Arslan: Eğitim-Bir-Sen’in önceliği aile birliği

Arslan: Eğitim-Bir-Sen’in önceliği aile birliği

Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Mustafa Arslan, bakanlığın yayınladığı duyuruda, “Bu personel can güvenliği ve sağlık sebepleri hariç olmak üzere üç yıl süreyle başka bir yere atanamaz.” hükmünün, Anayasanın temel ilkeleri başta olmak üzere hukuka aykırı olduğunu belirtti. Arslan, “Sendika olarak 7433 sayılı Kanun’un dayanak hükmünün Anayasaya aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesi talebiyle Danıştay’da dava açtıklarını açıkladı

 

Eğitim Bir Sen Afyonkarahisar 1 Nolu Şube Başkanı Mustafa Arslan, sendika olarak sözleşmeli iken kadroya atanan öğretmenlerin, mazerete dayalı yer değişikliği hakkını üç yıllık hizmet süresini tamamlama şartına bağlayan duyuru hükmünün iptali için yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay’da dava açtıklarını belirtti.

“YER DEĞİŞTİRME DUYURUSU 27 TEMMUZ’DA YAYINLANDI”

Mustafa Arslan, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmî eğitim kurumlarında görev yapan kadrolu öğretmenlerin 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ek 4. maddesi kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak görev yaptıklarını hatırlattı. Arslan, “Ön başvurunun son günü itibarıyla sözleşme gereği 3 yıllık çalışma süresini tamamlayıp öğretmen kadrolarına atananlar dâhil olmak üzere il içi ve iller arasında aile birliği, sağlık, can güvenliği mazeretleri veya engellilik durumu ile diğer nedenlere bağlı yer değişikliğine ilişkin 2023 Yarıyıl Tatili öğretmenlerin yer değiştirme duyurusu 27 Temmuz 2023 tarihinde yayınlandı. Bu nedenler arasında;  Aile birliği, sağlık, can güvenliği mazeretleri ve engellilik durumu ile yer alıyor.” ifadelerini kullandı.

“MAZERETİN BELGELENMESİ GEREKİYOR”

Arslan, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Duyuruda, ‘Bakanlığımız resmî eğitim kurumlarında görev yapan sözleşmeli öğretmenler ile sözleşmeli öğretmen olarak görev yapmakta iken, 7433 sayılı Kanun kapsamında öğretmen kadrosuna atananlardan 30 Eylül 2023 tarihi itibarıyla sözleşmeli ve kadrolu toplam üç yıllık çalışma süresini doldurmayanların bu duyuru kapsamında başvuru hakları bulunmamaktadır. Bunlardan can güvenliği veya sağlık mazeretleri bulunanların mazeretlerini belgelendirmek şartıyla yer değiştirme taleplerini millî eğitim müdürlükleri aracılığıyla Bakanlığımıza yazılı olarak iletmeleri gerekmektedir.” deniliyor.  Mezkûr duyuruya dayanak teşkil eden 7433 sayılı Kanun’da ise ‘Bu kapsamda istihdam edilen sözleşmeli personelden aynı kurumda üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar bu sürenin bitiminden itibaren otuz gün içinde talepte bulunmaları hâlinde bulundukları yerde aynı unvanlı memur kadrolarına atanır. Bulundukları pozisyon unvanı ile aynı unvanlı memur kadrosu bulunmayanların atanacağı kadrolar Cumhurbaşkanınca belirlenir. Bu personel can güvenliği ve sağlık sebepleri hariç olmak üzere üç yıl süreyle başka bir yere atanamaz.’ hükmüne yer verilmiştir.”

“DANIŞTAY’A DAVA AÇTIK”

Arslan, sözlerini şöyle tamamladı: “Gerek 2023 Yaz Tatili Öğretmenlerin Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu’nun başvuru yapmak için sözleşmeli ve kadrolu olarak toplam üç yıl çalışma süresi şartı getiren düzenlemeler gerekse bu düzenlemeye dayanak teşkil eden 7433 sayılı Kanun’un ‘Bu personel can güvenliği ve sağlık sebepleri hariç olmak üzere üç yıl süreyle başka bir yere atanamaz.’ hükmü, Anayasanın temel ilkeleri başta olmak üzere açıkça hukuka aykırıdır. Mezkur duyuru hükmünün öncelikle yürütmesinin durdurulması ve devamında iptali ile 7433 sayılı Kanun’un dayanak hükmünün Anayasaya aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesi talebiyle Danıştay’da dava açtık.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM