112’ye yapılan çağrılarının yarısından fazlası ‘asılsız’ ihbar

112’ye yapılan çağrılarının yarısından fazlası ‘asılsız’ ihbar

Vali Yardımcısı Mehmet Keklik, Afyonkarahisar 112 Acil Çağrı Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında 112 hattının sadece gerekli durumlarda kullanılması çağrısında bulundu.

 

Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Mehmet Keklik’in başkanlığında Afyonkarahisar 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü’nde dün öğleden sonra basın toplantısı düzenlenerek Acil Çağrı Merkezi’nin yeni çalışma sistemi hakkında bilgi verildi.
“112’DE 7 KURUMUN TEMSİLCİLERİ ÖZVERİYLE ÇALIŞIYOR”

Toplantının açış konuşmasını Vali Yardımcısı Mehmet Keklik yaptı. Keklik, 112 hattının gerekli durumlarda kullanılması çağrısında bulundu. 112 Acil Çağrı Merkezi hizmetlerini anlatmak üzere basın toplantısı düzenlediklerini belirten Keklik, “Bilindiği üzere 112 Acil Çağrı Merkezimiz bütün çağrı merkezleri; Emniyet, Jandarma, Sağlık Müdürlüğü, AFAD, Orman Teşkilatı,  Afyonkarahisar Belediyesi İtfaiyesi ve ön çağrı birimiyle bütün çağrı sistemlerinin toplandığı 7 kurumdan oluşan bir merkezdir. Acil bir durumda vatandaşlarımız 112’yi arayarak gerek emniyet, asayişle ilgili, gerek sağlıkla ilgili, gerek orman yangınları ve benzeri durumlarla ilgili gerekse AFAD’ı ilgilendiren mevzularla ilgili hızlı bir şekilde 112’yi aradıklarında bizim kurumsal hizmet sürecimiz hızlı bir şekilde başlıyor. İvedilikle var olan sorunun çözümü noktasında kurumlarımız ve personellerimiz harekete geçiyor. Afyonkarahisar 112 Acil Çağrı Merkezimiz değerli Tuncay Eroğul’un Müdürlüğünde, 7 kurumun temsilcileri de gerçekten çok özverili çalışmalarıyla çok hızlı bir şekilde çağrılara reaksiyon gösteriyor ve hızlı bir şekilde de yine var olan sorunların çözümü noktasında kurumlarımız harekete geçmektedir.” dedi.

“LÜFTEN 112’Yİ SADECE ACİL DURUMLARDA ARAYALIM”

112 Acil Çağrı Merkezi hattının gerçekten acil durumlarda gerekli olduğu hallerde kullanılması gerektiğine değinen Vali Yardımcısı Mehmet Keklik, “112 Acil Çağrı Merkezi hizmeti gerçekten acil bir durum gerektiren durumlarda kullanılmalıdır. Vatandaşlarımızdan en önemli ricamız bu önemli hattı gereksiz veya asılsız durumlarda aramamalarıdır. Asılsız ihbar noktasında kesinlikle 112 Acil Çağrı Merkezinin aranmamalıdır. Çünkü acil bir durumda, bu orman yangını olabilir, deprem olabilir, bir vatandaşımız kalp krizi geçirmiş olabilir. Ya da daha farklı durumlar söz konusu olabilir. Eğer bir asılsız bir çağrı gerçekleştirdiğimizde maalesef belki çok önemli bir sıkıntının çözülmesinin önüne geçmiş oluyoruz. Ve çok büyük de bir vebale girmiş oluyoruz. Bu noktada değerli vatandaşlarımızdan en önemli ricamız basın mensuplarımız aracılığıyla da ulaştırmak istediğimiz en önemli husus 112 hattı, lütfen gerekli durumlarda aranılmalıdır. Gereksiz durumlarda meşgul edilmemesini özellikle rica ediyoruz.” diye konuştu.

“DEPREMDE HATAY’IN 112 ÇAĞRILARINA AFYON MERKEZ ÇAĞRI MERKEZİMİZ CEVAP VERDİ”

112 Afyonkarahisar Acil Çağrı Merkezi Müdürü Tuncay Eroğul, Acil Çağrı Merkezinin 7 gün, 24 saat esasına göre hizmet verildiğini, bu merkezin gerçekten gerekli ve acil durumlarda aranması gerektiğinin altını çizdi. Eroğul, “Afyonkarahisar halkına vatandaş odaklı en hızlı bir şekilde hizmet vermek isteyen kurumuz. 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü’nde Sayın Vali Yardımcımızın da ifade ettiği şekilde 7 farklı kurum tarafından hizmet verilmektedir. Her ne kadar bu yedi farklı kurum resmiyetli olsa da biz 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü olarak asansörde, kalandan tutun, karayolları, Afyon’umuz yol güzergâhında kavşak geçişi sağlayan bir vilayet olması nedeniyle trafik akışından, hava durumuna göre Afyonkarahisar halkına 7/24 hizmet veren kurumumuz. Özellikle arz etmek istiyorum. İlimiz 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü bakanlık nezdinde başarılı olduğundan dolayı 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında depremden büyük yara alan Hatay 112 acil çağrıları ilimizin 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğüne bağlandı. Çok şükür başarılı bir şekilde bağlı olduğumuz Vali Yardımcımız Sayın Mehmet Keklik’in destekleriyle bizde Afyonkarahisar 112 Acil Çağrı Merkezi olarak gerekenleri güzel bir şekilde yaptık.” şeklinde konuştu.

“TEK ELDEN ACİL ÇAĞRI HİZMETİ ZAMAN KAZANDIRIYOR”

Tuncay Eroğlu, depremin ilk zamanlarında Afyonkarahisar halkının 112 Acil Çağrı Merkezini gerekli hallerde aranması noktasında büyük bir hassasiyet göstererek asılsız çağrı oranının yüzde 5’e indiğini belirtti. Asılsız çağrı oranının son dönemde yüzde 66 orana ulaştığını belirten Eroğlu, şöyle konuştu: “Depremin ilk zamanlarından sonra hayat normale döndükten sonra 112 Acil Çağrı Merkezi olarak asılsız çağrı oranımız yüzde 66’ya yükseldi. Bu da insan odaklı hizmet verdiğimizden dolayı acil durumlardaki vatandaşlarımızın hizmet almasını ciddi şekilde aksatmaktadır. Yedi gün, 24 saat esasına göre hizmet verdiğimiz için 112 Acil Çağrı Merkezinde öncelikle tüm çağrılar ön çağrı dediğimiz İçişleri Bakanlığı personelinin bulunduğu konsola düşmektedir. Bu konsolun özelliği şudur. Çoğu vatandaşımızdan ‘Beni direkt emniyete aktarın. Beni direk sağlığa aktarın. Beni direkt itfaiyeye aktarın.’ gibi büyük tepkiler alıyoruz. Oysa 112 Acil Çağrı Merkezi’nin tek bir merkezden 7 kurumla birlikte hizmet vermesi ihtiyaç duyulan yardımın sağlanmasına, olaya müdahale de zaman kazandırmaktadır. Bu da insan hayatını ve Afyon’daki olaylara bakış açımızı hızlandırıyor. Bu vesileyle, basına bilgi verme yetkimizin kanunen olmadığını Valilik Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğünden gerekli bilgilerin alınabileceğini de ifade etmek isterim.”

Vali Yardımcısı Mehmet Keklik’te basın yasağı olmayan konularda Valilik Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden bilgilendirme yapılabileceğini söyledi. 112 Görevlisi Ceren Fındık, tarafından kurumun görev ve işleyişi hakkında bilgiler verildi.

7 FARKLI KURUM KOORDİNE İÇİNDE ÇALIŞIYOR
Ceren Fındık, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğünün ön çağrı, jandarma, emniyet, sağlık, afad, orman, itfaiye olmak üzere yedi farklı kurumun koordine içinde bulunduğu 7/24 esasına göre çalışan ve acil yardım hizmeti sunan tamamen vatandaş odaklı bir kurum olduğunu belirtti. Fındık, “Ön çağrı biriminde çağnı karşılama memurları çalışmaktadır. 112 Acil Çağrı Merkezi Yönetmeliğinin 12. Maddesine göre, tüm çağrılar ilk olarak ön çağrı birimine düşer. Çağrılar asıllı ya da asılsız olarak ayırt edilir. Asıllı çağrılar için açık adres ve gerekli bilgiler alınarak vaka formuna işlenir. Çağrı karşılama memurları gelen çağrılarım içeriğine göre gerekli entegre birimleri seçer ve çağnyi elektronik ortamında çağrı yönlendirme personeline aktarır. Çağn yönlendirme personeli ise entegre kurumlar olan jandarma, emniyet, sağlık, afad, orman, itfaiye personelidir. Çağn yönlendirme personeli ise aktarılan çağrının ayrıntılı bilgilerini alır ve sahada ki ekiplere bilgi verip, olay yerine en hızlı şekilde yönlendirme yaparak olay akışımı takip edip vaka formunu sonlandırır.” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM