017 yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan hanımefendi öncülüğünde başlatılmıştır. Beş yıllık süreçte ülkemizde 45,5 milyon ton geri dönüştürülebilir atığın ekonomiye kazandırılmasıyla 96 milyar TL kazanç sağlamıştır. Üretim aşamasında hammadde yerine geri kazanılmış ürünlerin kullanılması daha az enerji ve daha az su kullanılması depolama alanından tasarruf edilmesi, doğal kaynakların korunması, hava kirleticileriyle sera gazı gibi olumsuz emisyonların önlenme çevresel açıdan kazanımlar arasında yer almaktadır. Okyanuslar gerçek anlamda iklim koruyuculardır. Son 150 yıllık süreçte insanoğlunun yol açtığı karbondioksitin yaklaşık yarısı okyanuslar ve denizler tarafından emilmiştir. Denizlerin doğaya bu kadar katkısı olmasaydı iklim değişikliği bugün daha çok ilerlemiş bir safhada olacaktı. Ne yazık ki geçtiğimiz yıllarda başlayan insanların olumsuz etkileri denizlerde bir takım değişikliklere neden olmuştur. Atmosferdeki karbondioksitin yüksek oranda emilmesi, sudaki PH değerinin düşmesi, midye ve mercanların zarar görmesine sebebiyet vermiştir. Soluduğumuz oksijenin neredeyse yarısından fazlası denizler tarafından üretilmektedir. Denizler balinalar ve birçok canlının yuvası durumundadır. Denizler aynı zamanda gezegenimizin biyolojik çeşitliliğinin ve ekosisteminin önemli kaynaklarından biridir. Tüm bunların yanı sıra denizlerin sürdürülebilir kalkınma için deniz ticareti içinde önemi yadsınamaz. Denizlerin yaşamınızdaki bu tür etkilerini düşündüğümüzde onları korumak aslında yaşadığımız dünyayı soluduğumuz havayı korumak anlamına gelmektedir.” dedi.
“ÇEVREYİ KORURKEN ATIKLARI EKONOMİYE KAZANDIRIYORUZ”
Hoca Ahmet Yesevi İlkokulu öğrencilerinin folklor gösterisinin ardından konuşan Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, 5-9 Haziran Türkiye Çevre Haftasının hayırlara vesile olmasını diledi. Afyonkarahisar’da çevre duyarlılığının yoğun olduğunu ifade eden Zeybek, “Afyonkarahisar her ne kadar büyükşehir olmasada birçok büyük şehirde olmayan çevreye duyarlılığı ilimizde mevcuttur. 2022 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan’ın destekleriyle Atık Toplama Merkezimizi yapıp faaliyete soktuk. Hemen her tür atığı burada toplayıp bertaraf ediyoruz. Kullanılmayan, günü geçmiş, son kullanım tarihi geçmiş, ilaçlarımızın on tonunu topladık ve imha ettik. Okullarımızla birlikte atık pil toplama kampanyaları yapıp bir yarışma şeklinde onlara belediye olarak ödüller veriyoruz. Çevre Hizmetleri Birliği olarak 18 ilçemiz, 420 köyümüz, 41 beldemizin tamamında, çöp toplama merkezlerinde toplanan evsel atıklar il merkezinde olan merkezimize getirilerek ayrıştırma yapılıp ekonomiye kazandırılmaktadır.” diye konuştu.
“YEŞİL OSB ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR”
Programın son konuşmasını Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı yaptı. 5-9 Haziran Türkiye Çevre Haftasını kutlayan Yiğitbaşı şöyle konuştu: “Kaynakların sürdürülebilir ve devamlılığı, biyolojik çeşitliliğin sağlanması, daha yeşil, daha yaşanabilir bir dünya ve çevre için bütün insanlık günümüzde büyük bir çaba içerisindedir. Bizler de doğanın nizamı için her şeyden önce tabii insan yaşamını korumak ve sürdürmek için çevreye azami derecede özen gösteriyoruz. Çevre sorunlarının çözümü bilindiği üzere küresel boyutta bütün dünyanın, dünya ülkelerinin katkısıyla aynı zamanda ülkeler boyutuyla da tüm ülkelerin birlikte çalışmasıyla beraberce ortak paydaşlıkla çözülebilecek sorunlardır. Dolayısıyla bizler de kendi şehrimizde bütün kurumlarımızla, bütün paydaşlarımızla birlikte çevrenin, farkındalığının arttırılması, çevreye yönelik çalışmaların sürdürülebilirliği konusunda büyük bir gayretle, çalışmalarımıza devam ediyoruz. Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’in bahsettiği çalışmalar tabii biz Afyonkarahisar’ı çevreye karşı duyarlılıkta, farkındalıkta birkaç adım öne çıkartan gerçekten gurur verici çok beğendiğimiz çalışmalardır. Türkiye’de tek örnek olarak şu anda çalışmasına devam ettiğimiz kentimizin ikinci OSB’si, Sinanpaşa ilçemizde tamamen ‘Yeşil OSB’ olacak. İnşallah Türkiye’nin ilk Yeşil OSB’si olması yönünde çalışmalar devam ediyor. Bu da bizim çevre noktasındaki hassasiyetimizi göstermesi anlamında çok büyük bir gurur kaynağıdır. Aynı zamanda ATSO dünyadaki kamu kurumları içerisinde en yüksek puanı almış yeşil bir kamu binasıdır. İşte bu anlamda şehrimizin çevre hassasiyetinde gerçekten öncü olduğunu tekrar dile getiriyorum. Bu anlamda bütün kurumlarımıza, paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.”
“ÇEVRE HEPİMİZİN BAŞKA DÜNYA YOK”
Vali Yiğitbaşı sözlerini şöyle tamamladı: “2017 yılından itibaren saygıdeğer hanımefendi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde devam ettirilen Sıfır Atık Projesi aslında bir ülke olarak dünyanın ve çevrenin sorunlarına ne kadar hassas olduğunuzu gösteren örnek bir projedir. Tüm paydaşlarımıza, vatandaşlarımıza, gençlere, çocuklarımıza, hanımlarımıza ayrı ayrı çevreyle ilgili hassasiyetlerin hepimizi ilgilendirdiğini hatırlatmak istiyorum. Çevre sadece kamunun sadece Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün ya da belediyelerin aslında sorumluluğu değildir. Bu dünyadan başka bir dünya yok. Bizim gençlerimize, çocuklarımıza bırakabileceğimiz başka da bir dünya yok. Dolayısıyla elimizden gelenin en iyisini yaparak, çevreyi korumak, daha yeşil bir dünya, kaynakların israfını önleme noktasında çalışmalar yapmamız gerekiyor.” Program yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle tamamlandı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM