Pek çok dava açılmadan önce arabulucuya başvurmak dava şartı!

Pek çok dava açılmadan önce arabulucuya başvurmak dava şartı!

Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren pek çok türdeki davayı açmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı olduğunu kaydetti.

Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, dava şartı arabuluculuğun kapsamının 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren genişletildiğini belirtti. Şahin, gazeteniz Kocatepe’ye konu hakkında bilgi verdi.

“ARABULUCUYA BAŞVURMAK DAVA ŞARTI”

Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, dava şartı arabuluculuğun kapsamının, 7445 ve 7442 sayılı kanunların 1 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe giren maddeleri uyarınca genişletildiğini belirtti. Şahin, “6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 4. maddesinde ve diğer kanunlarda belirtilen ticari davalardan, konusu bir miktar para olan alacak, tazminat, itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarında dava açmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır. 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun 17/B maddesi ile taşınmazın devrine veya taşınmaz üzerinde sınırlı ayni hak kurulmasına ilişkin uyuşmazlıklarda arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır. 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 3. maddesinin birinci fıkrasına eklenen, ‘Bu alacak ve tazminatla ilgili itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davaları hakkında birinci cümle hükmü uygulanır’ cümlesi ile bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatıyla ilgili itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarında arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır. Kiralanan taşınmazların 2004 sayılı Kanuna göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler hariç olmak üzere, kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır. Taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine İzale-i Şüyu’ya ilişkin uyuşmazlıklar, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan kaynaklanan uyuşmazlıklar ile komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklarda 1 Eylül 2023 tarihi itibariyle dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır. 5488 sayılı Tarım Kanunu’na göre tarımsal üretim sözleşmesinden doğan hukuki uyuşmazlıklar da yine 1 Eylül 2023 tarihi itibariyle dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.” dedi.

“ARABULUCUYA BAŞVURMADAN AÇILAN DAVA REDDEDİLECEK”

Sıraladığı türdeki davaları açmadan önce zorunlu olarak arabulucuya başvurulması gerektiğinin altını çizen Şahin, şunları kaydetti: “Yukarıda sayılan tür davalar açılmadan önce ‘zorunlu olarak’ arabulucuya başvurulmalıdır. Bu zorunluluğun yerine getirilmemesinin neticesi ‘dava şartı yokluğundan’ davanın reddi olacaktır. Vatandaşlarımızın, hak kaybına ve maddi külfete yol açacak bu tür hatalara düşmemeleri için mutlaka bir avukata danışmalarını tavsiye ediyoruz.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM